facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Oosterkerk Hoorn

Oosterkerk Hoorn

Info

Naast de Oosterkerk behoren ook de monumenten: Claes Joesthuijs en het zogenaamde Spuithuis, panden ter weerzijde van de Oosterkerk tot de zorg van de Stichting.

Geschiedenis

De Stichting Oosterkerk is opgericht om de Oosterkerk in stand te houden.

Adres: Grote Oost 58-60, 1621BX Hoorn
Telefoonnummer: 0229 217909
Stad: Hoorn
Route: Grote Oost 58-60
Postcode: 1621BX


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Mariakapel Mariakapel 294 meter Bijzondere ontmoeting met kunstenares Narges Mohammadi tijdens haar expositie de scha...
Sint Janskerk Sint Janskerk 86 km Interessant, sfeervol kerkje met een heel rijke geschiedenis. Veel informatie beschik...
Recensies
Tijdens onze rondwandeling in Hoorn kwamen langs de Oosterkerk, waarvan de noordgevel er aan de buitenkant prachtig uit ziet. We hebben dan ook een bezoek aan kerk gebracht. De kerk blijkt, zo hoorden we van de enthousiaste vrijwilligers, die ons graag het één en ander over de kerk vertelden, eigendom te zijn van een stichting. Er worden in de kerk nog kerkdiensten gehouden. De kerk stamt van oorsprong uit 1450. Het gebouw heeft tijdens de periode van de reformatie de beeldenstorm meegemaakt. Een paar hoog geplaatste kleine beelden van apostelen hebben dit overleefd. De huidige staat van het gebouw is van 1616. Verder is bijzonder dat, in tegenstelling tot andere kerken uit die tijd, het gebouw in noord-zuidrichting gebouwd is. Dit had te maken met de toen daar aanwezige havendijk.
Wat een prachtig bewaard stuk geschiedenis. We kregen een heleboel info over de ramen van de kerk en waar Kaap Hoorn vandaan komt enz.
Activiteiten aan gegeven, mensen van verschillende soorten geloof zijn welkom, leuk park dichtbij, loopt na de dienst een mooie ronde door en om de stad daarna kan je iets eten of drinken bij de Tuinkamer of Barrels.
Bijzondere kerk met een rijke geschiedenis. Dank Piet voor de korte tour!
Prachtige kerk , goede akoestiek, paar keer Johannes Passion gehoord . Mijn moeder is jaren lid geweest en kreeg dan eens in de zoveel tijd een kerken laadje met een foto in de hoek. Daar op ontdekte we op mijn grootvader. Het was afkomstig van een kalender die was gemaakt voor het zoveel jarig bestaan van van die bank.
Mooie, intieme kerk. Naar een schitterend concert geweest, dat werd georganiseerd door Stichting Hoorn-Oude Muziek Nu. Fraaie akoestiek, prachtig uitzicht op het orgel.
Schitterende oude kerk met een geweldige akoestiek. Het interieur is de moeite van een bezoek waard.
Bij een concert waarbij er gretig gebruik werd gemaakt van het orgel. De kerk was vol , de meesten stonden. De akoestiek werkte erg goed mee. Enkel de drummer gaf veel echo. Verder was er ook een drankje te halen en je kon je jas gewoon in de garderobe ophangen. Goed geregeld
Indrukwekkend monumentaal pand.
Deze Oosterkerk in Hoorn, vlak aan het water, is eigenlijk altijd een schipperskerk geweest. Maar de schippers en andere bezoekers nemen af dus wordt de kerk voor vele andere evenementen gebruikt. De Ooster- of Anthoniskerk te Hoorn is de op één na oudste kerk van Hoorn. Zij dateert van 1519. De vroegere benaming van de Oosterkerksteeg is Anthoniesteeg. Oorspronkelijk stond op de plaats van de Oosterkerk een houten kapel, die omstreeks 1453 werd gesticht. In 1483 werd deze kapel, gewijd aan de heilige Anthonius, afgebroken om in steen herbouwd te worden. Dit was vooral te danken aan de toenmalige pastoor Claes Joestz., die rond 1458 geboren was als kind van een Hoornse familie met aanzien. Zijn vader was stadsschrijver en had belangen in de scheepvaart. Claes Joestz. is niet onbemiddeld gebleven. Op zijn 24ste werd hij tot priester gewijd en aangesteld als pastoor van de Anthoniuskapel. Na de Reformatie werd de kerk overgenomen door de Hervormden en kreeg toen de naam Oosterkerk. De kerk dateert van 1519, toen werd eerst het koor van de kerk, daarna het transept en het twee beukige schip in steen opgetrokken. Sindsdien bepaalt de kerk van het gewone volk aan een van de oudste straten van Hoorn mede het silhouet van de stad. Van oudsher is de Oosterkerk de kerk van schippers en vissers. Zelfs het windvaantje is een scheepje. Sinds enige tijd is er weer een beeldje van Sint Anthonius met een varkentje en het Tau-teken geplaatst boven de zijdeur van de kerk in de Oosterkerksteeg. Tijdens schoonmaakwerkzaamheden in 1996 kwam boven het voorportaal van de kerk een wapenschild met tekst tevoorschijn. De tekst was een wat cryptische oproep aan de kerkgangers: “WYLT stadswapen HOORN ’t WOORT”. De spreuk siert sinds 1616 het portaal. Zij was door verwering onleesbaar geworden, maar intussen als het ware herontdekt. In de kerk staat de oproep ook boven het binnenportaal te lezen.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid