Officiële pagina van de Nederlandse politie. Spoed? Bel 112. Geen spoed, wel politie? 0900-8844. U kunt via deze pagina geen meldingen doen.
Daarom verkeershandhaving
Door het groot aantal verkeersslachtoffers in Nederland - 621 in 2015, zo’n 19.000 ziekenhuisgewonden en 100.000 verkeersslachtoffers voor spoedeisende hulp - zijn er hoge maatschappelijke kosten mee gemoeid. Maar liefst 7,7 miljard euro op jaarbasis (bron: SWOV)! Voor de overheid zeer zorgelijk.
Samen werken aan verkeersveiligheid
Mede daarom is verkeersveiligheid niet alleen een zaak van politie en justitie. Er vindt nauwe samenwerking plaats met de regionale organen verkeersveiligheid, provincies, gemeenten en Rijkswaterstaat, zodat handhaving en infrastructurele aanpassingen goed op elkaar afgestemd zijn.
Een overtreding? Kijk voor de bedragen op de ‘boetebase’ van www.verkeershandhaving.nl
In de politie-eenheid Oost-Brabant is een selectie gemaakt van (provinciale) wegen waarop de meeste ongevallen gebeuren. Op al deze wegen controleert het Team Verkeer intensief. Daarnaast wordt ook op andere wegen gecontroleerd. Deze verkeerscontroles zijn aanvullend op de lokale controleactiviteiten van de politie.
Ook u kunt meewerken aan een veiliger verkeer. Door u aan de verkeersregels te houden, vergroot u de kans dat u en uw medeweggebruikers weer veilig thuis komen.
Verkeersdoden- en gewonden
Jaarlijks vallen er veel doden en gewonden in het verkeer. In 2015 kwamen 621 mensen om in het verkeer. Dit is 9 procent meer dan in 2014, toen 570 dodelijke verkeersslachtoffers vielen. Vooral onder mannelijke automobilisten en oudere mannen op een scootmobiel vielen meer slachtoffers. Zo waren er de afgelopen jaren alleen al meer dan 1.000 doden en ruim 19.000 ziekenhuisgewonden. Deze aantallen moeten omlaag. Om dat te bereiken moeten de verkeersregels gehandhaafd worden.
Doelstelling
De politie-eenheden in Nederland zijn verantwoordelijk voor de verkeershandhaving in het eigen werkgebied. Als extra aanvulling op dit verkeerstoezicht heeft elke politie-eenheid een eigen Team Verkeer. Deze teams controleren intensief op het naleven van de verkeersregels met betrekking tot een aantal speerpunten die sterk van invloed zijn op de verkeersveiligheid. Deze speerpunten zijn: Afleiding, Verkeersveelplegers, Rood licht, Alcohol en Snelheid. Doel van de verkeershandhaving is het terugdringen van het aantal verkeersdoden en -gewonden.
Analyse als basis
De Team Verkeers voeren de controles op speerpunten uit op die wegen die verkeersonveilig zijn. Hiervoor worden ongevallenanalyses uitgevoerd om te bepalen op welke wegen de meeste verkeersongevallen plaatsvinden en waardoor. Op basis van deze analyses wordt bepaald waar en op welke manier de politie controleert. Bijvoorbeeld: als er op een weg veel ongelukken gebeuren doordat er te hard gereden wordt, gaat het Team Verkeer juist dààr controleren op snelheid. Met deze doelgerichte controles wordt de verkeersveiligheid vergroot.
Verkeerscontroles
Het Team Verkeer is een extra aanvulling op de normale politiesterkte en houdt zich uitsluitend bezig met verkeershandhaving. Het team maakt bij de controles onder andere gebruik van radarauto’s, flitspalen en laserguns. Ook worden grootschalige verkeerscontroles gehouden waarbij op de vijf speerpunten wordt gecontroleerd. U kunt bijvoorbeeld staande worden gehouden om een blaastest te doen tijdens een alcoholcontrole. De politie zet de onopvallende (video)surveillances in voor de aanpak van de groep automobilisten en motorrijders die véél te hard rijdt. Hun rijgedrag zorgt voor enorme risico’s in het verkeer omdat zij zich vaak ook schuldig maken aan bumperkleven en agressief rijgedrag. Op de wegen waar gecontroleerd wordt staan grote blauwe borden om u als weggebruiker te attenderen op de verkeerscontroles. Regelmatig kondigt de politie de controleacties vooraf aan.
Rood licht
Verkeerslichten staan op gevaarlijke of drukke kruisingen. Op kruispunten waar veel ongevallen gebeuren omdat bestuurders door rood rijden, wordt gecontroleerd. Rijden door rood gaat vaak gepaard met hoge snelheid en is dus extra gevaarlijk. Rood voor de een is namelijk groen voor de ander.
Alcohol
Alcoholgebruik is direct van invloed op de rijvaardigheid. Bij 2 of 3 glazen alcohol is de kans op een ongeval al anderhalf keer groter. Rijden onder invloed is geen verkeersovertreding, maar een misdrijf waardoor jaarlijks veel slachtoffers vallen. Daarom houdt het Team Verkeer iedere week alcoholcontroles.
Snelheid
Te hard rijden, vaak in combinatie met te weinig afstand houden, veroorzaakt veel ongelukken. Hoe sneller je rijdt, hoe groter de kans op een ongeval en hoe ernstiger de afloop. Een verlaging van de gemiddelde snelheid met slechts 5 km/uur leidt al tot 30% minder ongevallen. Daarom houdt het Team Verkeer snelheidscontroles juist op die wegen waar veel verkeersslachtoffers vallen.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid