facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Filmtheater De Fabriek

Filmtheater De Fabriek

Info

Filmtheater De Fabriek is een unicum in de Zaanstreek: twee mooie filmzalen gewijd aan de beste arthouse van het moment, gelegen aan de prachtige Zaan.

Geschiedenis

Filmtheater De Fabriek is een unicum in de Zaanstreek: twee mooie filmzalen gewijd aan de beste arthouse van het moment, gelegen aan de prachtige Zaan.

Het historische gebouw waarin het filmtheater en het bijbehorende café-restaurant zijn gevestigd, is van oudsher een jongensschool. Tussen 1921 en de vroege jaren 80 deed het eerst dienst als zogeheten Jozefschool, later als MAVO.

In 1986 vond het gebouw een nieuwe bestemming. Het zogeheten Drieluyck, een cultuurinitiatief van jongeren rond theater, film en muziek, had tot dat moment een zwervend bestaan geleid. De filmtak van Drieluyck, het Zaans Filmhuis genoemd, nam samen met theatergroep Hollandia zijn intrek in de oude jongensschool aan de Zaan, inmiddels eigendom van de gemeente Zaanstad. Hollandia gaf het gebouw zijn nieuwe naam: De Fabriek, een grapje omdat het pand het enige aan de Zaan was dat juist géén fabriek was.

Hollandia zou uiteindelijk vertrekken, het Zaans Filmhuis werd Filmtheater De Fabriek. In 2005 werd het pand drastisch verbouwd: de filmzaal werd groter en er kwam een tweede zaal bij. Ook kwam er meer ruimte voor horeca. De kenmerkende historische details van het gebouw, zoals de prachtige tegelvloer in de hal beneden, bleven echter intact.

Sinds 2005 groeide Filmtheater De Fabriek langzaam maar zeker uit tot een van de belangrijkste culturele hotspots van Zaanstad. Dat is niet alleen te danken aan de sfeervolle locatie en sterke programmering maar zeker ook aan de speciale programma's. Elke maand biedt De Fabriek inleidingen, nagesprekken of paneldiscussies om de films uit hun programmering meer context te bieden - en de toeschouwer stof tot nadenken.

Adres: Jan Sijbrandsteeg 12, 1502 BA Zaandam
Telefoonnummer: 075-6311993
Stad: Zaandam
Route: Jan Sijbrandsteeg 12
Postcode: 1502 BA



op zoek naar gerelateerd: De Fabriek Zaandam geschiedenis, De Fabriek Zaandam menukaart, Restaurant de Fabriek, De Fabriek menu, The Whale aanvangstijden in de buurt van de Fabriek, Pathé Zaandam, Parkeren de Fabriek Zaandam, Bioscoop Zaandam
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Filmtheater Fabriek Filmtheater Fabriek 11 meter Leuk, simpel restaurant met goed terras in de avondzon. Relaxte sfeer. Simpele kaart ...
Pathé Pathé 564 meter Pathé, altijd die lekkere ouderwetse bioscoopervaring zoals het behoord!! Verse popco...
Pathé Zaandam Pathé Zaandam 567 meter De personeels waren vriendelijk. Ik ben nieuw hier en ik was een beetje zenuwachtig o...
Recensies
Gezellig, prima eten en een goede filmzaal.
Altijd prima, lekker eten voor een redelijke prijs en vriendelijke bediening die ook nog wat extra voor je doet. Met mooi weer is het Zaanterras een aanrader.
Fijne plek om heen te gaan. Lekker ongedwongen en prettige bediening! Doen altijd erg hun best om het je naar de zin te maken, klasse!
Top avond gehad in de fabriek, goed eten en een mooie film
Een Westmalle Tripel aan de Zaan wat wil je nog meer.
Eten en drinken goed, fijne stoelen in de filmzaal en goede begeleiding. In het restaurant goed en vriendelijke bediening
goed eten, Thomas had ons erg goed geholpen. kan het iedereen aanraden! dank je wel Thomas
Erg leuk filmtheater met gezellige bar. Goede selectie van filmhuisfilms.
Geweldig leuke monumentale bioscoop!
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid