facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Sint-Lambertuskerk (Horst)

Geschiedenis

De Sint-Lambertuskerk is een van de twee kerken van de Limburgse plaats Horst. De huidige kerk is gebouwd in 1952-1953.Voorgangers van de huidige kerkAl in het jaar 1219 wordt er melding gemaakt van een kerkje te Berkele . In het jaar 1502 werd de kerk te Berkelo tot parochie verheven. De naam van het dorp is toen veranderd in Horst. Waarschijnlijk komt de naam Lambertus van de moederkerk die in 1405 voor het eerst genoemd werd.In de jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn er opgravingen verricht. Toen ontdekte men restanten van een oud zaalkerkje. Het schip van dat kerkje was het oudst, met een later aangebouwd koor, dat later vervangen is door een groter gotisch koor. Rond het jaar 1400 werd er een zware westtoren gebouwd. Deze toren bleef staan tot 1944. Door de eeuwen heen is de kerk diverse malen verbreed en verlengd. In 1869 verbreedde de Roermondse architect Pierre Cuypers de noordbeuk. Toen had de kerk drie even brede beuken. In 1925 werden door de architect Caspar Franssen de zijbeuken verlengd, zodat alle drie de schepen even lang waren. Ze werden ook voorzien van polygonale sluitingen.Op 12 oktober 1944 werden door de Duitsers de kerk en de gebouwen eromheen beschoten. Hierdoor vloog de kerk in brand. De burgers probeerden de brand te blussen en er werden veel kunstvoorwerpen gered. Deze werden na de brand weer teruggeplaatst in de kerk, waarvan de gewelven nog intact waren. Op 22 november 1944 probeerden de Duitsers de kerk op te blazen. De eerste poging mislukte, maar de tweede poging was fataal voor de Middeleeuwse kerk. De toren werd van zijn fundamenten weggeblazen, en de kunstwerken die nog in de kerk stonden werden allemaal vernield. De kunstwerken die al eerder uit de kerk waren gehaald, stonden veilig opgeslagen in de kelder van de pastorie.

Adres: Horst
Stad: Horst



op zoek naar gerelateerd: Parochie Horst, Kerken Horst aan de Maas, Deken Horst, Kerkdienst Horst
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Dendron College Dendron College 1 km Goede school, een school op fiets afstand voor heel de regio horst ad maas.
Kasteel Huys ter Horst Kasteel Huys ter Horst 2 km Jammer dat het maar 1 dag per maand open is
Mind Mystery Mind Mystery 2 km Super dag gehad met 8 kids van 9/10 jaar. Ze vielen van de ene in de andere verbazing...
Camping Landgoed de Gortmeule Camping Landgoed de Gortmeule 2 km Geweldig ontvangst. Kinderen hoeven zich niet te vervelen. Verkoop van verse eieren, ...
Recensies
Kerk van gemiddelde grootte, valt niet echt op zo tussen het plein en de winkels. Maar is wel de moeite waard om te bezoeken. Ook erg leuk zijn de automatische fonteinen voor de kerk.
Kerk maakt veels te veel herrie. Laat de klok te lang luiden, echt heel veel last van. Kan het geloof niet stil worden uitgeoefend inplaats van andere tot last te zijn!
mooie kerk in horst, ramen worden verlicht in het donker.
De Sint-Lambertuskerk is een van de twee kerken van Horst. De Lambertuskerk is gebouwd in 1952-1953. Ik bezocht deze kerk ivm een tentoonstelling van hedendaagse kunst. Helemaal top en zeker voor herhaling vatbaar. Bij deze gelegenheid zag ik dus het interieur van deze prachtige maar ook aparte kerk. Een Bezoek - bezichtiging is aan te raden.
De enig overgebleve katholieke kerk in Horst. Herbouwd na de tweede wereldoorlog. Zetel van het dekanaat Horst. Persoonlijk vind ik het geen mooie kerk, maar hij is wel ruim en biedt veel faciliteiten aan de gebruikers. Interessant detail is de graftombe van de familie Wittenhorst. Deze familie bestuurde Horst en omstreken uit naam van de hertog van Gelre. Deze graftombe wordt nu onderzocht.
Een mooie kerk. De kerk is verbouwd en is er een school ingekomen. De school is mooi ingericht en gemakkelijk bereikbaar en het buiten terrein is voorzie van speeltoestellen.
Een gemiddelde rooms-katholieke kerk. Bijzonderheden zijn moeilijk te ontdekken.
Een bijzondere kerk met zeer enthousiast vrijwilligers die veel van de kerk konden vertellen.
Hier geweest voor een orgelconcert. Mooie verzameling antieke kerkstukken.
Een bezoek is heel aanbevelenswaardig ! Mooie architectuur !
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid