Ondersteuning aan mantelzorgers, hulpbehoevende mensen en stervensbegeleiding door vrijwilligers en professionals.
De vrijwilligers van Ruggesteun bieden ondersteuning aan mantelzorgers (partner, zoon/dochter, vriend, buur) die in de thuissituatie zorgen voor chronisch zieken, mensen met dementie of mensen die in de laatste fase van hun leven zijn.
Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Gezien de maatschappelijke tendens zal dit de komende jaren sterk toenemen. Doordat de meeste mensen het erg druk hebben en minder tijd voor anderen, komen ouderen eerder in een sociaal isolement terecht. Voor iemand die zich eenzaam voelt, kan het een verademing zijn om tegen iemand zijn/haar verhaal te kunnen vertellen. Er is iemand die naar hun luistert en zijn aandacht alleen op hem/haar richt.
Ruggesteun wil voor deze mensen een 'steuntje in de rug' zijn.
In situaties waarin de mantelzorger iemand thuis verzorgt, wordt deze zorg vaak als vanzelfsprekend ervaren. Wat begon als het aanbieden van een beetje hulp, kan al gauw 24-uurs hulp worden. Hierdoor heeft de mantelzorger nauwelijks nog tijd voor zichzelf. Uitgaan, winkelen of zomaar een middag op stap gaan, is dan opeens niet meer mogelijk, want wie neemt de zorgtaak over als men er even niet is? De vrijwilliger van Ruggesteun wil deze zorgtaak graag even uit handen nemen, zodat de mantelzorger wat tijd heeft voor zichzelf.
Activiteitenmiddag
Voor kinderen/jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking wordt iedere laatste zaterdag van de maand een activiteitenmiddag georganiseerd.
De begeleiding wordt verzorgd door de vrijwilligers van Ruggesteun.
Ieder kind heeft een vaste vrijwillig(st)er, die de activiteiten samen met het kind onderneemt en daar waar nodig hulp en zorg verleent.
De activiteiten:
Spelletjes, knutselen, zwemmen (aangepast zwembad op locatie); bezoek van de kinderboerderij of speeltuin; activiteiten rondom de feestdagen; groepsreisje naar bijv. een pretpark.
Vrijwilliger worden?
Vrijwilligerswerk levert u veel voldoening op. Mensen kunnen aan u hun verhaal kwijt. Ze kijken uit naar uw komst.
De taken van de vrijwilliger zijn o.a. een gesprek voeren, samen foto's bekijken, samen wandelen of een boodschap doen. Het voornaamste is echter luisteren en er zijn.
Als vrijwilliger wordt u, afhankelijk van de hulpvraag, enkele uren per week ingezet bij een vaste hulpvrager. U wordt begeleid door de (wijk) coordinator en neemt deel aan de maandelijkse wijkbijeenkomsten. Daarnaast worden er cursussen en themalezingen aangeboden waar u als vrijwilliger gratis aan kunt deelnemen. U bent hierdoor beter toegerust om uw taak goed te kunnen doen.
Verder bent u WA verzekerd en krijgt u een onkostenvergoeding.
Ruggesteun is dringend op zoek naar gemotiveerde mensen die graag iets voor een ander willen betekenen. Bent u een paar uurtjes per week beschikbaar en wilt u iemand 'ruggesteun' bieden, meldt u dan aan bij Ruggesteun. Uw hulp is meer dan welkom!!
De consulenten van het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad geven informatie en advies met betrekking tot ziekten/aandoeningen; lichamelijke en emotionele gevolgen hiervan; voorzieningen en regelingen in de (professionele) zorg. Het Steunpunt geeft antwoord op individuele vragen, dit kan zowel telefonisch als in een persoonlijk gesprek.
De gesprekken zijn niet van therapeutische aard, maar luisterend, inventariserend en zoekend naar de hulpvraag. De consulent bekijkt of de vraag door het steunpunt is op te lossen of dat er verwezen moet worden naar andere instellingen of organisaties.
Er worden meerdere cursussen en lotgenotencontactgroepen georganiseerd.
Tevens maandelijkse inloopdagen voor mantelzorgers per gemeente.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid