Het Steunpunt Mantelzorg geeft informatie, advies, ondersteuning en begeleiding aan mantelzorgers. Het Steunpunt is er voor iedereen ongeacht de leeftijd!
“Je bent er altijd mee bezig,
óók als je ergens anders bent.”
Besteedt u veel tijd en energie aan de zorg voor uw zieke of hulpbehoevende partner, ouder, kind, familielid, vriend of buur?
Het is heel normaal om iemand een handje te helpen.
Het zorgen kan ook veel voldoening geven. In Nederland zorgen 2,6 miljoen mensen langdurig, intensief en onbetaald voor een ander. Zij zorgen meer dan acht uur per week of zorgen langer dan drie maanden voor een hulpbehoevende naaste. Deze zorg heet mantelzorg.
Mantelzorg is vaak geen vrije keuze; het overkomt je. U bent ook mantelzorger als deze persoon is opgenomen in een instelling.
Wim (62): “Het zorgen is zwaar. Niet alleen het praktische stuk, maar vooral de continue verantwoordelijkheid. En de laatste tijd merk ik dat de zorg een aanslag doet op mijn emotionele veerkracht.”
Steunpunt Mantelzorg biedt:
- Informatie, advies en voorlichting
- Emotionele steun en begeleiding
- Praktische ondersteuning op het gebied van zorg, werk,
wonen, financiën en vervangende zorg
- Bemiddeling + belangenbehartiging
- Lotgenotencontact
Twee keer per jaar wordt er een mantelzorgkalender uitgegeven. Hierin worden alle activiteiten en bijeenkomsten gepubliceerd. Een mantelzorg-kalender is aan te vragen bij het Steunpunt.
Sophia (48): “Toen ik hoorde dat mijn moeder MS had, werd voor mij alles anders. Ik heb mijn baan aangepast, zodat ik meer tijd heb om voor mijn moeder te zorgen. Naast alle praktische regeldingetjes vind ik het vooral zwaar om te zien dat mijn moeder zo afhankelijk wordt van anderen. Dat doet mij zeer en maakt me verdrietig. Ik ben blij dat ik hiervoor terecht kan bij het Steunpunt: gewoon mijn verhaal doen, even alles spuien, dan ben ik het weer kwijt!”
Voorbeelden van vragen die bij het Steunpunt gesteld kunnen worden:
“Onze zoon van 7 heeft autisme. Zwemles met een grote groep kinderen betekent voor hem een ramp. Hij raakt compleet van slag. Zijn er mogelijkheden bekend voor kleinschalig zwemles?”
“Wil ik Zorg in Natura of een Persoonsgebonden Budget?”
“Ik ben kostwinner met een fulltime baan. Een paar weken geleden is er bij mijn vrouw borstkanker geconstateerd. Welke verlofregelingen zijn er? Kan ik mijn werkgever vragen om flexibiliteit in werktijden?
“Met wie kan ik bespreken dat mijn naaste mij claimt om te zorgen en geen ander toelaat?”
“Ik ben jonge mantelzorger. Mijn vader is eigenlijk altijd somber door zijn chronische depressie. Soms heeft hij ook manies. Ik schaam me dan voor hem. Ik vind het thuis vaak ongezellig en ga daarom gewoon mijn eigen gang. Zijn er andere jongens van mijn leeftijd die dit ook mee maken?
“Welke mogelijkheden zijn er als ik thuis niet meer voor mijn naaste kan zorgen?”
“Mijn partner is door de CVA veranderd. Ook doordat hij nu zorg nodig heeft en hij afhankelijk is van mij, reageren we op emotioneel gebied anders op elkaar. Vaak voel ik me verdrietig. Zoals het vroeger was, wordt het nooit meer…, zei de dokter.”
“Kan er iemand in mijn situatie meekijken…?”
Robert (34): “Hier hadden we nooit zo over nagedacht toen we kinderen kregen. Je denkt dat alles wel goed zal gaan… Annemieke heeft, terwijl ze nog niet geboren was, al een hersenbloeding gekregen. Gevolg is dat ze nu spastisch is en rolstoelafhankelijk. Dat betekent voor ons hele gezin een flink portie aanpassingsvermogen. Annemieke is nu zeven en inmiddels zijn we wel aan de situatie gewend. Heel af en toe overvalt het me weer even en maakt het me boos: “Konden we maar één dag een ‘normaal’ gezin zijn.”
Aan de hulp van het Steunpunt zijn geen kosten verbonden en u heeft geen verwijzing nodig.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid