De Stichting werd in 1981 opgericht op initiatief van enkele mensen, die zeer onder de indruk waren geraakt van de wijze waarop een aantal Nederlandse religieuzen ontwikkelingswerk verrichtten in de staat Alagoas.
Aanleiding oprichting
De Stichting werd in 1981 opgericht op initiatief van enkele mensen, die zeer onder de indruk waren geraakt van de wijze waarop een aantal Nederlandse religieuzen ontwikkelingswerk verrichtten in de staat Alagoas. Met name de zeer voortvarende zr. Bernadet van den Tillaart sprak hen bijzonder aan. Haar directe aanpak getuigde van een eigentijdse en constructieve visie.
Zr. Bernadet van den Tillaert, Franciscanes van de Missiezusters van Asten, ging als verpleegster naar Palmeira dos Indios, een stad in de droge staat Alagoas. Zij trof in haar omgeving bittere armoede aan onder de plattelandsbevolking, die door de weinige grootgrondbezitters uitgebuit en genegeerd werd. De trek naar de stad was enorm groot, terwijl werk en sociale voorzieningen totaal ontbraken. Soms beleefde zij er jaren achtereen van droogte, waarin zij meer als begrafenisondernemer van vooral kinderen functioneerde dan als verpleegster.
De nood was zo schrijnend dat zij tijdens haar schaarse vakanties in Nederland een klemmend beroep deed op hulpvaardige landgenoten. Er moest hulp komen om al die arme mensen uitzicht te geven op een menswaardiger bestaan. Zij overtuigde als géén ander. Haar inzet gold vooral de medische zorg voor de allerarmsten (de veelal van het platteland verdreven landarbeiders en hun gezinnen). Met tomeloze energie heeft zij medische bijstand verleend, huisjes voor de van het platteland verdreven mensen en schooltjes voor de kinderen gebouwd. Feit is dat door de directe aanpak van de sociale problemen de grootste nood voor een deel van de mensen uiteindelijk haar wurgende greep op de arme bevolking verloor. De kindersterfte werd tot normalere proporties teruggebracht. Het onderwijs kreeg gestalte en resultaten. Er werden meer dan 600 huisjes gebouwd. Kortom, door de aangevoerde stroom hulp uit Nederland konden prachtige resultaten bereikt worden. Later hebben andere Nederlandse zusters haar taak over genomen, maar uiteindelijk maakte hun zeer hoge leeftijd het continueren onmogelijk.
Hoewel op veel fronten vooruitgang geboekt werd, bleef de arme verdrukte mens alle aandacht vragen. In een land van lage en vaak niet uitbetaalde lonen, van werkeloosheid, droogte en misoogsten, van ondervoeding, natuurrampen en epidemieën, kon gewoon niet gestopt worden met dit ontwikkelingswerk aan de basis. De SONOB bleef daarom haar banden met Palmeira dos Indios, Batalha en omstreken behouden. En méér dan dat.
Visie, doelstellingen en werkwijze
De Stichting Ontwikkelingssamenwerking N.O. Brazilië (SONOB) is een ontwikkelingsorganisatie met louter sociale en humanitaire intenties. De SONOB beschikt niet over eigen fondsen. Giften van donoren van allerlei aard maken ontwikkelingssamenwerking mogelijk. De zeer lage interne organisatiekosten worden meestal door de bestuursleden zelf gedragen. Voor de kosten van de begeleiding van de diverse projecten in Brazilië wordt steeds getracht andere bronnen te vinden. Op deze manier worden alle, via donoren, verkregen financiële middelen besteed aan ontwikkelingssamenwerking “aan de basis” en voor het doel waarvoor deze werden gedoneerd.
Ontwikkelingssamenwerking van de Stichting heeft tot doel structurele oplossingen te realiseren voor de zeer arme bevolking. We beogen deze mensen een blijvend menswaardig bestaan te geven. Dit houdt in, dat getracht wordt mensen tot zelfredzaamheid, dus zelfstandigheid te brengen. De Stichting huldigt niet de visie van “water naar de zee dragen”. Soms echter moet eerst een menswaardige basis geschapen worden voordat gebouwd kan worden aan een blijvende positieve ontwikkeling. De Stichting Ontwikkelingssamenwerking N.O. Brazilië denkt en doet dus zowel aan noodhulp als aan structurele hulp, een visie overigens die de meeste ontwikkelingsorganisaties huldigen.
De “Stichting Ontwikkelingssamenwerking N.O. Brazilië”, voorzien van notarieel vastgelegde statuten, staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 41096066.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid