De Pinkstermarkt in Leek en Nietap is al eeuwenlang een begrip.
De Pinkstermarkt in Leek en Nietap is al eeuwenlang een begrip. Voor vele tienduizenden mensen uit Groningen, Friesland en Drenthe is het min of meer ‘een verplichting’ om deze traditionele markt te bezoeken. De Leeksters zijn trotsdat hun Pinkstermarkt jaarlijks zoveel mensen trekt. Op het drukste moment, op Pinkstermaandag het zelfs heel moeilijk om er door heen te komen.
De vraag hoe oud de Pinkstermarkt nu precies is, laat zich moeilijk beantwoorden. Volgens een artikel in de Leekster Courant van 4 juni 1960 werd in dat jaar het 200-jarig bestaan herdacht.Dit zou betekenen dat in 2010 de Pinkstermarkt haar 250-jarig jubileum viert. Door de eeuwen heen is de oorspronkelijke gedachte van de markt weinig veranderd. Het verhandelen van goederen, het verkopen van vee en het aanbieden van vermaak in de breedste zin van het woord waren de peilers waar de Pinkstermarkt een paar eeuwen lang op dreef. Het aanbod van vee werd in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw duidelijk minder. De verkoop van vee verloor haar centrale plaats en werd op de Schilhoek min of meer naar de buitenkant verbannen. Uiteindelijk is in de beginjaren ’90 besloten om er helemaal mee te stoppen.
Bosweg en Nietap
In het boek ‘De Leek’ van de Historische Kring wordt een korte sfeer impressie van de Pinkstermarkt uit de jaren ’30 van de vorige eeuw weergegeven.Duidelijk wordt dat de markt destijds veel kleiner van opzet was. De activiteiten concentreerden zich op de Bosweg en in Nietap. Een groot deel van de bezoekers en de kermisreizigers kwamen per schip aan in Leek en meerden af in de haven aan het eind van de Bosweg. Tussen de kraampjes met goederen en de goed bezette veemarkt was er slechts een beperkt deel voor het vermaak weggelegd. In Leek bestond deze uit een Cake Walk, een variététheater, een luchtschommel, een poffertjes- en oliebollen-kraam, de Kop van Jut, een nougatkraam en een draaimolen.Daarnaast waren er een aantal zangers. De bekendste was ongetwijfeld Nikkelen Nelis,later bekend geworden door het lied van Wim Sonnevelt, die behangen met bekkens en spelend op zijn accordeon zijn liedjes zong. Na hun optreden gingen de artiesten rond met de centenbak.
Voortschrijdende techniek
De ontwikkelingen in de techniek zorgden er voor dat het vermaak een steeds grotere rol ging spelen.De reizende theaters, zangers en acrobaten maakten plaats voor attracties als botsauto’s en het reuzenrad. Door de toenemende groei van de kermisattracties nam het kermisgedeelte in het laatste kwart van de twintigste eeuw een steeds grotere plaats in op de Pinkstermarkt. In tegenstelling tot vroeger, toen de eigenlijke markt op tweede pinksterdag werd gehouden, duurt de kermis tegenwoordig maar liefst vier dagen.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid