Nederland wordt bezet: wat zou jij doen? Aanpassen, meedoen of verzetten? Ontdek het in het beste historische museum van Nederland en het bekroonde Verzetsmuseum Junior vanaf 8 jaar.
Het dagelijks leven, jodenvervolging, collaboratie en verzet in 1940-45 staan centraal in het Verzetsmuseum. In een decor van nagebouwde straten proef je de sfeer van de oorlogsjaren en ontdek je hoe de bezetting invloed had op het leven van iedereen.
Je ziet hoe het verzet en de Duitse onderdrukking steeds sterker wordt. Het begint met symbolisch verzet zoals het schilderen van 'Oranje Zal Overwinnen' of 'Oranje boven' op straat en het stiekem luisteren naar Radio Oranje. Al snel verschijnen de eerste illegale krantjes. Na verloop van tijd wordt het vervalsen van papieren een professionele dagtaak voor het verzet en de hulp aan onderduikers.
Het Verzetsmuseum zit bomvol verhalen van mensen in een tijd van moeilijke keuzes. Je vraagt je af: wat zou ik hebben gedaan in die situaties?
Een aparte afdeling toont oorlog en verzet in het toenmalige Nederlands-Indië.
Voor kinderen vanaf 8 jaar is er Verzetsmuseum Junior. Dit bekroonde kindermuseum werd in 2015 uitgeroepen tot beste kindermuseum van Nederland en scoort sindsdien elk jaar ‘kidsproof’met hoge cijfers!
In Verzetsmuseum Junior maken kinderen kennis met de meest aangrijpende periode uit de recente Nederlandse geschiedenis. Een verhaal dat belangrijk is en belangrijk blijft.
Stap in een tijdmachine en reis naar Nederland tijdens de oorlog. Ontdek de waargebeurde verhalen van Eva, Jan, Nelly en Henk. Eva is Joods, Jan heeft ouders in het verzet, Nelly zit in de jeugdclub van de Nederlandse nazipartij en Henk komt uit een alledaags gezin.
Vlieg in de cockpit van een vliegtuig naar de verhalen van kinderen in Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. Speel interactieve games en kom alles te weten over voedselbonnen, geheime berichten van het verzet, het vervalsen van persoonsbewijzen, onderduiken en propaganda van de nazi’s.
Zoveel mogelijk bezoekers kennis laten nemen van en na laten denken over de dilemma's van de mensen tijdens de Duitse bezetting. Bewustzijn creëren over de keuzes die men destijds maakte en bezoekers aanzetten tot nadenken over actuele situaties en het eigen handelen.
Permanente en tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, filmvertoningen en educatie
Bezoekers kunnen parkeren op de Artis-parkeerplaats aan de overkant. Bij de balie van het museum kunnen zij voor 10,- euro hiervoor een uitrijkaart kopen.
Schoolbussen kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats van Artis schuin tegenover het Verzetsmuseum.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid