facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Vuurtoren Noordwijk

Vuurtoren Noordwijk

Info

De Vuurtoren van Noordwijk aan Zee staat aan de Koningin Wilhelminaboulevard 34.

Geschiedenis

De Vuurtoren van Noordwijk aan Zee staat aan de Koningin Wilhelminaboulevard 34 bij het Vuurtorenplein en is gemaakt van baksteen en van gewapend beton. Het heeft zes verdiepingen en een trap met 108 treden. De toren heeft een lichthoogte van ruim 33 meter en is gemaakt van baksteen en gewapend beton. Op dezelfde plek werden al in 1444 vuren gestookt ter oriëntatie voor de lokale visserij die na zonsondergang nog huiswaarts moesten keren. Het licht werd alleen ontstoken als er vissers op zee waren. In de 19e eeuw werd een houten stellage gebouwd die in 1854 werd vervangen door een stenen torentje. Dit licht werd in 1913 afgebroken.

De toren in zijn huidige vorm werd In 1921 gebouwd als verkenningslicht voor de scheepvaart. Het ontwerp kwam van C. Jelsma en de bouw werd verzorgd door Van Splunder & Zn. In augustus 1923 werd het licht voor het eerst ontstoken en liep het hele dorp uit.

Circa tien jaar later werd om het doorlekken van water te voorkomen een witte pleisterlaag aangebracht. Dick van Dee was de laatste Noordwijkse vuurtorenwachter (1954-1986). Hierna was de toren onbemand. De vuurtoren is sinds 1980 een rijksmonument en is alleen bij speciale gelegenheden, zoals de Open Monumentendag, geopend voor het publiek.

In 2004 onderging de toren een restauratie waarbij hij opnieuw wit werd geschilderd en de ramen, ruiten van lichthuis en de koepel werden gekit.

De KNRM gebruikt deze vuurtoren voor communicatie. Sinds 2002 wordt tijdens evenementen de vuurtoren gebruikt door zendamateurs met de roepletters PG6N. - Bron Wikipedia

Adres: Koningin Wilhelminaboulevard 34, 2202 GW Noordwijk, Zuid-Holland, Netherlands
Stad: Noordwijk
Route: Koningin Wilhelminaboulevard 34
Postcode: 2202 GW



op zoek naar gerelateerd: Openingstijden Vuurtoren Noordwijk, Geschiedenis Vuurtoren Noordwijk, Webcam Noordwijk Vuurtoren, Vuurtoren Noordwijk vlag, Rondleiding Vuurtoren, Museum Noordwijk, Vuurtoren bezoeken, Webcam Vuurtoren
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Vuurtoren van Noordwijk aan Zee Vuurtoren van Noordwijk aan Zee 13 meter Prachtige vuurtoren die goed onderhouden wordt. Een leerzame rondleiding gekregen toe...
Recensies
Prachtige vuurtoren die goed onderhouden wordt. Een leerzame rondleiding gekregen toen ik de vlag ging uithangen vanwege mijn 50ste verjaardag. Je kunt tot een jaar vooruit een dag reserveren/aanvragen om de vlag uit te hangen. Dat maakt een feestelijke dag toch wel extra speciaal.
Prachtige vuurtoren en eens in de zoveel tijd open om te beklimmen. Je mag tot net onder de lamp naar boven klimmen en op een mooie dag kun je kilometers ver kijken. Halverwege is ook een soort observatie post met een flinke verrekijker en prachtige oude communicatie apparatuur die veel boot liefhebbers meteen zullen herkennen. Er is geen lift dus je moet echt zelf een stukje klimmen.
Prachtige vuurtoren, even wat trappen op maar dan heb je ook wat. Brede trap, niet benauwd goed te doen. Het geld wat je betaald om de vuurtoren te mogen bekijken gaat naar de oude reddingsboot van de reddingsbrigade om deze te kunnen restaureren en behouden. De controle kamer halverwege ook interessant om even te bekijken. De vrijwilligers zijn vriendelijk.
Heel interessant om de geschiedenis door de toren heen te zien. Ook leuk om dingen uit de praktijk te zien.
Vlag een dag! Je hebt nu de mogelijkheid om de vlag te hijsen bovenop de vuurtoren van Noordwijk. Heb dit recentelijk gedaan voor mijn 55e verjaardag. Een erg leuke verrassing. In de route naar boven werd op ieder plateau een toelichting gegeven over de historie van de vuurtoren en het reddingswerk in Noordwijk. Fantastisch uitzichtpunt daar bovenop. Jammer dat het zicht wat beperkt was die dag, maar toch! Een aanrader, wel tijdig reserveren. Dit "uitje" is erg populair.
Goed te beklimmen via de trappen. Elke verdieping een verrassing en uiteindelijk een mooi uitzicht over de omgeving!
Leuke ervaring met klein museumpje in de vuurtoren
Gaaf om keertje van binnen te kijken!
Leuke vrijwilligers, leuke tentoonstelling, toegang €. 3,50 p. p. is voor het goede doel: het opknappen van hun historische reddingsboot!
Een hoge hoge toren, waarvan het licht o zo helder schijnt, snijdend door het duister van mijn op zee verloren richtingsgevoel. Een baken van licht en een baken van hoop. Erg mooie toren. Ga er even kijken als je tijd hebt, leuk om te zien.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid