Stichting CAP (Centra voor Aangepast Paardrijden) is een overkoepelende stichting voor aangepast paardrijden in de brede regio van Gelderland.
Stichting CAP bestaat uit twee maneges voor kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke- en/of meervoudige beperking. Op de Maartenshoeve wordt voornamelijk paardrijden en dierverzorgingsles gegeven. Op manege De Winckelsteegh wordt naast paardrijden ook dagbesteding, huifbedrijden, rijden met de koets en aangepast voltige gegeven.
Paardrijden: samen in beweging
Door te paardrijden kunnen spastische spieren diep ontspannen. Voor mensen met een vertraagde motorische ontwikkeling kan paardrijden ook helpen om zo evenwicht, reactievermogen en ritmisch bewegen te ontwikkelen. Het paardrijden wordt niet altijd als therapie ervaren, maar als uitdagende sport. Tijdens het rijden kunnen allerlei vaardigheden onopvallend worden getraind. Door de warmte en beweging van het paard, zijn de spieren van de kinderen na het rijden helemaal ontspannen. Daarnaast verbetert het paardrijden hun balans en lichaamshouding. De instructrices zijn gespecialiseerd en gecertificeerd.
Dierverzorging: zintuigen prikkelen
Een zacht kuikentje in het kommetje van je handen, de kriebelende vacht van een konijn en een snorrende poes. Tijdens een les dierverzorging worden zintuigen volop geprikkeld. Ook is het een uitlaatklep. Kinderen kunnen hun energie kwijt in het ‘klassieke’ boerenwerk zoals het uitmesten van de stal en het voeren van de kippen.
Dagbesteding
Stichting CAP biedt arbeidsmatige dagbesteding op haar beide locaties en op een locatie in Malden. Mensen met een dagbestedingsindicatie kunnen helpen bij de activiteiten, het verzorgen van de paarden en bij klusjes rond de manege. Niet alleen op het gebied van de werkzaamheden is er volop variatie; ook wat betreft de locatie is dit het geval. Tijdens de dagbesteding doen cliënten waar ze goed in zijn en kijken ze of ze daar verder in kunnen leren. Dagbesteding wordt op alle dagen van de week aangeboden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting CAP.
Huifbedrijden
Voor mensen met meervoudig complexe beperkingen en mensen die niet op een paard kunnen zitten is er de mogelijkheid van huifbedrijden.Twee brave paarden lopen daarvoor onder een soort “bed op wielen”. Boven de paarden is een doek gespannen waarop de cliënt ligt. Boven de cliënt is een huif die beschermd tegen fel zonlicht en tegen andere weersinvloeden. Als de paarden lopen wordt de ritmische beweging en hun warmte doorgegeven aan de cliënt. Deze ervaart daardoor een comfortabele natuurlijke massage. Tijdens de rit worden bloedsomloop en andere essentiële lichaamsfuncties, zoals stofwisseling en spijsvertering, gestimuleerd. Manege De Winckelsteegh heeft een modern huifbed, het zogenaamde “driewielige balanstype”, dit huifbed is prettig in het gebruik, de paarden maken gebruik van duwstangen waardoor ze geen knellend tuig nodig hebben. Tevens is in het huifbed een tillift aanwezig. Het huifbed is in 2013 geschonken door Kiwanis Nijmegen en voormalige ponyclub Lent.
Rijden met de koets
Stichting CAP heeft drie koetsen met een huif in diverse afmetingen. Twee koetsen zijn toegankelijk voor mensen met een rolstoel. Het is mogelijk om in te schrijven voor een wekelijks ritje van ongeveer een half uur. Waarbij de cliënt meerijdt in de overdekte koets. Het geluid van de paardenhoeven en de frisse buitenlucht zorgen voor gezonde ontspanning. Ook in de winter is het een beleving om, met een warme deken en de huif gesloten, een ritje te maken.
Aangepast voltige
Bij voltige loopt het paard in het midden van de rijbaan aan een lang touw rondjes om de begeleider of instructrice heen. Op het paard zitten één of meerdere ruiters die balansoefeningen en kunstjes doen. Het paard kan in stap, draf en galop lopen als de begeleider hem daarvoor het commando geeft. Bij aangepast voltigeren ligt de nadruk op samen, op een gestructureerde manier, plezier beleven aan het paard. De deelnemers hebben ieder een eigen plek in de rijbaan waar ze steeds terugkeren nadat ze een oefening hebben gedaan. Om de beurt, en soms samen maken ze contact met het paard, lopen een ronde mee of gaan ze op het paard om een kunstje te doen. Voor cliënten met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen is dit een mooie manier om plezier te beleven aan sport waarbij de regels heel duidelijk zijn en waarbij het paard onbevooroordeeld meedoet.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid