facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor OJBS de Ommewending, Veendam

Info

Openbare Jenaplan Basisschool met oog voor kind en de wereld om hen heen samen naar het beste wie ze kunnen zijn! Samen spelen, werken, praten en vieren.

Geschiedenis

De Ommewending: Een school waar iedereen zichzelf mag zijn...

Ons onderwijs

Jenaplan, kiezen voor uitdagend onderwijs!

Op een Jenaplanschool wordt veel geleerd. Niet alleen de basisvaardigheden rekenen, taal en lezen maar ook sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling krijgen ruime aandacht.

Een Jenaplanschool is een pedagogische school waar samenleven centraal staat.

Op een Jenaplanschool krijgt iedereen de gelegenheid het beste uit zichzelf te halen. Dat vraagt om passend onderwijs; onderwijs op maat.

Voor de wereld van morgen zijn goed opgeleide jonge mensen nodig met veel kennis. Mensen die geleerd hebben te organiseren, kunnen communiceren, zich sociaal gedragen, durven te ondernemen en creatief te zijn. Mensen die tegenslagen overwinnen en successen vieren. Zaken die in het jenaplanconcept veel aandacht krijgen.





Het Jenaplanconcept van Peter Petersen

Het jenaplanconcept werd in de jaren twintig van de vorige eeuw door de Duitser Peter Petersen in de stad Jena ontwikkeld. Dit gebeurde in de experimenteerschool verbonden aan de universiteit, die volgens zijn "jena-plan" werd opgezet. Van de school maakte hij een werk- en leefgemeenschap.

De persoonlijke ontwikkeling van het kind stond voor hem voorop. Bij de opzet van zijn school ging Petersen er vanuit dat elk kind behoefte heeft aan beweging, zelfstandig zijn, samen zijn en duidelijke leiding. Door rekening te houden met deze behoeften ontstond een school waar niet de leerstof maar het kind en zijn ontwikkeling centraal staan.





Pedagogisch klimaat

Op een jenaplanschool werken kinderen, ouders en teamleden samen aan een prettig leef- en werkklimaat. Dit gebeurt in stamgroepen; groepen met kinderen van verschillende leeftijden. Zo lijkt een stamgroep op een gezin of op een speelgroep op straat. Oudere en jongere kinderen trekken met elkaar op, leren met en van elkaar. Door het leeftijdsverschil is er mindere wedijver en accepteren kinderen eerder dat iedereen anders is.

Belangrijk uitgangspunt bij het samenstellen van stamgroepen is het sociaal-emotionele gedrag van kinderen. Criteria als het aanpassingsvermogen en de manier van omgaan met elkaar spelen een grote rol. Het sociale karakter van de stamgroep komt ook terug bij de samenstelling van de tafelgroepen. oudere en jongere kinderen zitten bij elkaar in een tafelgroep. Ze werken samen en helpen elkaar bij het oplossen van problemen.

In onze school werken we in driejarige stamgroepen. De relatie tussen de kinderen met de stamgroepleider staat centraal. Het kind blijft meerdere jaren bij dezelfde groepsleider. Deze leert de kinderen zo beter kennen en dat leidt tot gerichte begeleiding. Oudere kinderen vangen nieuwe kinderen op. Helpen ze bij het leren van de afspraken en de manier van werken in de stamgroep.





Ritmisch weekplan

Op een jenaplanschool worden kinderen gestimuleerd zoveel mogelijk verantwoordelijkheid te dragen voor hun handelen en leren. De behoefte aan beweging, zelfstandig bezig zijn, samen zijn en leiding wordt vormgegeven in vier basisactiviteiten: gesprek, spel werk en viering. Deze vormen de leidraad voor de planning van een dag, week en een heel schooljaar. Het dagelijks leven van ieder mens heeft deze activiteiten ook in zich. Een ritmische afwisseling geeft duidelijkheid en rust en zorgt voor evenwicht tussen de geestelijke en lichamelijke activiteiten, waarbij voor activiteiten met zowel het hoofd, hart als handen ruimte is.

Adres: Houtduifstraat 24, 9644VL Veendam
Telefoonnummer: 0598615015
Stad: Veendam
Route: Houtduifstraat 24
Postcode: 9644VL


Openingstijden

Maandag: 08:30 - 14:45
Dinsdag: 08:30 - 14:45
Woensdag: 08:30 - 12:15
Donderdag: 08:30 - 14:45
Vrijdag: 08:30 - 12:15


op zoek naar gerelateerd: Vacature Ommewending, Basisschool Veendam
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Theater vanBeresteyn Theater vanBeresteyn 3 km Wat een fijne omgeving om een voorstelling bij te wonen.
Bibliotheek Veendam Bibliotheek Veendam 3 km Altijd een boek te vinden. Er is een mooie kinderhoek met daarnaast boeken die eerder...
O.B.S. Noorderbreedte O.B.S. Noorderbreedte 3 km Prachtige school, keurig net geordend gebouw. Leerkrachten zijn bovengemiddeld van al...
Jenaplan School in De Manne Jenaplan School in De Manne 3 km De BSO 'Tamariki' heeft niet voldoende en geen competent personeel om aan de behoefte...
Openbare Basisschool de Viermaster Openbare Basisschool de Viermaster 4 km Het is een heel goede school volgens mijn dochter.
O.B.S De Braskörf O.B.S De Braskörf 4 km Was prima basisschool voor mijn kinderen!
Recensies
Helaas door volledige personeel wisseling niet meer de unieke school die het was. Moeilijk te zeggen of belang van kind vooraan staat.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid