Volgens overlevering is het gilde de oudste vereniging van Asten. De juiste datum van oprichting is niet bekend, maar het moet omstreeks 1460 zijn geweest dat het Sint Jorisgilde werd opgericht. Op dit moment telt het gilde 68 leden en aspirant leden.
Volgens overlevering is het gilde de oudste vereniging van Asten. De juiste datum van oprichting is niet bekend, maar het moet omstreeks 1460 zijn geweest dat het Sint Jorisgilde werd opgericht. Gilden werden o.a. opgericht ter bescherming van het dorp. De betekenis in onze tijd is anders: de broederschap onderling en iets betekenen voor de gemeenschap staan centraal. Dat het gilde oud is bewijst de koningsvogel met een merkteken uit 1541. Helaas zijn de koningsschilden pas behouden sinds 1805, toen P. van Helmond koning was. Op de koningsschilden werd meestal het beroep van de koning afgebeeld. Van de koningsschilden uit de 19e eeuw zijn de meeste afbeeldingen van landbouwers; verrassend zijn een schild van een koetsier, kleermaker en molenaar.
Aan het einde van de 19e eeuw werd het gilde slapend en ontwaakte pas in 1936 toen J. Crooymans met enkele oud-leden het weer heroprichtte. Er volgde een periode waarin het gilde weer prominent aanwezig was in de Astense gemeenschap. Aan ‘t begin van de 21e eeuw was er weer een terugval en uiteindelijk waren er nog 5 gildebroeders over. Diverse pogingen om het Sint Jorisgilde weer nieuw leven in te blazen leverden weinig op. Na initiatieven van de Gildekring Peelland kwam er in 2006 een werkgroep, die zich inzette voor revitalisering van het gilde. In de groep groeide zienderogen de interesse en begin 2007 was het punt bereikt, dat bestuurlijk alles goed op de rails stond.
Natuurlijk was het belangrijk dat de nieuwe mensen vertrouwd raakten met de gildecultuur en op de hoogte kwamen van tradities, regels, normen en waarden om zo ook andere mensen te kunnen interesseren en te betrekken bij het Sint Jorisgilde Asten. De oude overgebleven kern van 5 gildebroeders vormde intern de belangrijkste informatiebron naast de ondersteuning vanuit de kring.
Op Sint Jorisdag in april 2007 trad het Gilde naar buiten en door de straten van Asten naar de kerk; later op de dag werd er een onderlinge schietwedstrijd gehouden. Dankzij de oude kern was dit mogelijk.
Citaat uit een persbericht.
"Eind december 2007 wordt het 50-jarig priesterfeest van gildeheer Piet Schellens gevierd. Sint Jorisgilde Asten in het nieuw(s)!. In eiigentijdes uniformen presenteert het gilde zich aan de gemeenschap. Dit is mogelijk dankzij de bijdragen van het Coöperatiefonds van de Rabobank, Jan van der Loo Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Fonds en het eigen uniformenfonds. Het Gilde is erkentelijk voor het meedenken van de leveranciers, Modehuis Verdonschot Asten en firma Beliën Hamont, alles perfect en tijdig geregeld."
Na een periode waarin hard is gewerkt, is het op 23 december 2007 gelukt om gilde Sint Joris weer duidelijk op de kaart te zetten. Met een groot aantal leden, waarvan 25 in uniform, is Sint Jorisgilde Asten weer een bloeiende vereniging, waar een heleboel spirit in zit. De optocht door Asten leverde veel genoeglijke gezichten op. Het gilde is er weer, gedragen door een grote groep. De sterk gegroeide belangstelling voor het gilde is hartverwarmend.
Op dit moment telt het gilde 68 leden en aspiran tleden, waarvan 5 jonger dan 18 jaar.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid