Na jaren ervaring in het basisonderwijs werk ik sinds 2012 als remedial teacher. Ik geef bijles aan basisschoolkinderen, die extra aandacht nodig hebben.
Wie kan ik helpen?
Iedereen. Jong of oud, of je net begint of al langer leest en schrijft. Ook als je dyslectisch bent of als Nederlands niet je moedertaal is. Ik kan je lees- en schrijfvaardigheden verbeteren.
Ook als je rekenproblemen hebt kan ik je helpen. Na een analyse wordt een persoonlijk plan opgesteld om te proberen de problemen op te lossen.
Maatwerk en houvast
We beginnen met het alfabet van “Methode De Haan”. Daar staan alle letters op een vaste plaats. Dat is zeer duidelijk. De aanvangslessen worden herhaald tot ze foutloos gelezen worden. Ik volg altijd het tempo van de leerling: langzaam waar het moet, sneller waar het kan.
Ook bij rekenproblemen beginnen we zoals hierboven beschreven. Rekenproblemen vinden hun oorsprong in de taal. Rekenen is immers ook taal en wordt weergegeven in symbolen.
Het komt vaak voor dat de leerlingen de rekentafels niet blijvend of helemaal niet kunnen onthouden. De reden: de automatisering komt niet op gang omdat de spelling niet in orde is. Vaak hebben ze de tafels wel begrepen. De remedie luidt dan als volgt: nadat gedurende twee maanden het eerste stappenplan van “Methode De Haan” is gevolgd, gaan we de rekentafels laten automatiseren. Ze blijken dan onthouden te kunnen worden.
Wekelijkse ondersteuning
Iedere week is er contact in mijn praktijk, op school of bij u thuis. Bij voorkeur is de ouder/verzorger tijdens de lessen aanwezig.
Duidelijke structuur
Iedere les wordt een dictee gegeven. Tijdens de lessen daarna volgen de regels die horen bij de gemaakte verschrijvingen.
Grammatica
Ter ondersteuning leg ik veel uit over grammatica. Zonder die kennis is correct spellen niet mogelijk. En het helpt (later) ook enorm bij het leren van vreemde talen.
Oefenen
De leerling oefent intensief de spellingsregels (kaartjes). Per dag komt dat neer op maximaal 12 minuten. Deze dagelijkse herhaling is een belangrijke pijler van “Methode de Haan”. Daarnaast zou het fijn zijn als de leerling thuis oefent met werkbladen of op de computer. Dit geldt voor taal en evt. ook voor rekenen. Het doel is zo snel mogelijk op het niveau van school mee te kunnen.
Begeleiding
Steeds werkt de leerling, als hij/zij kaartjes gaat lezen, met een begeleider (bijv: ouder, verzorger, partner) die zelf goed Nederlands kan lezen. Bij een anderstalige leerling is het van belang dat de begeleider de uitspraak van de Nederlandse klanken goed kent. Waar nodig corrigeert de begeleider de leerling.
Hoe gaan we aan de slag?
Na een uitgebreide intake wordt het niveau van de leerling bepaald. Op basis van de conclusies uit de intake, ga ik een leerpad op met de betreffende leerling. Dit leerpad bestaat altijd uit de onderdelen spelling, grammatica en evt. (zoals eerder genoemd, na het doorlopen van een stappenplan van “Methode de Haan”) rekenen.
“Er is geen lift naar succes.
Je moet de trap nemen"
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid