facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Venemansmolen

Geschiedenis

De Venemansmolen of de Oude Molen is een korenmolen die in 1898 werd gebouwd aan de Venemansweg 7 te Winterswijk met onderdelen van de in Zaandam-Oost gesloopte houtzaagmolen De Goede Hoop. Vanaf 1997 heeft de molen de naam Venemansmolen gekregen. Het is een stellingmolen met een met dakleer gedekte houten achtkant voor het malen van graan. De stelling zit op 7,40 m boven de grond en heeft zogenaamde kraaienpoten.De molen heeft 1 koppel maalstenen met 16der blauwe stenen van 140 cm in doorsnede en een regulateur. Daarnaast is er een door een dieselmotor aangedreven maalstoel en een vervoerbare maalstoel met een aparte motor voor het ter plaatse malen bij de boer.In de molen staat een mengketel.De uit 1997 stammende, gelaste roeden zijn 22,86 m lang. Ze zijn gemaakt door het molenmakersbedrijf Vaags. De binnenroede heeft nummer 15 en de buitenroede nummer 14. De wieken van de binnenroede zijn voorzien van Ten Have-kleppen en de buitenroede is oudhollands opgehekt. De van Busselneuzen zitten op alle vier de wieken.De molen heeft een stutvang, bestaande uit vier stukken populierenhout en wordt bediend met een vangtrommel. Voor het luien (ophijsen) is er een sleepluiwerk. Om het bovenwiel zit voor het vangen een ijzeren band.

Adres: Winterswijk (gemeente)
Stad: Winterswijk



op zoek naar gerelateerd: Zaaltje huren Winterswijk
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Jacobskerk Jacobskerk 2 km Historisch bouwwerk met diepgaande achtergrond. De moeite van een bezoek waard.
Zonnebrinkkerk Zonnebrinkkerk 2 km Veel verschillende zalen voor allerlei activiteiten. Prima service door vriendelijke ...
Restaurant Berenschot's Watermolen Restaurant Berenschot's Watermolen 2 km Vanwege corona dicht. Mooi wandelgebied met vele leuke zandpaden en bospaden.
Recensies
Een prachtige molen in het zuiden van Winterswijk, ik kwam er ooit langs lopen met een volle bloedmaan. Daar heb ik deze mooie foto gemaakt. Verder staan er in de omgeving nog meer molens en watermolens. Allemaal de moeite waard om eens langs te gaan in een mooie wandeling. Sowieso os het in de omgeving mooi om te wandelen en of te fietsen.
Dit is de familiemolen van mijn vrouw Jolanda Numans-Venemans. Ze heeft in haar jeugd hier veel vakanties doorgebracht bij haar ooms Jan en Johan Venemans. Ze kreeg dan een nieuwe overalletje en hielp ome Johan in de molen. Haar ouders hebben de molen in de stichting ondergebracht die de molen heeft laten restaureren. Prins Claus heeft de molen nog heropend. De molen is perfect gerestaureerd waarbij de grote silo Naast de molen is afgebroken. Oma Venemans woonde aan de overkant in een boerderijtje. Het is natuurlijk geweldig te kunnen melden dat er een weg naar je familie is vernoemd!
Mooie molen enthousiaste molenaars en leuk museum. Nu zit de klusbrigade erbij en krijgen ze elke keer meer voor elkaar. Kippensoep is hier ook te koop welke zelf gemalen en geproduceerd wordt door de molenaars! Super product.
mooie molen met een bijzonder verhaal.Er in staat een werkend model die op de wereldtetoonstelling in Nagasaki heeft gestaan
Mooie molen met enthousiaste vrijwilligers die goed uitleggen. Zeker een bezoekje waard
Heel mooi. Goeie uitleg gehad van de gids. Was ook leuk voor de kinder.
Enthousiast vrijwilligers vertellen over de geschiedenis van de molen.
Super mooie molen. Ook van binnen te bekijken. Er is zelfs een koffie hoek bij. Geweldig om te bezichtigen
Mooie locatie met een prachtige molen.
Niet binnen geweest. Ziet er van buiten mooi uit
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid