In de SIF-fabriek in Panningen bouwen lokale ondernemers die innovatie en een leefbare toekomst voorop stellen, samen aan een centrum voor duurzaamheid.
SIF bouwt aan een duurzame toekomst
In de markante voormalige SIF-fabriek in Panningen voltrekt zich iets bijzonders: lokale ondernemers die innovatie, duurzaamheid en samenwerking voorop stellen, bouwen aan een centrum voor duurzaamheid. Het gebouw wordt gerenoveerd en gaat plaats bieden aan tal van vooruitstrevende grotere en kleine ondernemingen, jonge zzp’ers maar ook aan onderwijs, de lokale overheid en maatschappelijke instellingen. SIF wordt een expertisecentrum met bovenregionale uitstraling, waarin alle partijen hun producten, kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid met elkaar delen, elkaar prikkelen en inspireren.
Van onderop
Het SIF-initiatief is burgerparticipatie en zelfsturing in optima forma: burgers, ondernemers, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties die zelf aan de slag gaan om samen met de overheid een duurzame samenleving dichterbij te brengen.
Participanten
SIF is ontstaan vanuit duurzaamheidscoöperatie GLOEI Peel en Maas. Begin 2014 is het zelfstandig verder gegaan in een aparte stichting. Tal van participanten hebben zich gecommitteerd aan het plan: ondernemers in de bouw, in duurzame energie, de groensector, en professionals op het gebied van bijvoorbeeld reïntegratie en communicatie. Ook partijen als het onderwijs en de lokale overheid doen mee.
Alle participanten investeren geld, kennis en tijd in het realiseren van SIF. Ze zijn in deze opstart- en bouwfase op allerlei manieren actief om, vaak zonder of tegen een beperkte vergoeding, mee te helpen om een ideaal werkelijkheid te laten worden. Een deel van de participanten neemt straks als huurder zijn intrek in het pand. Alle participanten samen bepalen de koers van SIF.
In fases
De renovatie van het oude SIF-gebouw is begonnen meteen na de de overdracht van het pand door de gemeente aan de stichting. De eerste fase is nu volop bezig en de eerste huurder - de gemeente Peel en Maas - heeft al een deel van het pand betrokken. De verbouwing gebeurt uiteraard volgens de modernste inzichten van duurzaamheid.
In fase twee (2015-2016) wordt de rest van het gebouw gerenoveerd.
Een groot aantal gegadigden heeft zich al gemeld om zich in SIF te vestigen, waaronder de lokale energiecoöperatie Peel Energie, GLOEI, onderwijskoepel Prisma en een architectenbureau. Er zijn ook plannen om een deel van het praktijkonderwijs van het Bouwens naar SIF te verplaatsen. De firma Van Happen (afvalinzameling) bouwt direct achter het SIF-gebouw een hal waarin afvalscheiding in de praktijk wordt gebracht.
Beurzen en congressen
SIF is niet alleen een expertisecentrum en bedrijfsverzamelgebouw-nieuwe-stijl. Het wordt ook ingericht als permanente expo van deelnemende bedrijven en als een multifunctioneel beursgebouw. SIF wordt een bijzonder, zeer onderscheidend podium voor beurzen, congressen en culturele manifestaties.
Economische impuls
Door mensen bij elkaar te brengen en kennis te delen wordt SIF een vliegwiel voor de regionale economie. De verwachting is dat SIF enkele honderden directe en indirecte banen oplevert. De bundeling van kennis, producten en diensten maakt SIF ‘the place to be’ voor iedereen die iets wil met duurzaamheid. Daarvan plukken alle deelnemende bedrijven de vruchten. Deelnemen in SIF is goed ondernemerschap, met oog voor de wereld van morgen.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid