facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Poptaslot Marsum

Poptaslot Marsum

Info

Heringastate/Poptaslot is de best bewaarde state+tuin+singels uit de 16e eeuw in Friesland. Oorspronkelijk was het een stins (verdedigbaar stenen huis).

Geschiedenis

Heringa State, vaak genoemd het Poptaslot, is een adellijke state uit begin 16e eeuw.
Voor die tijd stond hier een verdedigbaar huis, een z.g. Stins (stenen huis).
Het huis is bewoond door de adellijke families Heringa en Eysinga, deze waren gerelateerd aan elkaar.
In 1687 kocht de vermogende advocaat Henricus Popta uit Leeuwarden de State met tuinen en singels van de nazaten van de familie Van Eysinga. Hij gebruikte Heringa State als zomerwoning.
Tijdens de Eysinga periode in 1631 is het huis aanzienlijk verfraaid met poortjes, schouwen en eiken betimmeringen. Het poortgebouw is toen van een nieuwe gevel voorzien, in de stijl van Hendrick de Keyser.
In zijn omvangrijke testament bepaalde Dr. Popta o.a. dat het huis na zijn dood (1712) nimmer meer bewoond mocht worden. Het nabij gelegen Popta Gasthuis aan de Hegedyk, begonnen in 1711, was bestemd voor weduwe- en ongehuwde vrouwen. De huisjes van het buiten gasthuis aan de Buorren, langs de kerk, zijn van latere tijd. In totaal zijn er 26 woningen die nu worden verhuurd. In het oude gedeelte, het binnengasthuis, mogen nog steeds uitsluitend vrouwen wonen. (voor bezichtiging museum- en Heerenkamer: Hegedyk 4, rechts naast de hoofdpoort van het Popta Gasthuis).
Sinds de dood van Popta dragen steeds 4 Voogden zorg voor zijn nalatenschap, al 300 jaar!
In 1906-1907 is de State ingrijpend gerestaureerd, met name de buitenmuren en vensters. Het interieur uit de 17e en 18e eeuw is gelukkig zeer goed bewaard gebleven.
In de dorpskerk met een fraaie inrichting uit 1664, bevindt zich het grafmonument en de herenbank van Henricus Popta. Het van Gruisen orgel is van 1803.(voor bezichtiging: Buorren 55, t.o. ingang van de kerk).

Het Poptaslot is alleen middels een rondleiding te bezoeken:

In de maanden april, mei, juni, september en oktober, uitsluitend op afspraak, met groepjes van minimaal 10 personen. Zondags gesloten.

In de maanden juli en augustus, van maandag t/m zaterdag. Elk heel uur is er een rondleiding van ca. 1 uur, van 11.00 uur tot 16.00 uur. Afspraak maken is niet nodig, geen minimaal aantal. Zondags gesloten.

Adres: Slotleane 1, 9034 HM Marssum
Telefoonnummer: 058-2541231
Stad: Marssum
Route: Slotleane 1
Postcode: 9034 HM


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Poptaslot Marssum Poptaslot Marssum 0 meter Echt heeeele gave plek! Binnen niet gezien, maar de buitentuinen waren ontzettend moo...
Heringa-State/Poptaslot Heringa-State/Poptaslot 0 meter Echt heeeele gave plek! Binnen niet gezien, maar de buitentuinen waren ontzettend moo...
Poptaslot Poptaslot 5 meter Prachtig kasteeltje vlakbij de snelweg. Leuk om even te stoppen en een wandeling te m...
Heringastate Heringastate 5 meter Echt heeeele gave plek! Binnen niet gezien, maar de buitentuinen waren ontzettend moo...
Recensies
Echt heeeele gave plek! Binnen niet gezien, maar de buitentuinen waren ontzettend mooi onderhouden. De hele familie was erg onder de indruk! :
Het is een mooie onderhouden tuin, maar door de corona was deze plaats gesloten en werden er dus geen rondleidingen gegeven en kon je het slot niet van binnen bekijken
Prachtig slot. Geschiedenis over het slot gehoord van hoofd tuinman.
Verrassend mooi...
Heel interessant! Kent een lange geschiedenis en is nog steeds bijzonder. Wij troffen ook een goede gids. Aanrader! Jammer dat het maar 2 maanden per jaar open is juli + augustus
Een prachtig slot met schitterende tuinen. Ik beleefde daar de mooiste dag van mijn leven
Heel goede rondleiding. Maar een minimaal terras.
Jammer dat het nog steeds gesloten is. Maar wel heerlijk de tuin bekeken. Prachtig!
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid