facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Voorzienigheid Steenwijkerwold

Voorzienigheid Steenwijkerwold

Info

Geschiedenis vanaf 1895 tot heden over de "Voorzienigheid",met foto's&verhalen.Voor wie daar heeft gezeten/woont of ander verbondenheid.Like de pagina!

Geschiedenis

Memories over "De Voorzienigheid" voor degene die op de VHBO/MAVO/HAVO/LHNO/PABO/NXX/Kweekschool/ULO/Croevinge/Mdgo-Ab/Don Boscoschool hebben gezeten.Ook degene die op het internaat hebben gezeten.Of gewoon omdat ze de Voorzienigheid een warm hart toedragen.

In 1893 opende Pastoor Muiteman het Katholieke imperium “De Voorzienigheid”. In de volksmond werd het “gesticht” genoemd en was in eerste instantie opgezet als centrum voor arme kinderen en ouden van dagen. Al in 1895 kwam er een lagere school en een normaal school gereed en volgden een boerderij, bakkerij, kapel en grote moestuin. Tien jaar later waren er ook ongeveer 200 verpleegden. In 1903 was er elektriciteit,riolering, gas en telefoon. Daarna zouden er nog vele onderwijsinstellingen volgen. In 1969 zijn op Steenwijkerwold ca.1200 leerlingen die een opleiding volgden en is de Croevinge Flat net klaar. Ook in dat jaar begon de stagnatie in de groei en ontwikkeling, door teruglopende geboorten. Ruimer toelatingsbeleid en opvang van vluchtelingen moesten in 1978 de klap opvangen. De zaak kalfde steeds verder af en in 1991 werd er brand gesticht in de toen leegstaande oudste en mooiste gebouwen van de Voorzienigheid. Dit was het einde van 100 jaar katholieke onderwijshistorie van Steenwijkerwold. Anno 2004 zijn alleen de kapel (1964, nu woonhuis) en huishoudschool (”De Herbergier) nog intact en resten alleen nog wat straatnamen die herinneren aan roemruchte onderwijstijden.
Het terrein heeft nu plaatsgemaakt voor een nieuwbouwwijk.
Heden staat er slechts nog een deel van de Voorzienigheid overeind, die op dit moment dienst doet als opvang voor ouderen (De Herbergier).

Adres: Gelderingen 50, Steenwijkerwold
Stad: Steenwijkerwold
Route: Gelderingen 50


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Sint-Andreaskerk (Steenwijkerwold) Sint-Andreaskerk (Steenwijkerwold) 90 meter De Sint-Andreaskerk is een rooms-katholieke kerk in de Overijsselse plaats Steenwijke...
Herbergier Steenwijkerwold Herbergier Steenwijkerwold 107 meter Ja! een hele fijne plek! word geleid met veel passie, en vertrouwen.
Recensies
Moeders vond het fantastisch om hier na 70 jaar nog een keer te zijn
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid