Het gemaal wordt getransformeerd tot creatieve werk- en ontmoetingsplek met galerie en cafe-restaurant. Met het redactielokaal van de Brug in de nok.
Dynamische ontmoetingsplaats #Zeeburgereiland.
Een merkwaardig bouwsel op het Zeeburgereiland - een van de voormalige slibvijzelgemalen - is ontwikkeld tot een creatieve werk- en ontmoetingsplek.
Op het Zeeburgereiland wordt volop gebouwd. Midden tussen de bedrijvigheid herinneren drie hoge silo's het passerende verkeer aan de voormalige waterzuiveringsinstallatie op het eiland. Even verder op het eiland staan nog twee relikwieën van de zuivering die in 2006 werd ontmanteld. Deze merkwaardige bouwsels - twee langwerpige betonnen huisjes - zijn voormalige slibvijzelgemalen. Ondernemer Martijn van den Dobbelsteen ontwikkelt een van de gemalen tot een creatieve werk- en ontmoetingsplek.
Het Zeeburgereiland ontstond in zijn huidige vorm begin vorige eeuw door de storting van slib uit het IJ en het Oostelijk Havengebied. Tot in de jaren vijftig was het een afgelegen en ontoegankelijk gebied, dat enkel dienst deed als militair oefenterrein en aanmeerbasis voor watervliegtuigen. Met de ingebruikname van de Amsterdamse Brug en Schellingwouderbrug in 1957 werd het eiland verbonden met het vasteland. Er vestigden zich bedrijven in het gebied, en in de jaren tachtig werd er een rioolwaterzuiveringsinstallatie gebouwd. In 1996 is de Piet Heintunnel geopend, de verbinding tussen het Oostelijk Havengebied en de Ringweg A10 op het Zeeburgereiland. Nadat in 2006 de taken van de waterzuivering door een nieuwe installatie in het Westelijk Havengebied werden overgenomen konden de oude utiliteitsgebouwen worden gesloopt. Op de gistingtanks en twee slibvijzelgemalen na na, deze werden uit 'nostalgisch oogpunt' gespaard. Projectbureau IJburg schreef een prijsvraag uit voor een herbestemming van de silo's, die in 2009 werd gewonnen door het Annie M.G. Schmidt Huis.
In deze eerste fase van de verbouwing van het slibvijzelgemaal is het bestaande gebouw bruikbaar gemaakt als werkruimte voor Dobbelsteen Fotografie en de redactie van nieuwskrant de Brug. Het voormalige gemaal is daarbij grotendeels in de oorspronkelijke staat gebleven. Omdat de entree is aangepast aan het nieuwe straatniveau, is het gebouw letterlijk laagdrempelig. Het nodigt buurtbewoners uit binnen te komen voor een kop koffie en het laatste nieuws. Daarnaast is het grote verlaagde terras met buitenhaard, lange banken en tafels zeer geschikt voor bijeenkomsten en kleinschalige evenementen.
In de tweede fase wordt het slibvijzelgemaal uitgebreid. De contour wordt naar de achterzijde toe 'geperst' tot een groter volume, dat gedeeltelijk onder het straatniveau komt te liggen. Op de bovenverdieping vinden vijf creatieve ondernemers straks een werkplek. Op de begane grond komt een 21 meter lange galerieruimte, die aan weerszijde als patio vijf meter doorloopt in de buitenruimte. De lichte galerieruimte wordt voorzien van loungebanken, een kleine bar, draadloos internet, en buiten twee zitkuilen. Hier kunnen tevens culturele evenementen worden georganiseerd waarmee Van den Dobbelsteen het slibvijzelgemaal hoopt om te toveren tot een dynamische ontmoetingsplaats precies in het centrum van het Zeeburgereiland.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid