facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Stadskasteel Zaltbommel

Geschiedenis

Het Stadskasteel Zaltbommel is een museum in Zaltbommel, gevestigd in het Maarten van Rossumhuis. Het is een streekmuseum en gevestigd in de binnenstad van Zaltbommel.GeschiedenisHet museum is ontstaan uit een tentoonstelling van 'oudheden' die in 1905 werd gehouden. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door enkele notabele inwoners van de Bommelerwaard. Omdat zij een groot succes was, werd besloten om te bezien of de voorwerpen een permanente plaats konden krijgen in een oudheidkamer. Al snel werd met financiële steun de Vereniging Oudheidkamer voor Zaltbommel, de Bommelerwaard en Heerewaarden opgericht. De oudheidkamer vond achtereenvolgens onderdak in een pand in de Lange Steigerstraat in Zaltbommel en vanaf 1925 in het voormalige stadskoffiehuis aan de Markt. In 1937 kon met steun van de familie Philips het Maarten van Rossumhuis ingericht worden als museum. In 1954 werd de vereniging Oudheidkamer omgezet in een stichting, de Stichting Maarten van Rossummuseum.In 2005 vierde de instelling haar honderdjarig bestaan. Drie jaar later werd haar naam veranderd van Stichting Maarten van Rossummuseum in 'Stadskasteel Zaltbommel'.CollectieDe collectie historische objecten laat een beeld zien van de kunst, kunstnijverheid en de geschiedenis van Zaltbommel en de Bommelerwaard. Van de collectie kan men zilver, tin, koper, glas, meubilair, schilderijen en allerlei gebruiksvoorwerpen bekijken. Verder bezit het museum ook een bibliotheek en een uitgebreide verzameling van prenten, tekeningen en kaarten van de streek en een kleine fotocollectie met bijzondere oude opnamen vanaf 1860. Naast de historische collectie bezit het museum een zeer uitgebreide collectie objecten rond het leven en werk van Fiep Westendorp, de in Zaltbommel geboren tekenares. Van de Fiep Westendorp Foundation heeft het museum een belangrijk deel van het interieur van Westendorps woning geschonken gekregen, waaronder haar tekentafel met toebehoren.

Adres: Zaltbommel (gemeente)
Stad: Zaltbommel



op zoek naar gerelateerd: Bestuur Stadskasteel Zaltbommel, Parkeren Stadskasteel Zaltbommel, Museum Bommelerwaard, Jip en Janneke Zaltbommel, Kasteel bij Zaltbommel, Tentoonstelling Zaltbommel, Wat te doen in Zaltbommel, Zaltbommel Fiep
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Stadskasteel Zaltbommel Stadskasteel Zaltbommel 26 meter Leuk klein museum met wat bijzondere stukken. Er werkt een hele lieve dame die bijzon...
Recensies
Interessant, intiem stadsmuseum over onder meer Maarten van Rossem en Zaltbommel tijdens de 80-jarige oorlog. Maar ook de levensloop en tekeningen van Fien Westendorp afkomstig uit Zaltbommel, van o.a. Jip en Janneke zijn erg leuk om te zien.
Prachtig gebouw, vooral gezien van de achterkant. Binnen klein maar interessant museum, over Maarten van Rossem en de tijd van de tachtigjarige oorlog. In de tuin klein café, dat momenteel gesloten is. Gelegen in Zaltbommel, een mooi vestingstadje aan de rivier en met een mooi park. Leuk dagje uit.
Vriendelijk ontvangst. Leuke afdeling voor kinderen. Mooi verhaal en mooi onderhouden pand.
Klein kasteeltje. Heel klein
Het is een knus, klein kasteel met goed onderlegd personeel. Desgevraagd kunnen ze je alles vertellen over de geschiedenis van Zaltbommel en omstreken. De tuin is prachtig!
klein museum in een schitterend oud pand / kasteel. Zeer vriendelijk onthaal.
Best leuk als je een museumjaarkaart hebt om eens binnen te kijken.
Niet echt bijzonder, klein museum
Super leuke historische locatie die werd gebouwd door de heer van Rossum. Een bezoek meer dan waard, zoals ook Zaltbommel zelf met haar rijke historie.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid