facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Onze Lieve Vrouwe ter Nood (Heiloo)

Geschiedenis

Onze Lieve Vrouw ter Nood is een bedevaartsoord in het Nederlandse Heiloo.Het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood bevindt zich in de buurtschap Kapel (ook wel Capel en Oesdom genoemd) ten zuiden van Heiloo. Op een heuvel bij een, als geneeskrachtig beschouwde, waterput (de Runxputte) was hier in 1409 een kapel gebouwd, gewijd aan Maria, die in korte tijd uitgroeide tot een veelbezocht bedevaartsoord. De heuvel werd later Kruipberg genoemd, omdat processies rond de kapel meestal kruipend werden gehouden.Tijdens het Beleg van Alkmaar in 1573 werd de kapel vernield; de ruïne werd in 1637 op last van de Staten van Holland met de grond gelijk gemaakt en ook de put werd vernield om een einde te maken aan de voortdurende komst van pelgrims. Het Mariabeeld was waarschijnlijk al eerder verloren gegaan. Hoewel de maatregelen wel enig effect hadden bleef het terrein veel pelgrims trekken.In 1713 kreeg de verering een nieuwe impuls na het spontane ontspringen van de waterbron van de put. Aldus de legende, maar de meest logische verklaring hiervoor is dat in 1713 Kapel, toen nog Oesdom geheten, zwaar werd getroffen door de runderpest en de boeren een mogelijke genezing zagen in het oude heilige water. Hiervoor werd de put weer opengebroken. Een alternatief is dat twee kasteleins het verhaal in omloop brachten om hun nering te verbeteren de crisistijd als gevolg van de veepest.



"Openingstijden secretariaatmaandag t/m vrijdag 09:00 - 13:00 en 14:00 - 17:00zaterdag 12:00 - 16:00Openingstijden Heiligdom:Wintertijd: 08:30 - 17:00Zomertijd: 08:30 - 19:30"
Adres: Heiloo
Stad: Heiloo



op zoek naar gerelateerd: Onze Lieve Vrouw ter Nood Heiloo, Onze Lieve Vrouw ter Nood openingstijden, Oesdom Heiloo, Onze Lieve Vrouw ter Nood Agenda, Station Onze Lieve Vrouwe ter Nood, Klooster Heiloo eten, Julianaklooster Heiloo, Hoogeweg 65 Heiloo
Recensies
Schoon, net bedevaartsoord, fijn om rust te zoeken, wandelend bereikbaar maar dat is best een flinke wandeling, bus naar het oord rijd normaal 1 x per half uur, nu in deze vakantietijd minder vaak. Dus voor treinreizigers wat lastig. Meest vervelend is dat in het Oesdom dan vooral hopen zoetigheid te verkrijgen zijn, maar iets simpels als een broodje of kom soep niet. Wel de oerzoute cup-a-soup. Misschien in weekend of op hoogtijdagen wat anders, maar tip is dus om vooral zelf eten mee te nemen. Overigens heb ik in de horeca gewerkt dus het excuus dat anders veel moet worden weggegooid klopt niet, dat kan namelijk op hele simpele manieren voorkomen worden door de productkeuze. Dat terzijde, zijn de medewerksters zeer vriendelijk en gastvrij.
Ook voor de niet-gelovigen een oase van rust en een plek om tot bezinning te komen. Buiten het kerkje staat een put met naar verluid geneeskrachtig water. Het kerkje zelf is somber ingericht maar heeft prachtige wandschilderingen. De kerk staat op een parkachtig terrein waarop kloosters en een eenvoudig restaurant met winkel.
Veel rust in een mooie tuin. Ruime gratis parkeerplek.
Bijzonder bedevaartsoord, serene rust. Echt de moeite waard om te bezoeken!
Gisteren het kerst diner gegeten. We hadden het vlees menu besteld. Helaas viel het enorm tegen. De tonato kalfs vlees was taai,leek wel kauwgum Daarna de soep,leek wel gekookte boerenkool.Daarna de osse buco vlees was niet gaar en geheel smakeloos.En daarna het nagerecht helaas smakeloos. Geheel was zeer slecht en dat voor 6x 42 euro. Helaas een zeer slecht begin van onze familie kerst diner.
Prachtige plek waar je helemaal tot rust komt!
Een rustgevende plaats. Twee kapellen,een klooster en een park met kruiswegstaties. Via QR-code kun je informatie opvragen. En...heilzaam water uit de put. Een prettige plaats om te bezoeken.
Mooie en rustige verblijfplaats, geschikt voor zowel persoonlijk verblijf retraite als groepsverblijf klein congres. Ook vergaderen kan hier erg goed, er zijn diverse zalen en het is een fijne, groene omgeving. Het omliggende park bij het klooster zelf, de nabijgelegen zee, en de rustige omgeving met religieuze bezienswaardigheden bieden een heel aantal bezinnings- en ontspanningsmomenten. Het personeel is vriendelijk, attent, en servicegericht. Al met al zeker een bezoek waard!
Een prachtige serene plek van genade, rust en vrede. Het bedevaartsoord heeft een mooie, goed onderhouden park met de Kruiswegstaties: Heerlijke plek om de Kruisweg te 'bemediteren', je te verdiepen in het leven van Jezus. Vooral zomers heerlijk met de bomen en bloemen om je heen. Lekker genieten met de heerlijke geuren van de natuur. Ook zijn er dan vele aktiviteiten. Voor mij persoonlijk is het Heiligdom in Heiloo een soort van 'Hemel op aarde'. Je ervaart de Goddelijke Aanwezigheid! Ieder mens zou dit eigenlijk moeten meemaken. Een paar uur of een paar dagen in dit Heiligdom kan wonderen bewerken in een mensenleven. Het geeft je zoveel rust en brengt je bij de kern, de Bron van ons bestaan: Gods Liefde, ons Leven! De bron van Liefde waar we continu uit kunnen putten. Een oplaadpunt om weer verder het leven goed aan te kunnen en aan te gaan, vol goede moed! Met de hulp van Gods genade ontvang je Inzicht en Wijsheid. Ik dank God! Gods genezing en Zijn zegen toegewenst voor een ieder die dit leest! De Vrede van Christus. Hartegroet, Sharon Jongkind
Leuke plek om te bezoeken,parkje,kappel bedevaartsplaats,winkeltje met religieuze zaken als rozenkranzen kruisbeelden etc. Toiletgroep,waterput met heilzaam water. Een prima plek om te wandelen,heroverwegen en gebedsruimte met zelfs nog de mogelijkheid te biecht te gaan.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid