facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk

Geschiedenis

De Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk is een rooms-katholieke kerk aan de Kerkweg 1 in Vogelenzang, bij Bloemendaal.GebouwDe kerk werd gebouwd in 1858-1861 op initiatief van pastoor mgr dr Th. Borret. De architecten Theo Molkenboer en Pelzer uit Kleef ontwierpen een eenbeukige kruiskerk in vroege neogotische stijl. De eerste steen werd op 2 september 1858 gelegd door de bisschop van Haarlem, mgr Van Vree. De inwijding vond plaats op 24 september 1861 door zijn opvolger, mgr Wilmer.Het kerkgebouw is 45 meter lang, 24 meter hoog en 10,5 meter breed. De toren is 55 meter hoog, hij heeft een vierkantige onderbouw en een achthoekige bovenbouw. Kenmerkend voor deze periode zijn de gestukadoorde houten kruisribgewelven.Op 11 november 1870 werd de kerk bezocht door koningin Sophia, de eerste echtgenote van koning Willem III. In het kerkportaal is een marmeren gedenksteen aangebracht.InterieurMgr Borret liet in Engeland de groene wandtegels maken om de akoestiek te bevorderen.In 1945 plaatsten de Duitsers V1-lanceerinstallaties in Vogelenzang. Het dorp werd daarom ontruimd en de katholieke gemeenschap richtte een noodkerk in Bennebroek in, die bij een geallieerd bombardement werd verwoest. Een van de in Vogelenzang afgevuurde V1 ontplofte kort na de start achter de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming, waarbij de gebrandschilderde ramen in het priesterkoor werden verwoest. Deze werden na de oorlog door gebrandschilderde ramen vervangen.

Adres: Vogelenzang, Noord-Holland, Netherlands
Stad: Vogelenzang


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Moooiste Landschaps festival Moooiste Landschaps festival 2 km Landschapsfestival om samen de natuur te 'vieren' en te ontdekken.
Recensies
Aangename kerk, fijne mensen. Altijd welkom.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid