Verpleeghuis Bergweide is een zelfstandig verpleeghuis dat 24-uurs zorg biedt aan mensen met een verpleeghuisindicatie voor dementie en somatiek.
Bergweide wordt geëxploiteerd door de Stichting Verpleeghuis Bergweide.
Wat is Verpleeghuis Bergweide?
Verpleeghuis Bergweide is een verpleeghuis dat 24-uurs zorg biedt aan personen met een psychogeriatrische zorgvraag (dementie) of een somatische ziekte. Bergweide is een zelfstandig verpleeghuis.
Productenboek
Stichting Verpleeghuis Bergweide beschikt over een productenboek met een uitgebreide beschrijving van de diensten die standaard per zorgzwaartepakket worden verleend en de extra diensten die op verzoek kunnen worden geleverd.
Kort historisch overzicht
Uit een landelijk onderzoek dat rond 1990 is geweest bleek dat er grote behoefte was aan een verpleeghuis voor religieuzen met dementie, waar zij verpleegd konden worden in een omgeving die aansloot aan hun religieuze levenswijze en die hen in dat opzicht veel herkenbaarheid zou bieden.
Vanaf het begin is het beleid geweest dat de plaatsen die niet door religieuzen worden ingenomen ter beschikking worden gesteld aan niet-religieuzen (leken).
In 1995 opende Bergweide zijn deuren voor ca. 60 religieuzen en 30 leken. In de loop van de jaren heeft een verschuiving in de populatie plaatsgevonden. Momenteel wonen er in Bergweide meer leken dan religieuzen.
Vanaf 1 juli 2006 werd de capaciteit van Bergweide uitgebreid met 33 verpleegplaatsen, gevestigd in Huize de Berg.
Zorgvisie
Om mens met de mens te zijn is menslievende zorg nodig; een wijze van zorgen waarbinnen de ene mens de andere ontmoet en waarbij beiden hun menselijkheid kunnen ervaren. Mensen zijn zich wel bewust van de overeenkomsten en verschillen in hun persoonlijke situatie, maar alle zorg moet staan in het teken van wederzijdse afhankelijkheid.
Bergweide is een verpleeghuis voor somatische en psychogeriatrische bewoners.
Afhankelijk van de aard en de ernst van de aandoening beleven zij de hun omringende en hun innerlijke werkelijkheid vaak niet zoals de gezonde mens die beleeft. De somatische en de psychogeriatrische bewoners moeten hun oude, vertrouwde omgeving loslaten en opnieuw leren leven met verminderde lichamelijke en/of geestelijke vermogens.
De psychogeriatrische bewoners hebben daarnaast een eigen beleving van de werkelijkheid die veelal sterk gekleurd wordt door gevoelens en ervaringen die zij vroeger hebben opgedaan.
Goede zorg in Bergweide vraagt van eenieder om zo veel mogelijk rekening te houden met de beperkingen van de bewoners en daar adequaat op in te spelen. Dat betekent zorg bieden in nauwe samenwerking tussen alle disciplines én met familie. Voor iedere bewoner wordt deze zorg beschreven en vastgelegd in een zorgplan.
Voor ons staat voorop, dat wij dáár willen zijn waar de bewoner is. Wij zullen de waardigheid van de bewoner behoeden. Zo zullen wij waar mogelijk streven naar verbetering, herstel en oplossingen, maar wij aanvaarden ook elkaars beperkingen.
De bewoner zal door ons niet in de steek gelaten worden. Wij laten de bewoners niet alleen in zijn lijden en verdriet en zullen ook steeds deelgenoot zijn van zijn vreugdevolle momenten en daaraan een bijdrage leveren.
De zorg staat in het teken van ‘een persoon mogen zijn met een eigen levensverhaal' binnen een woon- en leefgemeenschap. Het gaat dus om méér dan voorzieningen. Het gaat om ontmoetingen, waarin de mens -zorgverlener en zorgontvanger- zich als méns vindt en hervindt. In deze relationele verbondenheid gaan we uit van een fundamentele gelijkheid van alle mensen en van een toegekende waarde, waarin wij allemaal aangewezen zijn op de ander. In de chronische zorg van somatische en psychogeriatrische bewoners gaat het om er te zijn voor elkaar. Wij willen begrijpen wat er gebeurt, wat er verlangd wordt of betreurd en daarin iets betekenen.
Daarbij zal naar vermogen prioriteit gegeven worden aan ieders individuele beleving van behoefte aan geluk, veiligheid, geborgenheid en algehele dagelijkse zorg. Kleinschaligheid en belevingsgerichte zorg zijn de kern van onze zorg. In onze zorgvisie blijven wij voortdurend op zoek. Wij willen open oog houden voor vernieuwing en verbetering
Het uitgangspunt in onze zorgverlening is menslievendheid, onbaatzuchtigheid, wederkerigheid en mededogen.
Dagindeling:
De bewoner staat in alle rust op en wordt geholpen bij zijn dagelijkse verzorging. Voor de een kan dit betekenen een ontspannen warme douche of een bad en voor de ander een volledige verzorging op bed. Na de verzorging gaan de bewoners gezamenlijk ontbijten in de huiskamer. Samen eten vinden wij belangrijk. De ervaring leert dat de bewoners dan beter eten, maar dat ook gemakkelijker een sfeer ontstaat waarin contacten worden gelegd. Daarom trekken we voor het ontbijt ca. een uur uit. Voor en na het ontbijt worden waar mogelijk en als bewoners dat willen huishoudelijke werkjes gedaan zoals tafels dekken, koffie zetten, afwassen en opruimen.
Na het ontbijt is er ruimte voor allerlei "dagelijkse" activiteiten, zoals bijvoorbeeld huishoudelijke bezigheden "in huis" of een bezoek aan kapper of pedicure. Ook is er dagelijks een dienst (eucharistieviering of gebedsdienst) in de kapel.
Om 13.00 uur wordt de warme maaltijd gebruikt in de huiskamer.
De medewerkers van de keuken serveren samen met het personeel van de huiskamer het eten in dekschalen, zoals de bewoners het thuis gewend waren. De tafels zijn gezellig gedekt, meestal door de bewoners zelf.
Na het eten nemen de meeste van hen wat rust. De een in de stoel, de andere in bed, en sommigen willen liever niet rusten , maar gaan bijvoorbeeld wandelen.
Over de dag verdeeld kan men als men wil aan activiteiten deelnemen.Bewoners hebben wel behoefte aan sfeer, rust en gezelligheid en dat er iemand in de buurt is. De "thuisblijvers" blijven gezellig samen in de huiskamer, waar koffie gedronken wordt. Tussendoor worden er allerlei karweitjes gedaan zoals wassen, strijken, stofzuigen en planten verzorgen. We streven er dan ook naar dat er iemand in de huiskamer aanwezig is die kan inspelen op de behoefte van de bewoners en die zorgt voor sfeer.
Regelmatig wordt samen boodschappen gedaan en zelf gekookt in de huiskamers.
De medewerkers kennen de bewoners goed en weten wat zij graag en juist niet graag doen.
Om half zes wordt het avondbrood genuttigd in de huiskamer. Ook daarvoor wordt voldoende tijd uitgetrokken. Wij stimuleren dat de bewoners zelf het beleg kiezen en zelf hun brood smeren.
Na het avondeten ruimen de bewoners samen met de medewerkers op en gaan daarna TV kijken, muziek luisteren of met de medewerkers een spelletje doen, onder het genot van een kop thee of wat fris. Later op de avond wordt er een glas wijn of een flesje bier of wat anders geschonken aan hen die daar zin in hebben. Ook een hapje ontbreekt dan niet. Bewoners gaan pas naar bed als zij moe zijn of als zij zelf aangeven naar bed te willen.
In de zomermaanden maken de bewoners graag gebruik van het terras bij iedere huiskamer.
Naast deze dagelijkse "huiselijke" activiteiten worden er veel andere activiteiten aangeboden.
Enkele malen per week bezoekt de verpleeghuisarts de afdeling; de bewoners gaan indien nodig naar de fysiotherapie, de logopedie, de ergotherapie, de kapper, de schoonheidsspecialiste of de pedicure.
De zorg die wij aan de bewoners geven heeft een multidisciplinair karakter wat betekent dat er verschillende disciplines bij de zorg (kunnen) worden betrokken. Dit zijn o.a. de arts, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, het verpleegkundig personeel, de medewerkers van de activiteitenbegeleiding en de geestelijk verzorger. In het Multidisciplinair overleg wordt ook de wettelijke vertegenwoordiger standaard uitgenodigd. Hij kent zijn bewoner het beste. In dit overleg wordt besproken aan welke zorg de bewoner behoefte heeft en op welke wijze de zorgverlening wordt aangeboden. Elke 6 maanden en zonodig eerder vindt er een evaluatie plaats en worden er afspraken gemaakt voor de toekomst. Ongeveer 6 weken na opname vindt de eerste multidisciplinaire bewonersbespreking plaats.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid