facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor De Dikke

De Dikke

Info

Stadsbrouwerij de Dikke brouwt traditioneel Wijks Kuytbier naar de Utrechtse ordonantie van 1495

Geschiedenis

Stadsbrouwerij de Dikke brouwt traditioneel Wijks Kuytbier naar de Utrechtse ordonantie van 1495.Hierin staat beschreven dat Kuytbier gebrouwen moest worden met een zeer groot gedeelte Haver als mout, de grondstof voor bier.
De Wijkse Dikke is een licht gekleurd ongefilterd bier met een 6.5 % (vol.) alcohol. Het bier is uniek in smaak door deze grote hoeveelheid haver. Haver geeft een zijdezachte, romige volle smaak aan het bier en dit in combinatie met de gerst en tarwe mout maakt het bier compleet. Het is een fris smakend biertje waarin subtiele tropische fruit toetsen waarneembaar zijn. Deze aroma’s zijn afkomstig van de hop, die laat in het brouw proces toegevoegd wordt. Daarnaast zijn er kruidige / peper smaken in te ontdekken afkomstig van de haver in combinatie met gist welke een spannende ervaring toevoegen aan het bier. De bitterheid is sterker dan bij gewoon pils maar door de licht zoetere smaak is het goed in evenwicht en de bitterheid blijft niet lang achter in de mond. Het alcohol percentage van 6.5% (vol.) maakt dat het bier goed doordrinkbaar is en is een uitstekende dorstlesser op een terras. De Wijkse Dikke is in 2016 tijdens de Dutch Beer Challenge met brons beloond. Ook in 2016 is dit bier tijdens het Utrechtse Bierbrouwers Challenge gekozen tot meest gewaardeerde bier uit ongeveer 100 ambachtelijke bieren van 27 Utrechtse brouwerijen. Daarmee durven wij te stellen dat de Wijkse Dikke het beste ambachtelijke bier van de provincie Utrecht is! Drink De Dikke eens naast asperges of geniet van een s ‘zomerse salade en merk dat de smaakbeleving een boost krijgt.
Vergelijken van de Wijkse Dikke met andere commercieel verkrijgbare bieren is erg lastig en eerlijk gezegd niet te doen. De smaak ligt tussen een blond bier en Duitse Hefeweizen in maar is toch ook weer duidelijk anders dan deze genoemde bieren. We zoden zeggen, proef, geniet en kom tot de conclusie dat De Wijkse Dikke echt origineel is. Aanbevolen drink temperatuur is 4-6˚C.

De Dikke Donder

De Dikke Donder is een donker gekleurd bier en ook gebaseerd op de ordonnantie van 1495.
Naast de grote hoeveelheid gemoute haver in dit bier zijn er ook donker gekleurde gerst- en tarwemout gebruikt. Dit zorgt voor een zachte romige smaak met subtiele karamel en gedroogd fruit (pruimen/ rozijnen) toetsen. In contrast tot de meeste donkere bieren is dit bier matig zoet maar wel volmondig. Het bier is niet bitter en hoewel het 7.5% (vol) alcohol bevat, is dit niet waarneembaar. De Dikke Donder is uitermate geschikt om mee te koken, denk hierbij aan een lekker stoofpotje met extra toegevoegde tuttifrutti. Daarnaast past De Dikke Donder uitstekend bij een voorgerecht met licht zoete smaak zoals carpaccio. Aanbevolen drink temperatuur 4-8˚C maar bij hogere temperatuur proeft u nog meer …

Tip voor het schenken

Voordat het flesje geopend wordt is het aan te bevelen deze een aantal keren te draaien of te rollen (niet schudden) zodat de neerslag (het gist depot) weer enigszins in beweging wordt gebracht. Hierdoor krijgt het bier weer zijn karakteristieke uitstraling en smaak. Mocht bij het uitschenken blijken dat het bier helder of weinig troebel is, zwenk dan enige malen met de fles om de neerslag van de bodem op te wervelen en zodoende een vollere smaak te verkrijgen / behouden.

De gist is overigens rijk aan vitamine B, belangrijke aminozuren en ijzer. Het gist depot bevat tevens een glucose tolerantie factor wat gunstig is voor diabetici en het is goed voor ieders huid.

Adres: Veldpoortstraat 15, 3961 BK Wijk bij Duurstede
Telefoonnummer: +31657580126
Stad: Wijk bij Duurstede
Route: Veldpoortstraat 15
Postcode: 3961 BK



op zoek naar gerelateerd: Wijk bij Duurstede omgeving, Dikke Dreun bier, Dikke Prik bier, Dikke Donder bier, Toerisme Wijk bij Duurstede
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Blues in Wijk Blues in Wijk 2 km Iedere maand vind een bluesevenemment plaats in het mooie theater Calypso.
Bianca's Partytaarten Bianca's Partytaarten 3 km Tjarenka maakt niet alleen mooie taarten, maar ze zijn ook nog superlekker! Voor onze...
Connect Youth Events Connect Youth Events 3 km Connect Youth Events (CYE) kan je in één zin omschrijven; events om te connecten met ...
De Buurderij De Buurderij 5 km DE BUURDERIJ is een (zelfoogst)moestuin met groenten, bloemen en fruit van het seizoe...
Recensies
Wat een ervaring Jan heeft er een geweldige middag van gemaakt. Wat ziet er alles top uit complimenten voor het team vrijwilligers. Een aanrader 4 heerlijk biertjes geproefd.
De een houdt van bier in al zijn veelheid van smaken, de ander houdt van poëzie. En hier komen beiden aan hun trekken. Op de fraaie glazen entree een gedicht van Andre van Zwieten, de enige echte stadsdichter van Wijk: Jawel, een nieuwe lente, een nieuw geluid, Wijk heeft zijn eigen souvenir, En niemand scheldt je meer voor dikke uit, Wijk heeft vanaf vandaag zijn eigen bier. Daar moest dan maar op gedronken worden.
Kleine brouwerij draaiend op vrijwilligers. Leuke en interessante rondleiding gehad met aansluitend een proeverij van 4 van hun bieren. Lekker spul, goed binnen te houden.
Zelf nooit bij de brouwerij geweest, wel kan ik zeggen dat het bier wat de brouwerij produceert erg goed smaakt. Afgelopen november maand in verschillende restaurant in Wijk bij Duurstede wezen eten. Zij deden allemaal mee aan de DIKKE actie. Ieder restaurant maakte een eigen gerecht die in combinatie met het bier gegeten kan worden. Hier heb ik erg van genoten.
Ik als oude 56jaarwijkenaar ben zo wijs met dit initiatief om bier, en ik zeg lekker bier te brouwen en met goede smaak ik zeg sjappo
Mooie stadsbrouwerij met bevlogen vrijwilligers! En dan ook nog eens een heerlijk assortiment brouwen!
Gastvrij, informatief en erg lekker!
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid