Stichting Voedseltuin Rotterdam is opgericht met als doel om de voedselpakketten van de Voedselbank Rotterdam te voorzien van gezond en vers voedsel.
In augustus 2010 is Stichting Voedseltuin Rotterdam opgericht met als doel om de voedselpakketten van de Voedselbank Rotterdam te voorzien van gezond en vers voedsel. Met de hulp van vrijwilligers wordt er op een braakliggend terrein van 7000 m2 op de gedempte Keilehaven in het Vierhavengebied in Delfshaven biologische groente en fruit gekweekt. Het is tevens een leer en praktijktuin gericht op mensen in een kwetsbare situatie op de arbeidsmarkt en op mensen die zich graag samen met hen willen inzetten voor een groene en gezonde stad. De voedseltuin is een duurzame en aangename openbare stadstuin om te verblijven en elkaar te ontmoeten zowel voor vrijwilligers, maar ook voor omwonenden en de gebruikers van de aangelegen loodsen.
Stichting Voedseltuin Rotterdam vervult meerdere functies:
Voedseltuin als productietuin
Ieder seizoen van het jaar produceren wij duurzaam geteelde seizoensgroenten. Wij hebben de afgelopen jaren 100 tot 500 gezinnen wekelijks kunnen voorzien van deze groenten, als onderdeel van het voedselpakket van de voedselbank.
Vanaf januari 2016 zullen wij tevens groenten leveren aan een restaurant voor dak- en thuislozen en buurtbewoners met een smalle beurs.
Alle productie gebeurd handmatig en zonder bestrijdingsmiddelen. Mede doordat we zelf composteren en daarmee de grond weer verrijken, wordt ieder jaar de grond beter en daarmee ook de oogst.
Voedseltuin als leer- & praktijktuin
We zien dat het veel mensen goed doet om op de tuin te werken. Mensen die maatschappelijk gezien aan de kant stonden, krijgen in een stressarme omgeving weer ritme, doen sociale contacten op, leren samen te werken, zien gewassen groeien op de tuin die zij zelf hebben gezaaid, en daardoor groeien zij zelf ook. De eigenwaarde wordt versterkt, waardoor men beter in staat is zichzelf weer vooruit te helpen.
Basisscholen uit de buurt kunnen de tuin bezoeken in het kader van een educatief programma, medewerkers van bedrijven bezoeken de tuin om te weten te komen wat er in de samenleving speelt, en komen studenten van creatieve opleidingen langs om inspiratie op te doen.
Voedseltuin als duurzame stadstuin
De voedseltuin maakt een leeg, verlaten stukje Rotterdam groen en geeft het een rol in de levens van zowel de vele vrijwilligers, maar ook van de omwonenden en de gebruikers van de aangelegen loodsen door onder andere kunstenaars, architecten, productontwikkelaars.
Er is een uitdagend plan gemaakt om de Voedseltuin in de komende vijf jaar te verbeteren, zodat het niet alleen een voedselproducerend terrein is, maar ook een aangename stadstuin om te verblijven en elkaar te ontmoeten. De tuin krijgt een betere indeling, een parkpad en een natuurlijke pluktuin. De tuin groeit in de toekomst mee met de ontwikkeling van de Merwe-Vierhavens in een levendig woon- en werkgebied. Want we zijn hier om te blijven! En om dat waar te kunnen maken, willen we de tuin blijvend kunnen verbeteren, en doorgroeien van Voedseltuin naar Voedselpark. Daar heeft iedereen wat aan!
De Voedseltuin is nog niet aangesloten op water en elektra. Een van die ideeën is bijvoorbeeld om water, voedsel, afval- en energiekringlopen van de aangelegen gebouwen (van onder andere Atelier van Lieshout, Soundport en Studio Roosegaarde) op de voedseltuin aan te sluiten. Zo kunnen wij gebruik maken van ‘hun’ regenwater en afval, en zij kunnen gebruik maken van onze mooie, groene, rustgevende ruimte en van het fruit en de groente die daar worden geoogst.
Voedseltuin als broedplaats
We zijn onderdeel van het wijknetwerk van Delfshaven. We hebben contact met bewoners, hun netwerken, verenigingen, het wijkpastoraat, woningbouwcorporaties, professionele- en informele welzijn- en zorgaanbieders en het onderwijs. Deze netwerken bieden structuur voor bewoners die een steuntje in de rug nodig hebben. Daarnaast bieden ze een podium en bedding voor bewoners die initiatief nemen, hun ondernemerskracht willen inzetten of anderen willen helpen. Wij vervullen voor al deze bewoners de rol van samenwerkingspartner, coproducent en opdrachtgever.
Daarnaast is Voedseltuin Rotterdam sinds het begin van haar bestaan een actieve speler in allerlei lokale, landelijke en internationale kennisnetwerken. Steeds duidelijker wordt dat onze voedseltuin niet alleen betekenis heeft als productie- of leertuin, maar ook als plek waar op alternatieve manieren gewerkt wordt aan zorg, welzijn, participatie en gebiedsontwikkeling.
Het is onze ambitie om onze kennisfunctie in de komende jaren verder te vergroten. We vatten dit ‘Living Lab Voedseltuin’ op als een meerjarig programma gericht op het onderzoeken van de waarde van stadslandbouw. Aangrijpingspunt voor het onderzoek wordt gevormd door ontwikkelingen en gesprekken in het sociale domein onder de noemer ‘de transformatie naar minder verzorgingsstaat en meer participatiesamenleving’. Een ander aangrijpingspunt voor het onderzoek is de duidelijke toenemende aandacht van Rotterdammers voor de positieve aspecten van het in contact zijn met de natuur, met groen, tuinen, parken, bloemen, bomen en stadslandbouw.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid