Technische Bedrijfskunde is de opleiding voor studenten met een brede (bedrijfskundige) belangstelling,managementambitie en gevoel voor techniek!
Wat is Technische Bedrijfskunde?
Ben jij de persoon die het succes van een bedrijf bepaalt? Als technisch bedrijfskundige adviseer je managers hoe ze hun bedrijfsprocessen kunnen verbeteren en hoe ze deze innovatief en efficiënt kunnen organiseren. Je ondersteunt veranderingen of leidt zelf dergelijke projecten. Je kunt de verbetermogelijkheden systematisch in kaart brengen, waarbij je oog hebt voor de klantwensen, de kosten, de technische aspecten, de bedrijfsprocessen en de organisatie-omgeving. Technische Bedrijfskunde focust voornamelijk op een professionele business 2 business omgeving.
De opleiding is geschikt voor studenten met de volgende eigenschappen; brede blik, systematisch ingesteld, team player, leiding geven, creatief en je vindt het leuk om problemen op te lossen.
| Verkorte route |
Met een vooropleiding mbo-4 kun je op grond van elders verworven competenties een vrijstelling krijgen voor de stage in het tweede jaar, waardoor je de opleiding in 3,5 jaar kunt afronden.
| Het eerste jaar |
In het eerste jaar is alles erop gericht om je een goed beeld van je toekomstige beroep te geven. Je maakt kennis met de vele invalshoeken waar een technisch bedrijfskundige mee te maken krijgt. Ook leer je een goed rapport op te stellen en projectmatig samen te werken. Elk blok (tien weken) bestaat uit cursussen en een project. Met je projectteam stel je een werkplan op en daarin geef je duidelijk aan welke inbreng jij aan het project levert. In cursussen doe je de kennis op die nodig is om het bijbehorende project goed uit te voeren. Twee blokken vormen samen één semester en twee semesters bestaan uit één studiejaar.
In het tweede semester staan logistiek en bedrijfseconomische aspecten centraal. Tijdens de colleges zullen verschillende logistieke concepten op het gebied van de productielogistiek worden behandeld. Middels diverse opdrachten zal in kleine groepen en individueel de theorie worden toegepast. Daarnaast zul je in projectgroepen analyses maken om verbeteradviezen uit te brengen die zullen leiden tot een kostenbesparing. Wederom pas je de kennis toe bij het bijbehorende project.
| Enkele voorbeeldprojecten uit het eerste jaar: |
Bedrijfsanalyse; in je eerste project analyseer je drie bedrijven waarvan je er twee bezoekt. Hierbij onderzoek je de markt waar een bedrijf in opereert en hoe het bedrijf er momenteel voorstaat. Voorbeelden van bedrijven die studenten kiezen om te analyseren zijn Movares, Douwe Egberts en Philips, maar ook kleinere of servicegerichte bedrijven.
Procesinrichting; doel van dit project is om een bedrijf zo efficiënt mogelijk in te richten. Hierbij houd je niet alleen rekening met het proces zelf, maar kies je ook de markt waar je je op focust. Daarnaast kies je ervoor of je een pand huurt, koopt, bouwt en of je eventueel samenwerkt met partners, het produceren kan bijvoorbeeld zelf worden gedaan, maar dit kun je ook uitbesteden. Je hebt hierbij veel vrijheid maar uiteraard wordt je hierin goed begeleid.
| Sfeer |
Technische Bedrijfskunde is een kleinschalige opleiding met ieder jaar ongeveer 100 eerstejaars studenten. Hierdoor kennen docenten en studenten elkaar snel. Dit wordt versterkt doordat veel opdrachten en projecten in groepen worden uitgevoerd. Je bent geen nummer, maar een persoon en er wordt gewerkt met een ‘open deuren’-beleid. Het docententeam bestaat uit een hechte groep met ruime ervaring uit de beroepspraktijk. Veel studenten ontmoeten elkaar ook buiten schooltijden om te borrelen of deel te nemen aan een studiereis, ski- of surfvakantie (alle activiteiten uiteraard op vrijwillige basis). Studievereniging 'Bedrijfskundig Genootschap Utrecht' organiseert dit soort activiteiten. Om de sfeer echt te proeven ben je welkom op een meeloopdag of open dag.
| Instroomeisen |
Voor de bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde gelden geen speciale toelatingseisen. Lees meer over de instroomeisen van deze opleiding.
| Toelatingsonderzoek 21+ |
Wil je deze opleiding volgen maar voldoe je niet aan de toelatingseisen? En ben je 21 jaar of ouder? Dan kom je in aanmerking voor het toelatingsonderzoek 21+.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid