Sfeervol en gezellig theater met max 134 stoelen. De leuke sfeer van het theater wordt versterkt door de fraaie kroonluchters. Door de intieme opzet kun je de acteurs bijna aanraken. Cabaret, muziek, kleinkunst lezingen en meer. www.schillertheater.nl
Het pand is een Rijksmonument.
18DE EEUW: WOLFGANG AMADEUS MOZART IN UTRECHT
Toen Mozart in 1766 gedurende enkele weken als jochie op doorreis was met zijn vader en zijn veertienjarige zus van Haarlem naar zijn geboorteplaats, verbleef hij enkele dagen in Utrecht. Hij was tien jaar, niet negen zoals het in de geschiedenisboeken staat! Sieur Mozart, oftewel Pa Mozart, gaf toentertijd aan dat zijn zoon pas negen jaar was. Immers: hoe jonger, hoe bijzonderder het talent! Wolfgang Amadeus Mozart logeerde met zijn familie in het beroemde logement 'Plaets-Royale' aan de Minrebroederstraat te Utrecht. In april van dat jaar oefende Mozart klavecimbel in de danszaal van het latere Schiller Theater in de Minrebroederstraat 11 te Utrecht, dat vrijwel grenst aan het logement Plaets-Royale. Hij gaf op maandag 21 april 1766 samen met zijn oudere zus een concert met enkel eigen composities in het muziekgebouw aan het Vreeburg - hoek Drieharingstraat. De aankondiging stond in de Utrechtsche Courant op 18 april 1766. De entreeprijs voor een dame en heer was toen drie gulden. Voor een enkel persoon diende twee gulden te worden voldaan. Sieur Mos inde het geld in het logement.
BEGIN 20STE EEUW: FEESTZAAL VOOR HET UTRECHTS STUDENTEN CORPS
Het Schiller Theater was in 1906 het decor van lustrumfeesten van het Utrechtse Studenten Corps ("het Paleis van de Keizer"). Het lustrumfeest had als thema "De triomftocht van imperator Gaius Julius Caesar Drusus in Rome".
1934-1935: DANSINSTITUUT WIM CORNELISSEN
Generaties Utrechters hebben hun eerste aarzelende danspasjes gezet bij Dansinstituut Wim Cornelissen (tegenwoordig Danscentrum Cornelissen aan de Oudegracht). In 1934 en 1935 vond het 'instituut' korte tijd een onderkomen in ons pand. Bekijk hier de historische foto's, met dank aan het archief van de familie Cornelissen. Tegenwoordig wordt er geen ballroom meer gedanst aan de Minrebroederstraat, maar wél Argentijnse tango. Tangueros en tangueras uit Utrecht en ver daarbuiten bezoeken de salons en optredens in het Schiller Theater.
1970 - 2000: CABARET
Later werd het theater bekend door de cabaretvoorstellingen van wijlen Hennie Oliemuller (o.a. het Muzeval cabaret), die het pand sinds 1971 van de gemeente huurde. Het Schiller Theater heeft meer grootheden voortgebracht. zoals Herman Berkien en Tineke Schouten. Hennie Oliemuller vernoemde het theater naar dhr. E.Th. Schiller, destijds ambtenaar van de gemeente Utrecht, als dank voor zijn bemoeienis met het theater.
DE 21STE EEUW: STICHTING BEHOUD SCHILLER THEATER
Dat Schiller Theater dreigde verloren te gaan voor de stad Utrecht, omdat de gemeente niet goed wist wat zij moest doen met het pand. Toen het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht plannen bekend maakte om het Schiller Theater aan de Minrebroederstraat 11 niet langer een culturele bestemming te geven, werd de Stichting Behoud Schiller Theater opgericht. Immers, winkel- en woonruimte dreigde dit culturele erfgoed voorgoed van de kaart te vegen. Met de steun van vele mensen uit de Utrechtse cultuurwereld, tal van culturele organisaties en talloze cultuurliefhebbers besloten Hannie en Steef Schinkel eind 2003 het pand aan te kopen en het knusse theater zijn culturele bestemming te laten behouden.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid