facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Renkumse molen

Geschiedenis

De Renkumse molen, voorheen Molen Gebroeders Roosenboom is een in 1858 gebouwde windmolen en staat aan de Molenweg 53 in Renkum. De molen is een ronde bakstenen korenmolen van het type stellingmolen met 2 koppel maalstenen. Tot 1942 werd er met de molen gemalen. De maalstenen zijn na de restauratie in 2013 17der (150 cm doorsnede) kunststenen. Het ene koppel heeft een zwaaischerpsel en het andere koppel een stralenscherpsel. Daarnaast is er een elektrisch aangedreven koppel. De molen wordt weer gebruikt voor het malen van graan.Op 2 oktober 1910 werd door een windhoos het wiekenkruis met houten as en bovenwiel van de molen geslingerd. In 1924 werd de belt afgegraven, de molenromp vier meter verhoogd en een stelling aangebracht, die iets hoger dan de steenzolder zit. Via een lager gelegen schuurdak en een stellingtrap kon men op de stelling komen. Na de restauratie in 2013 moet men via twee aangepaste raamopeningen en enkele treden omhoog de stelling op. De stelling bestaat uit negen vakken, waarvan een zogenaamd roevak is. Het roevak is kleiner en heeft één ligger in plaats van twee liggers. Voor het steken van een roe werd vroeger het roevak opengelegd.Als gevolg van Slag om Arnhem en de daaropvolgende stagnatie van het front heeft de molen door oorlogsgeweld schade opgelopen en werd daarom in 1945 onttakeld. Daarna werd de molen als opslagruimte gebruikt. Hiervoor werden stalen constructies in de molen gebouwd.In 2013 is de molen gerestaureerd. Op 30 oktober 2013 is de 13.515 kg zware kap teruggeplaatst en zijn de roeden gestoken. De buitenroede heeft nummer 22 en de binnenroede nummer 21. De roeden zijn gemaakt door de firma Verdonkschot uit Wessem.



"De Renkumse molen is voor bezoekers geopend op zaterdag vanaf 10:00 uur tot 16:00 uur de winkel vanaf 08:30 uur tot 17:00 uur. U kunt de molen dan van binnen bezichtigen en desgewenst uitleg krijgen over de historie en werking van de molen. Op afspraak zijn zakelijke bezoeken ook mogelijk. Informeert u hiervoor naar de mogelijkheden via [email protected] molenwinkel onderin de molen is voor produktverkoop geopend tijdens de openingstijden zoals boven aangegeven. Het afrekenen van de producten gebeurt dan in de aangrenzende dierenwinkel."

"De Renkumse molen is voor bezoekers geopend op zaterdag vanaf 10:00 uur tot 16:00 uur de winkel vanaf 08:30 uur tot 17:00 uur. U kunt de molen dan van binnen bezichtigen en desgewenst uitleg krijgen over de historie en werking van de molen. Op afspraak zijn zakelijke bezoeken ook mogelijk. Informeert u hiervoor naar de mogelijkheden via [email protected] molenwinkel onderin de molen is voor produktverkoop geopend tijdens de openingstijden zoals boven aangegeven. Het afrekenen van de producten gebeurt dan in de aangrenzende dierenwinkel."
Adres: Molenweg 53, 6871CV Renkum
Stad: Renkum
Route: Molenweg 53
Postcode: 6871CV



op zoek naar gerelateerd: Dierenspeciaalzaak De Molen Renkum, Dierenwinkel Renkum, Molen Renkum oliebollen
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Renkumse Molen Renkumse Molen 18 meter Prima zaak, deskundig advies, prettige medewerkers.
Recensies
De Renkumse molendag op 26/11/22 was bijzonder leuk. Uitgebreide en leerzame rondleiding gehad. De molen is ontzettend mooi gerestaureerd. Gaaf om te zien hoe het allemaal werkt. Leuk voor kinderen. Beneden in de winkel zijn allerlei bioproducten te koop waaronder heerlijke cake/brood/taartmeel in de molen zelf gemalen en andere lokale bioproducten. Zeer vriendelijke vrijwilligers.
Tijdens ons eerste bezoek werden gelijk uitgenodigd voor een rondleiding. Gaaf om te zien hoe het oude ambacht hier nog volop uitgevoerd wordt, mét een kringloop naar de Seelse Bakker die ook weer brood in de molen verkoopt. Ruime keuze uit meel, bakmixen etc. onderin de molen. Deels zelf gemalen, deels door molen De Vlijt in Wageningen. En: de pannenkoekenmix is heerlijk!
Leuk winkeltje in de molen van Renkum. Bakmixen Renkumse molenkoek, kruidkoek en pannenkoek zijn HEERLIJK. Molenkoek ook leuk om met kinderen te maken. Oja de cranberry cakemix is ook erg lekker. Ruime keus in meelproducten , ook biologisch Zaterdag molenbrood van de warme bakker uit Doorwerth. Het meel komt van de molen. Op zaterdag is de molen van Renkum te bezichtigen. Boeiend voor jong en oud..
Leuk uitje met lagere schoolkinderen. Zeer veel bankproducten om zelf brood, cake etc te maken. Alles voor een hele schappelijke prijs en erg lekker.
5 sterren is te weinig
Hulpvaardige klantvriendelijke personeel Prachtige winkel Hondenbad/doucje top
Leuk om te winkelen
Prima zaak, deskundig advies, prettige medewerkers.
Vertaald door Google Een gerestaureerde, werkende molen! Maakt een assortiment meel en veel mixen om mee naar huis te nemen. Zeer authentiek en met zorg gerund! Als je vriendelijk bent tegen de werknemers daar, zullen ze je een zeer grondige rondleiding geven! Origineel A restored, working mill! Makes an assortment of flours, and lots of mixes to take home. Very authentic and ran with care! If you’re friendly with the workers there, they’ll give you a very thorough tour!
Vertaald door Google Uitstekende ervaring! Zeer aardig en vriendelijk personeel. Ze hebben ons een interessante rondleiding gegeven in deze prachtige gerenoveerde torenwindmolen. Beveel deze plek aan voor iedereen die Nederland bezoekt. Ze verkopen ook broodmeel en cakemixen! Origineel Excellent experience! Very nice and friendly staff. They gave us a interesting tour in this beautiful renovated tower wind mill. Recommend this place for everyone visiting the Netherlands. They also sell bread flour and cake mixes!
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid