facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Schildkerk

Geschiedenis

De Schildkerk of Grote Kerk, tot 1598 Dionysiuskerk geheten, is een protestantse kerk in de Nederlandse stad Rijssen. De kerk ontleent zijn naam aan zijn ligging aan het plein Het Schild. Het gebouw is georiënteerd met de lengteas in de richting west-oost, echter met een afwijking van 3° naar het noorden.GeschiedenisTot de Reformatie was de kerk gewijd aan de heilige Dionysius. Al in 1188 was er sprake van een parrochia Risnen. Omtrent de oudste geschiedenis is weinig bekend. De kerk was moederkerk van Holten en Wierden. In 1275 werd de plebaan van Rijssen vermeld. De Rijssense kerk behoorde tot het kapittel en scholasticus van de Mariakerk van Utrecht. Aan de kerk was een vicarie verbonden voor het altaar van het Heilig Kruis. Andere altaren waren gewijd aan Onze Lieve Vrouwe en aan Johannes de Evangelist, daar werd het getijdengebed gedaan. Rond 1200 beschreef de monnik Caesarius van Heisterbach in zijn Dialogus Miraculorum over een mirakel in Rijssen. Na de overgang tot de tot het protestantisme in 1598 behoorde de kerk tot de classis Deventer.

Adres: Rijssen
Stad: Rijssen


Recensies
Naast de kerk zit de duif lekker uitrusten
Schildkerk In hartje Rijssen staat al eeuwen de Schildkerk, in de volksmond ook wel “Grote Kerk” genoemd. De kerk is een hallenkerk met drie beuken geheel in steen overwelfd. Aan het eind van de 8e eeuw is door Lebuines op deze plek het eerste kerkje gebouwd. In de loop van de eeuwen heeft de kerk vele verbouwingen ondergaan. De laatste verbouwing dateert uit 1925. De noordelijke tufstenen muur is het oudst en dateert uit de 12e eeuw. In de kerk bevindt zich een orgel uit 1856, een kansel uit de 18e eeuw en verschillende “banken” uit de adellijke tijd. Het doopvont is uit de 12e eeuw. In de periode1828-1829 heeft men een nieuwe toren gebouwd boven op een uitbreiding van de kerk. Het geheel werd afgesloten met een classistische voorgevel. De Schildkerk verkreeg hiermee zijn huidige karakteristieke uiterlijk. De toren is eigendom is van de burgerlijke gemeente Rijssen. De huidige toren is sinds 26 april 1973 een carillon rijk bestaande uit 25 klokken. Groot promotor van dit carillon was oud-burgemeester G.J.Smit. Op 6 april 1998 werd mede op zijn initiatief dit carillon uitgebreid tot 50 gesponsorde klokken.
Mooi zomer concert in deze kerk.
De Schildkerk is de moeite waard om te bezichtigen, de kerk is donderdagavond, zaterdagmiddag open. 's Zondags zijn er drie diensten.
Prachtige kerk met een schitterend orgel en een goede organist. Fijne en warme gemeente.
Prachtige kerk goede akoestiek prachtig orgel.
Mooie kerk geweldig om daar met koor te zingen of luisteren
Fantastisch avond gehad met H&H. Hugo van der Meij en Hendrik van Veen
Mooie oude kerk. Wel een koude trek
Fijne mensen kunnen vaak stroom lenen voor de werkzaamheden
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid