facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Wilpermolen

Geschiedenis

De Wilpermolen of Lathmerse molen is een ronde stenen stellingmolen te Posterenk in de gemeente Voorst in de Nederlandse provincie Gelderland. Het is een van de grootste en oudste stellingmolens van Oost-Nederland. Van de grond tot de askop is de hoogte ongeveer 18 meter. De hoogte van de stelling is 6,60 m.GeschiedenisDe molen werd in 1736 gebouwd op grond van Willem Harmen van Broekhuysen, ambtsjonker in Voorst. Dit gebeurde na het afbranden van de standerdmolen De Ploegh, die een kilometer oostelijk van de huidige molen stond. De jonker was gehuwd met Mechteld Jacomina van Lynden. Boven de stelling bevindt zich in de romp van de molen het alliantiewapen van beide echtelieden.Uit archiefstukken blijkt dat de molen in 1766 gerestaureerd is na eerdere brandschade.De molen had oorspronkelijk vier koppels maalstenen, elk voor het apart malen van veevoer, tarwe, rogge en boekweit. In 1975 is de molen gerestaureerd en ingericht als korenmolen met twee koppels 16der (140 cm doorsnede) kunststenen: één aangedreven door de wind en één elektrisch aangedreven koppel. In 1991 onderging de molen opnieuw een omvangrijke restauratie. Momenteel maalt de molenaar graan voor veevoer.

Adres: Wilp
Stad: Wilp



op zoek naar gerelateerd: Stichting Behoud Wilpermolen
Recensies
Op zonnige lekkere warme dagen heerlijk om een gebakje te eten die zelfs nog vers uit de oven komen! Zelfs een tourtje door de molen gedaan! Leuke molenaars. Zeker ook een fooitje gegeven dat verdient deze leuke bijzondere molen wel!
Mooi onderhouden oude molen met WWII gedenkplaats.
Mooie authentieke molen met heel vriendelijke en terzakekundige molenaars! Kijk op de website wanneer je er terechtkunt. Toegang is gratis.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid