facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Philisteinse Molen

Geschiedenis

Philisteinse Molen is een poldermolen in het buitengebied van Bergen tegenover Het Woud in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De Philisteinse polder werd vanaf de 16e eeuw bemalen. Er zijn een aantal voorgangers geweest. De laatste brandde in 1896 af, waarna in 1897 de huidige molen werd gebouwd als vijzelmolen.In 1927 werd een Eriksson hulpmotorbemaling aangebracht. Deze werd in 1948 verbeterd, begin jaren 50 werd de molen buiten gebruik genomen en werd er alleen nog elektrisch gemalen. Tot 1972 fungeerde de molen als vakantiebedrijf. In dat jaar kocht de gemeente Bergen de molen die hem in 1975/76 liet restaureren.In de verbetering van 1948 is de vijzel versmald. Deze is eigenlijk iets te smal voor de capaciteit van de molen. De molen is uitgerust met licht en zwaar werk, waardoor de vijzel met twee overbrengingsverhoudingen kan draaien.De vijzel is nog steeds voor bemaling in gebruik, en kan door zowel de motor als de molen aangedreven worden.



"De Philisteinse molen in Bergen is een prachtige poldermolen die nog steeds in staat is om het waterniveau van de Philisteinse polder op pijl te houden. Het is een typische Noord-Hollandse achtkantige, rietgedekte binnenkruier, die is uitgerust met een vijzel. De molen ligt helemaal vrij in het land, geen belemmeringen om te draaien bij alle windrichtingen. De enthousiaste molenaars Frank Bilsen en Henk Schoonheim laten u graag de molen zien, geeft u ze van tevoren een belletje of komt u langs als we draaien. Ook tijdens de Nationale Molendagen en open monumentendag zijn we geopend. Welkom!"
Adres: Bergen, Noord-Holland, Netherlands
Stad: Bergen


Recensies
Aardige molenaar kan goed Rondleidingen geven echt een goeie met diee bootje
Prachtig plekje met picknicktafel, perfect voor een vroege lunch.
Mooie molen in een mooie omgeving.
Prachtige plek met een leuke wandeling voorafgaand, heerlijk afgelegen!
Schitterende ligging, echter jammer dat de molen niet te bezichtigen is....
Wat een idyllisch plekje
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid