SAB Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart
De SAB Stichting [Afvalstoffen] & Vaardocumenten Binnenvaart is in de begin jaren ’90 opgericht met het hoofddoel om te fungeren als Nationaal Instituut (NI) en het instellen van een inzamelnetwerk. Het instellen van een NI wordt wettelijk voorgeschreven in het Scheepsafvalstoffenverdrag c.q Scheepsafvalstoffenbesluit. Het NI is verantwoordelijk voor de uniforme financieringssysteem voor de inname en verwijdering van olie- en vethoudende scheepsbedrijfsafval (zie deel A van het verdrag). Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft met ingang van 1 januari 2011 de SAB officieel aangewezen als NI.
Tot 2005 werd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (voorheen Rijksverkeersinspectie) de controle, afgifte en behandeling van diverse vaardocumenten voor de binnenvaart verricht. In 2005 zijn deze uitvoeringshandelingen overgedragen aan de SAB.
De SAB geeft, onder verantwoording van de Minister c.q. Inspecteur Generaal, dienstboekjes, olieafgifteboekjes, en vaartijdenboeken uit. Daarnaast worden ook vaartijdverklaringen, welke benodigd zijn voor het verkrijgen van een Rijnpatent, groot vaarbewijs, tonen van ervaring voor een type G of C schip van het ADN en veiligheidstrainingboekje (voor de passagiersvaart), afgegeven.
Alle documenten kunnen per post, fysiek aan de balie of digitaal worden aangevraagd. De SAB kan digitale aanvragen sneller en goedkoper in behandeling nemen*. U vindt deze diensten terug onder de knop “Digitaal Loket”.
Voor de uitvoering van alle diensten binnen de SAB maakt de SAB gebruik van een zeer uitgebreide databank. Door deze databank kunnen vele gegevens (nationaal en internationaal) met elkaar worden gekoppeld. Zoals koppelingen tussen ecorekeningen, gegevens van ondernemingen, bemanningsleden, vaartijden, functies op de Rijn maar ook buiten de Rijn, diploma’s, schepen (binnen- en zeevaart), afgifte scheepsafvalstoffen per schip.
Door al deze koppelingen en werkzaamheden binnen de databank kan de SAB zijn doel bereiken namelijk het verzorgen van een “één loket functie” voor de zee- en binnenvaart.
De totale SAB (stichtingen en bv) is op dit moment de grootste intermediair op het gebied van inzameling en verwijdering van alle scheepsafvalstoffen welke afkomstig zijn vanuit de binnenvaart. De SAB heeft echter ook de mogelijkheden om als intermediair op te treden in het gebied van inzameling en verwijdering van scheepsafvalstoffen welke afkomstig zijn vanuit de zeevaart en het verzorgen voor vaardocumenten bestemd voor de zeevaart.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid