Al bijna 100 jaar behoort het pand op de Schrans 119 tot de Schootstra's, dankzij het winnen van een geldbedrag in de staatsloterij kon Johannes Folkert Schootstra in 1917 zijn droom waarmaken om als kleine zelfstandiger te beginnen. Johannes twijfelde niet, door de Eerste Wereldoorlog leverde de handel in meel en meelproducten niet echt een dik belegde boterham op, hij kocht daarom van het gewonnen geld een Groente, Fruit- en Viszaak aan de Schrans te Leeuwarden. Rients, de derde zoon van Johannes hielp zijn vader in de winkel en nam uiteindelijk het bedrijf over.
In een artikel uit 1990 in de Leeuwarder Courant verteld Rients (89): "Ja we hadden ook wel eens groente en fruit. Dan fietste ik met vijf bloemkolen in mijn mand naar boeren buiten de stad en die kochten die dingen wel. Aardbeien hadden we ook wel eens. Nou binne die der ’n heel jaar maar toen hooguit vier weken. Die aardbeien bewaarden we dan in de kelder, hier onder de winkel, dan bleven ze langer goed. Later kwam er een echte koelcel. De eerste in Leeuwarden." Rients had de handelsgeest van zijn vader meegekregen, zo laat hij in het zelfde artikel weten dat niet alles wat hij verteld geplaatst mag worden "Dan zeggen ze: die moet maar een paar jaar de bak in". Schootstra doelt daarmee op methoden waarmee men in de oorlogsjaren aan de handel kwam. "We hadden altijd vis" zegt Rients trots.
Rients trouwde in 1929 met Jet de Jong, samen kregen zij zoon Hans en een tweeling, Brechtje en Follie. Follie werd de opvolger van Rients en nam in 1959 de leiding over in de viswinkel. Hoewel Rients op papier zijn tijd in de winkel had gehad, kon hij moeilijk afscheid nemen van de zaak. Zo kwam hij iedere ochtend trouw om de uien te snijden tot het moment aanbrak dat de machine zijn laatste werk overnam. In de tijd dat Follie de zaak op zijn naam had besloot hij naast de bestaande klantenkring een nieuwe doelgroep aan te spreken. Hij ging langs alle ziekenhuizen en instellingen in omstreken met de vraag of zij hem als visleverancier konden gebruiken. Schootstra was dankzij Follie op een goed moment leverancier van alle ziekenhuizen en instellingen in Leeuwarden en omstreken.
Follie kreeg samen met zijn vrouw Zus Schootstra-Dragstra drie kinderen. Twee zoons, Johan en Fons en een dochter genaamd Gea. Zoon Johan (vernoemd naar zijn overgrootvader Johannes) begon op zijn 17e naast zijn ouders in de winkel te werken. Johan was vastberaden om de winkel over te nemen en haalde hiervoor in 1980 zijn middenstandsdiploma. 1980 was ook het jaar dat de Schootstra’s te maken kregen met een grote tegenslag. Door een kapotte thermostaat in de oven ontstond er een fikse brand in de winkel. De winkel lag in puin maar de handel ging gewoon door. Stoelwinder (leverancier van Schootstra) had nog een kraam staan die Schootstra zolang mocht gebruiken. Zo stonden Zus, Follie en Johan diezelfde week nog te verkopen in de noodboetiek.
Tot de dag van vandaag is Johan Schootstra nog steeds eigenaar van Schootstra’s visspecialist. Door de jaren heen zijn er veel dingen veranderd. Zo hadden Johannes, Rients en Follie alleen famillie in de winkel te werken, vandaag de dag heeft Johan zes man personeel in dienst. Niet alleen de werknemers zijn veranderd ook het assortiment is aanzienlijk uitgebreid. 36 jaar geleden had Follie genoeg aan de verkoop van tien verschillende producten, nu zit het aanbod ver boven de honderd. Ondanks de veranderingen en de innovaties zijn de belangrijkste uitgangspunten altijd hetzelfde gebleven.
Service, kwaliteit en klantvriendelijkheid, dat is waar Schootstra na bijna honderd jaar in de running nog steeds bekend om staat, voor gaat en trots op is.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid