facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Oude Kerk (Dongen)

Geschiedenis

De Oude Kerk is de Hervormde kerk van Dongen, gelegen aan Kerkstraat 56. Het westelijke deel van de kerk is een ruïne.GeschiedenisHet eerste gotische kerkje werd gebouwd in de 14e eeuw. Het mat 8 bij 15 meter. In de 15e eeuw werd op dezelfde plaats een grotere kerk gebouwd in Kempense gotiek. Men bouwde eerst het priesterkoor en de twee transepten. Eind 15e eeuw werd de 42 meter hoge toren gebouwd en pas daarna werd de ruimte tussen transept en toren opgevuld met het schip. Aldus ontstond een veel grotere kerk, die 17 bij 51 meter mat.Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had de kerk veel van oorlogshandelingen te lijden, maar in 1640 begon men met het herstel. Het rieten dak werd vervangen door leien, en de oorspronkelijke basilicale vorm werd door een pseudobasilicale vorm vervangen. Op 25 juni 1648 ging de kerk in hervormde handen over. In 1685 werd een raadhuis tegen de kerk aan gebouwd en in 1798 kwam de toren aan de burgerlijke gemeente.In 1810 werd de torenspits gesloopt, omdat er een semafoor op zou worden geplaatst als onderdeel van de optische telegraafverbinding Amsterdam-Parijs. Met de val van het Napoleontisch bewind verdween ook de semafoor. De Franse tijd bracht ook met zich mee dat de katholieken aanspraak op hun vroegere kerk konden maken. In 1822 werd deze aanspraak afgewezen en de kerk bleef in hervormde handen.



"Midden in het historisch deel van Dongen, omringd door oude bomen, ligt onze prachtige kerk. Het kerkgebouw, de geconserveerde ruïne en het park rondom de kerk vormen een karakteristiek geheel, een sfeervolle en unieke plek!De Oude Kerk heeft een lange ontstaansgeschiedenis. Het eerste begin dateert uit de 14e eeuw 1330 om precies te zijn, daarmee is de kerk het oudste erfgoed in de gemeente Dongen. De kerk is één van de vier en naar onze overtuiging de mooiste overgebleven ruïnekerken in Nederland. Wij willen graag zo veel mogelijk mensen laten genieten van dit prachtige historische gebouw. Je bent van harte welkom!"
Adres: Dongen
Stad: Dongen



op zoek naar gerelateerd: Goos oude kerk dongen, Protestantse Kerk Dongen, Dongen Kerk zonder dak, Kerken in Dongen, Evangelische kerk Dongen, Trouwlocaties Dongen
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Stichting Parkplezier Stichting Parkplezier 454 meter Stichting Parkplezier zet zich in om park Vredeoord tot een gezellig leefgebied te ma...
Sint-Laurentiuskerk (Dongen) Sint-Laurentiuskerk (Dongen) 642 meter Deze kerk heb ik bezocht ivm een begrafenis. Het is een mooie kerk. En het was een mo...
Dongen (plaats) Dongen (plaats) 689 meter Dongen is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Dongen in de provincie Noord-Br...
Recensies
Prachtige trouwlocatie. Ik heb mijn ogen uitgekeken binnen de ruïne. Heel fijne service mogen ervaren tijdens onze bruiloft. Wij hebben het bewust heel rustig gehouden qua aankleding maar er is voor ieder wat wils.
Onlangs heb ik in de Oude Kerk een portetfotoshoot gedaan. Wat en feestje in deze prachtige ruïne. De oude muren voegen echt sfeer en karakter toe aan de foto's! Een dikke aanrader!
Op 7 oktober zijn mijn partner Davy en ik getrouwd in de ruïne van de Oude Kerk! De ceremonie was tot in de puntjes geregeld door goos evenementen! De locatie en aankleding waren super. We hebben een hele bijzondere en fijne dag gehad.
Erg mooie kerk, jammer dat de helft een ruïne is
De locatie is perfect. Wij werden hier gelijk verliefd op. Dankzij Lisette van Goos Evenementen zijn onze ideeën werkelijkheid geworden. Het is heel fijn dat zij met pakketten werkt. Dan weet je gelijk waar je aan toe bent. Lisette en haar team zijn professioneel en gefocust. Als bruidspaar heb je eigenlijk niet door dat ze er zijn. De communicatie vooraf liep prima. Je merkt dat ze ervaren is. Wij genieten ontzettend na van de prachtige burgerlijke ceremonie, de kerkelijke ceremonie en de receptie diner en feest waren elders. Door deze opties was het voor ons erg persoonlijk.
Vorige week hier een bruiloft gehad. Erg mooie locatie alleen jammer dat het feest om 23.00 moest stoppen. Snap dat het voor buurtbewoners niet tot diep in de nacht mag maar op een zaterdag had een uurtje langer toch ook niet veel uit gemaakt lijkt mij Verder was het top geregeld en vriendelijk personeel
Locatie is prachtig maar Leidinggevende van personeel erg trist . Mijn vriendin had afgelopen weekend een trouwfeest daar gevierd . Ze heeft gezorgd voor decoratie en alles was perfect tot een ding na. Die Leidinggevende vrouw rond 55 jaar oud , blond haren en brillen . Jejtje wat was ze chagrijnig helle tijd . Vanaf begin was ze alleen aan iedereen staren en boos kijken . Terwijl personeel was uitstekend. Bij serveren van salades heeft ze 1 klein schatje gezet op tafel voor 5 personen en bij vragen of we mogen drinken zegt ze alleen is op . Terwij mij vriendin had voor onbeperkt betaald . En als je vraag imand anders van personeel eten en drinken was het. Het meeste gasten waren na een 3 uurtjes weg inclusief ik zelf . Zo jammer voor bruidspaar!! Iedereen van gasten loopt daar te irriteren over meneer van doen an die vrouw . Mij vriendin heeft volgende dag haar aangesproken erover . Dozen vol met eten terug wat ze niet had geserveerd en waren toch betaald over drinken zeg ik niks meer . Gewoon vreselijk nooit meer ! Ik hoop dat ze deze reactie leest en werk aan haar houding zo niet jammer voor het volgende dupe.
Awesome. Prachtlocatie. Pas een bruiloft gehad hier en het zag er sprookjesachtig uit. Een mooi stukje geschiedenis midden in Dongen. Hoop dat het nog heel lang zo behouden blijft.
Leuke locatie, maar ik heb het idee dat hij niet meer als kerk dienst doet.
Prachtige locatie voor een feest. Heel sfeervol. Vriendelijke bediening! Catering houdt goed rekening met gasten die een dieet moeten volgen.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid