facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Stichting Guusjen Terschelling

Stichting Guusjen Terschelling

Info

Stichting Guusjen helpt de verbinding tussen zeesleepboot Holland en Terschelling in stand te houden samen met de Stichting Zeesleepboot Holland.

Geschiedenis

De Holland en Stichting Guusjen
De radiohut van de Holland, waar 24/7 uitgeluisterd wordt. Een noodsignaal. Radiocontact. Overleg met de directie. Een OK om uit te varen. En dan klinkt 6 keer de zware scheepshoorn door de straten van West-Terschelling.
GUUSJEN!! De geluid is nog niet weggestorven of het dorp is een en al actie. GUUSJEN!! De Holland gaat. De Oceaan ook. De Brandaris heeft al losgegooid. Wat is er gebeurd? Wat voor schip? Waar? Uitgebreide geruchten doen de ronde onder de toeschouwers op de wal als de Holland losgooit en met toenemende snelheid de haven uitvaart. Het overbekende, vertrouwde geluid van haar hoofdmotor sterft langzaam weg.
"Dutch motortug Holland PESK power over 3000 HP underway to your position working on basis Lloyd's Open Form no cure no pay stop please reply Master...."

Trots zijn we op het team dat het mogelijk maakt dat we nog regelmatig de HOLLAND zien in de thuishaven. De hoge kop en die enorme schoorsteen het schuitengat zien indraaien. Het machtige geluid van haar motor die emotie weer laten oproepen. Haar koesteren aan haar ligplaats aan de 2e steiger in de haven van Terschelling.
Genieten van die namen op de kont waar de roep GUUSJEN zo nauw mee is verbonden: HOLLAND TERSCHELLING.

De naam Guusjen is weloverwogen gekozen voor de stichting die dankzij donateurs hoofdsponsor is van de Stichting Zeesleepboot Holland.

"Guusjen" staat voor "uitvaren teneinde assistentie te verlenen aan een schip in nood" En eind 90-er jaren was de Holland in nood. Er moest worden uitgevaren en assistentie verleend. Stichting Guusjen is uitgevaren en verleent assistentie. Met directe sponsoring, met het in stand houden van de historische band van de Holland met Terschelling, als varend monument, als representant van een belangrijk stuk Terschellinger historie: het bergingswezen, met educatieve projecten, promotionele activiteiten en met documenteren van alles wat met de Holland te maken heeft en met publicaties "uit de oude doos".

We zijn trots op de vrijwilligers, bemanning, operationele organisatie en het bestuur van Stichting Zeesleepboot Holland. Zij hebben met steun van vele sponsors tot stand gebracht wat eind jaren 90 een utopie leek: De Holland, waar praktisch mogelijk, in oude glorie hersteld.
Een varend monument dat zijn weerga niet kent. Bewonder haar fraaie lijnen, de schitterende dekken, de in oude luister herstelde salons. Ervaar het vertrouwen in de goede afloop van welke actie dan ook dat gewerkt wordt door het geluid van haar meer dan 60 jaar jonge kloppend hart.

Het bestaansrecht van Stichting Guusjen is grotendeels gebaseerd op het hoofdsponsorschap van de eigenaar van de Holland, Stichting Zeesleepboot Holland.
Dit hoofdsponsorschap kent naast de gebruikelijke tegenprestaties voor deze sponsoren een unieke tegenprestatie voor de Stichting Guusjen: de aanwezigheid van de Holland op Terschelling van tenminste 4 weken per jaar, gedurende welke Stichting Guusjen de Holland "exploiteert".

Met het realiseren van haar doelstellingen, met name "Toeristisch Product" en "Binding Holland/Terschelling", levert Stichting Guusjen een bijdrage aan de toerisme op ons eiland. Door publicaties, de website, Twitter, Faceboek, maar vooral ook door de activiteiten en fysieke aanwezigheid van de Holland zelf. De Holland trekt gedurende haar verblijf op Terschelling een substantieel aantal toeristen die aan boord kennis nemen van een belangrijk aspect van de Terschellinger maritieme historie, met name ook dat van het bergingswerk.

Ook aan de doelstelling "Educatie" wordt ruim aandacht besteed. Er is een uitgebreide lesbrief met taakvellen beschikbaar. Sinds 2004 zijn all leerlingen van groep 7 en 8 van de Terschellinger basisscholen (of de 1e jaars VMBO leerlingen) in de gelegenheid gesteld de Holland te bezoeken en haar geschiedenis en aspecten van het bergingswerk kennis te nemen.

Daarnaast maakt de Holland op alle plaatsen waar zij wordt ingezet als varend monument op indrukwekkende wijze promotie voor Terschelling. De Stichting Zeesleepboot Holland exploiteert de Holland door middel van vaartochten en inzet bij maritieme evenementen in Nederland en elders in Europa.
De vaartochten vanuit Harlingen hebben veelal Terschelling als bestemming waarbij i het paar uur durende programma op het eiland bijvoorbeeld een rondrit of een bezoek aan simulator van de zeevaartschol is opgenomen. Op deze manier maken nog eens jaarlijks zo'n 1350 personen kennis met Terschelling. Tijdens de reis kan men het een en ander over Terschelling te weten komen. In de salons is- naast een expositie over de Holland en bergingswerk- ook uitgebreide informatie te vinden over Terschelling als vakantiebestemming en over het Maritiem Instituut Willem Barentsz, Terschellinger producten enz.
Ook wordt de Holland ingezet bij maritieme evenementen zoals de Havendagen Rotterdam, Sail Amsterdam, Delfsail, de Volvo Oceanrace, etc. Voor de kant liggend in vreemde havens komt Terschelling nadrukkelijk in beeld. De expositie is in de rondleiding over het schip opgenomen.

De thuishaven Terschelling staat met grote letters op de achtersteven en de Terschellinger vlag waait als geusje fier op de voorsteven.

Label

Bestuur:
Pieter Schroo, voorzitter
Kirsten Walgreen, secretaris / penningmeester
Frans Donders
Gerrit van Leunen
Jacob van der Pol
Henk Joost Wortel



"Stichting Guusjen heeft ten doel het binden van zeesleepboot Holland aan Terschelling om een bijdrage te leveren aan het behoud van een uniek onderdeel van de Terschellinger nautische geschiedenis. Guusjen sponsort de Holland jaarlijks met een mooie bijdrage, die ze genereert door het werven van Opstappers vrienden, lokale sponsors én door de activiteiten aan boord. De Holland komt op uitnodiging van Guusjen jaarlijks vier weken per jaar in de haven van Terschelling liggen, waar ze toegankelijk is voor zowel de eilanders als bezoekers van wal."
Adres: Contact: Secretaris / Penningmeester Kirsten Walgreen l Trompstraat 4, 8881 AV West-Terschelling
Telefoonnummer: 0631673077
ln.nejsuug@ofni
Stad: West-Terschelling
Route: Contact: Secretaris / Penningmeester Kirsten Walgreen l Trompstraat 4
Postcode: 8881 AV



op zoek naar gerelateerd: zeesleepboot holland, sleepboot holland doeksen, sleepboot holland aan de grond, programma zeesleepboot holland, sleepboot holland motor, de holland boot, stichting holland, sleepboot holland vrijwilligers
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Huifkartochten de Noordvaarderij Huifkartochten de Noordvaarderij 1 km Prachtige huifkartocht gemaakt op W4st-Terschelling. De vrouwelijke eigenaar vertelt ...
Recensies
Wat een prachtige verjaardagskalender!!! De voorste afbeelding wordt ingelijst.
Een fijne gezellige stichting met hele vriendelijke mensen en personeel
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid