facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Sint-Jozefkerk (Smakt, 1887)

Geschiedenis

De Sint-Jozefkerk was een rooms-katholieke kerk bij de bedevaartplaats van Sint-Jozef in het dorp Smakt bij Venray in de Nederlandse provincie Limburg.Al in 1699 werd een aan Sint-Jozef gewijde kapel gebouwd, waarna Smakt langzaam groeide als bedevaartsplaats. In 1880 zorgde rector Franciscus Cremers dat de bedevaart naar Smakt zich sterk ontwikkelde. Cremers liet naast de in 1864 vergrote kapel een nieuwe rectoraatskerk bouwen, die zowel voor de katholieken van Smakt en Holthees diende, maar ook door de bedevaartgangers werd gebruikt.De bouw van de kerk startte in 1886 en op 19 maart (Sint-Jozefdag) 1887 was de kerk gereed en kwam de eerste grote groep pelgrims naar Smakt. Architect Johannes Kayser ontwierp een eenbeukige zaalkerk in neogotische stijl. Het schip telde drie traveeën, gevolgd door het priesterkoor. Op de kerk stond een dakruiter met naaldspits. In 1933 werd de kerk vergroot met een travee en werd een doopkapel aangebouwd.Al in de jaren 1930 ontstonden plannen om het bedevaartsoord sterk uit te breiden, waarbij de kerk vervangen zou worden, maar deze plannen zijn nooit uitgevoerd. In het najaar van 1944 werd het complex zwaar beschadigd tijdens de Slag om Overloon. De kerk kon provisorisch gerepareerd worden en werd na de oorlog nog als noodkerk gebruikt. In 1969 werd de Sint-Jozefkerk afgebroken en vervangen door een nieuw gebouw, dat was ontworpen door J.J. Fanchamps.

Adres: Smakt, Noord-Brabant, Netherlands
Stad: Smakt



op zoek naar gerelateerd: St. Jozef Smakt, Smakt Venray, Smakt betekenis, Inwoners Smakt
Recensies
Hier komt mijn familie al bijna 100 jaar in de maand maart om St Joseph te herdenken. St. Joseph is de beschermheilige van de bouw. Jammer dat het klooster achter de kapel niet meer in gebruik is. Ook is het jammer dat de kopieën van het St. Joseph beeld niet meer verkocht worden.
Zeer mooi oud bedevaarts kapel
Heerlijke kapel. Dank aan alle bijdragers....
Een mooie plek om te bidden mensen te herdenken met een kaarsje of om gewoon uit te rusten na een wandeling nog de buurt. Er zijn binnen 2 karren vol met kaarsen die je mag aansteken voor 0.50 euro voor de kleine. Of de grootte waar ik niet de prijs van weet. De openings tijden zijn ideaal en is erg rustgevend om daar te zijn. Echt de moeite waard!
Als religie je interesseert. Zeer handige qr code om kaarsjes ed te betalen
Ik vind het rustgevend,even genieten van de stilte,daarna een kaarsje aansteken,
Bezocht tijdens wandeling Pieterpad
Devotie voor Jozef
Een moment stilte en kaarsje op steken
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid