VvV Sjirk de Wal is de kaatsvereniging van Dronryp.
De kaatsvereniging 'VvV Sjirk de Wal' is vernoemd naar de man Sjirk de Wal. Sjirk de Wal werd op 8 januari 1852 in Jelsum geboren.
Op 4-jarige leeftijd kwam hij met zijn zijn ouders Teade de Wal en Tjitske Jeltema en zijn zusters Willemke, Minke en Sjoukje in Dronrijp wonen. Hoeveel prijzen Sjirk heeft gewonnen is niet precies bekend, maar in 1895 werd gemeld dat hij toen 176 keer in de prijzen was gevallen. De P.C. werd 7 keer door hem gewonnen, in de jaren1877, 1878, 1880, 1881, 1883, 1885 en in1886. In 1885 werd hij tot koning gekroond.
Hij is een der beste kaatsers aller tijden geweest. Bij het kaatsen stond hij meestal voorin het perk. Vaak werd hij uitgesloten wegens 'meerdere bekwaamheid'. Dat betekent dat hij te goed was om mee te mogen doen. Hoe goed Sjirk kon kaatsen werd ontdekt in 1878. Hij mocht toen in Arum en Pingjum niet kaatsen met Jan Bonnema uit Arum en Rein van de Witte uit Pingjum. Het jaar daarvoor had hij de P.C. gewonnen met Bonnema en Johannes Donia en ook in 1878 won hij de P.C. met Bonnema en Van de Witte. Hij werd ook niet toegelaten in Hitzum, Huins, Minnertsga, Jorwerd, Beetgum, Pietersbierum, Sexbierum, Midlum, Herbaijum en Wommels. Toen er in 1893 een kaatsvereniging is opgericht, is dan ook niet lang naar de naam gezocht. De naam 'Sjirk de Wal' zei genoeg. Sjirk trouwde met Gooitske van der Vlugt en ze kregen vier jongens. Niet een van hun werd beroemd in het kaatsen. De jongens zochten al op jonge leeftijd werk in Duitsland. Ook Sjirk en zijn vrouw verhuisden op 28 oktober 1899 naar Essen aan de Ruhr. Toen de Bondswedstrijd op Pinkstermaandag 1901 in Dronrijp werd gehouden, is Sjirk als erelid van de kaatsvereniging nog eens met de trein uit Duitsland overgekomen. Op het station te Hatsum stond het muziekkorps bij zijn aankomst te spelen. De bestuursleden waren er met het nieuwe vaandel dat ze dat jaar hadden gekregen. Sjirk was die dagen eregast van de kaatsvereniging. In 1905 is hij nog eens in Friesland geweest. Op 9 september 1909 is hij in Essen overleden en daar ligt hij ook begraven. Op zijn graf lagen twaalf kransen, een bewijs dat hij ook in zijn nieuwe vaderland vele kransen had gewonnen.
Bron: http://www.sjirkdewal.nl/vereniging/sjirk-de-wal.html
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid