facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Oud-Katholieke Kerk Culemborg

Oud-Katholieke Kerk Culemborg

Info

Facebookpagina die gekoppeld is aan de website van de Oud-Katholieke Kerk te Culemborg, met o.a. onze activiteiten en nieuwsberichten. (culemborg.okkn.nl)

Geschiedenis

De Oud-Katholieke Parochie van de H.H. Barbara en Antonius is een Oud-Katholieke geloofsgemeenschap aan de Varkensmarkt in de Nederlandse stad Culemborg. De kerk is gewijd aan Barbara, de patroonheilige van Culemborg, en Antonius Abt (ook wel Antonius de Grote genoemd).

Deze kerk dient niet verward te worden met de protestantse Grote of Sint-Barbarakerk of de Rooms-Katholieke Barbarakerk.

De geschiedenis van het gebouw van de Oud-Katholieke kerk in Culemborg gaat terug tot 1624. Tijdens de Reformatie was in 1578 de katholieke gemeenschap de Grote of Sint-Barbarakerk aan de protestantse gemeenschap kwijtgeraakt. De katholieken mochten toen officieel geen kerkdiensten meer houden. Vanaf 1624 hielden zij daarom diensten in een schuilkerk aan de Varkensmarkt, wat oogluikend werd toegestaan. In 1723 sloot de statie zich aan bij de Oud-katholieke kerk. De andere statie in Culemborg bleef wel trouw aan de Rooms-katholieke Kerk.

Boven de ingang staat Pantocratori en binnen in de kerk wordt Jezus als Pantocrator, alregeerder, afgebeeld.

In 1836 is de huidige kerk gebouwd op de plaats van de schuilkerk uit 1624 onder architectuur van Van der Bie uit Utrecht. Een deel van het interieur, waaronder de preekstoel en de beelden van Jozef en Maria, zijn afkomstig uit de oude schuilkerk. In 1900 is er een gaanderij in de kerk gebouwd. Het glas in lood in de ramen is in 1905 geplaatst ter vervanging van het oorspronkelijke melkglas. Het orgel uit 1900 is gebouwd door de orgelbouwer Johan Frederik Witte. In 1994 en 1995 is de kerk gerestaureerd.

Adres: Varkensmarkt 18-20, 4101 CL Culemborg
Telefoonnummer: 06-13180126
Stad: Culemborg
Route: Varkensmarkt 18-20
Postcode: 4101 CL



op zoek naar gerelateerd: Stadsklooster Culemborg, Kerken Culemborg, PKN Culemborg, Kerkomroep Culemborg, Lutherse Kerk Culemborg meeluisteren, Dominicus kerk Tiel, PKN Culemborg Open Hof, Weekbrief pkn Culemborg
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Kerkplein Culemborg Interactief Kerkplein Culemborg Interactief 0 meter Mooie zondagochtend viering in een prachtige kerk en heel fijne mensen.
Nederlands Gereformeerde Kerk Culemborg Nederlands Gereformeerde Kerk Culemborg 78 meter Want Mijn huis zal een bedehuis genoemd worden voor alle volken.
Taqwa Culemborg Taqwa Culemborg 305 meter Een moskee met ambitie!
Pinkstergemeente Tikvah Culemborg Pinkstergemeente Tikvah Culemborg 334 meter Was weer een zegen om daar te zijn.
Gemeente De Schuilplaats Gemeente De Schuilplaats 731 meter Fijne gemeente met ook zeker fijne mensen. Voor elke leeftijdsgroep zit je hier goed....
Recensies
Toplocatie zeer aardige pastoor en vrijwilligers!! Aanrader om te bezoeken . Mooie pastorietuin om te bezoeken!!
In de tuin van de oud Katholieke kerk de Pantocratie koffie met vlaai genuttigd. Alles wordt gerunt door een meneer die ook de tuin piekfijn onderhoud. Er staan beelden en allerlei parafernalia die het bekijken waard zijn. Bij mooi weer een aanrader.
Oud-katholiek, dat is ook: voor zover dat kan een knus ouderwets kerkje met een boeken- en platenmarkt vanwege de KunstRoute in een belendende ruimte. Schemerig, donkere kleuren, kandelaars.
Prachtige tuin en interieur. Boekenmarkt. Open en goede sfeer met koffie en thee.
Zeer bijzondere kerk
Prachtige kerk. Oorspronkelijk een schuilkerk.
De gezellige tweedehands boekenmarkt bezocht
Ptachtige ruimte!
Heel bijzonder
Verborgen pareltje van Culemborg
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid