Oldenhuis Agro is internationaal actief in de landbouw en industrie. Gestart als smid in 1892 en nu nog steeds gevestigd in Bierum.
Smederij Oldenhuis 1892-1925:
In 1892 kocht Tiemen Oldenhuis de smederij van weduwe Werkman, hij huwde zijn vrouw Ceessien in December van dat jaar. Zij kregen samen zes kinderen, vier jongens en twee meiden. Tiemen maakte handwerktuigen voor de boeren (o.a. strohaken en zeisen) en was werkzaam als smid, in die tijd was het gebruikelijk in een smederij dat er ook vee gehouden werd. Op 1 Februari 1912 moest Tiemen voor een klus een waterleiding in een paardenstal repareren, voordat hij het in de gaten had werd hij geraakt door een hevige trap van het paard. Hij overleed later aan zijn
verwondingen. Hierdoor kwam zijn vrouw er alleen voor te staan. De smederij werd voortgezet met behulp van haar twee broers die samen de smederij hadden overgenomen van hun vader. In de periode daarna namen de drie zonen Boelo, Jan en Beeno de smederij over, in die tijd maakte de mechanisatie zijn opmars.
Gebroeders Oldenhuis 1925-1950:
Toen de mechanisatie op gang kwam, konden de broers natuurlijk niet achterblijven en in 1927 vonden zij een elevator uit voor het transporteren van vlasschoven (om de schoven op grote hoogte in de landbouwschuren op te slaan). Ze maakten eerst een schaalmodel, en Boelo
bezocht vergaderingen van de boeren om de elevator te demonstreren. Het demonstreren werd een succes mede door de grote landbouwstakingen in het Oldambt gebied van de jaren '30. De boeren zochten naar goede en nieuwe machines, en de elevator kon probleemloos de geoogste
gewassen zo'n 11 meter de hoogte inbrengen. De elevator was handig in gebruik hij was niet zwaar en was dus gemakkelijk te verplaatsen. De elevator is in de jaren '30 gemoderniseerd en de productie kwam goed op gang. Op de elevator zat octrooi, zodat namaak niet mogelijk
was en onder de naam "Unicum" (enig in zijn soort) werd de machine op de markt gebracht. De machines werden verkocht in de provincie Groningen en later in heel Nederland, enige tijd later zelfs in Canada. De elevatoren werden inmiddels ook in langere versies verkocht (12,16 en 19M), voor de strokarton fabrieken, geschikt voor het opstapelen en omhoog brengen van stropakken. Er zijn uiteindelijk zo'n 4000 elevatoren verkocht in de periode 1925-1960. Naast de elevatoren maakten de gebroeders Oldenhuis ook nog landbouwwagens,Eggen (om kluiten op het land fijner te maken) en aardappelontsmettingsmachines. Er waren in deze periode zo'n 25 werknemers
actief binnen het bedrijf.
Begin jaren '30 heeft Jan Oldenhuis een zaak geopend in Elektra, water, gas en rijwielen, en later in de jaren '30 vestigde Beeno zich in Ulrum. Boelo heeft de zaak voortgezet onder de naam B. Oldenhuis en na de oorlog onder de naam B.Oldenhuis en Zn.
In de jaren '30 werd de smederij te klein vanwege de bouw van de elevator, het gebouw werd ontworpen door Dhr Top die als gemeentearchitect werkzaam was bij de gemeente Bierum. De karakteristieke gevel is ontworpen naar Amsterdamse school stijl.
Tijdens de tweede wereldoorlog mochten de gebroeders Oldenhuis de elevatoren blijven maken aangezien men dit al jaren deed. Ze kregen toestemming om hout en ijzer in te kopen, toen dit later in de oorlog schaars werd gebruikte men zelfs het ijzer van de eigen spanten. In deze periode gingen de elevatoren veelal naar het wieringermeer gebied, en deze werden besteld door de directie Wieringermeer. In deze periode werden de elevatoren ook veel verkocht in de Noordoost Polder, deze werden vervoerd per schip van Appingedam naar Vollenhove.
B. Oldenhuis en Zoon 1950-1969
Boelo's zoon Tiemen was inmiddels werkzaam binnen het bedrijf, hij was de oudste zoon van Boelo. Hij heeft het bedrijf alleen voortgezet t/m 1969.
Toen de mechanisatie zich verder ontwikkelde en in de jaren '50 de tractoren kwamen, werden er naast bovengenoemde machines kooiwielen gemaakt. Deze werden gebruikt naast de tractorbanden om het gewicht van de tractor te verdelen, en de structuur van het land mooi te houden. Er werden ook slipwielen gemaakt (ook wel stapwielen genoemd), deze werden gemaakt om te voorkomen dat de tractor in het land slipte.
Oldenhuis & Prinsen 1969-1996
Tiemen Oldenhuis (derde generatie Oldenhuis) zette het bedrijf voort met zijn zwager Albert Prinsen. Oldenhuis & Prinsen werd dealer van Machinefabriek Visser uit Bolsward, hier ligt de oorsprong van ons huidige machinepark. In de jaren '70 gingen veel gemengde landbouwbedrijven zich specialiseren in de veeteelt of in de akkerbouw. Op het hogeland en langs de kuststreek van Groningen en Friesland is het geschikt om aardappelen te verbouwen, en met name pootaardappelen vanwege het minder voorkomen van bladluis die ziektes overbrengen. Hier speelde het bedrijf op in door machines te produceren voor (poot)aardappelen, uien en wortels. De boeren werden voorzien van de eerste inschuurlijnen, in deze periode werden in Bierum de kleinere stortbakken (AL800 & AL1200), kiepwagens, keerwanden en transportbanden (o.a.KMT transportbanden en opvoerbanden) geproduceerd.In de jaren '70 werden de eerste laadcombinaties(stortbak+rollenreiniger+grondbanden+hallenvuller op 1 onderstel) verkocht deze grote verrijdbare machines werden in Bierum gebouwd,ze worden gebruikt om vrachtwagens direct vanaf het land te laden. De overige machines voor de inschuurlijnen werden veelal gemaakt door
Visser(o.a. grote stortbakken en hallenvullers). Er werd in de periode na 1969 een vestiging
geopend in Ens(1973) en later in Harderwijk(1982),om vanuit die vestigingen te leveren aan de boeren in de Noordoostpolder en de rest van Nederland.
Vanaf de jaren 80' werden er ook veel machines buiten onze landsgrenzen geleverd, met name in Duistland en in geringe mate naar Canada en Frankrijk. Door de jaren heen zijn er diverse vertegenwoordigers aangenomen, die de machines gingen verkopen voor ons bedrijf.Tiemen zijn zoon Boelo (4e generatie) was eind jaren '70 eveneens werkzaam binnen het bedrijf, uiteraard met de gedachtegang dat hij het bedrijf van zijn vader voortzette.
In de jaren '90 werd de verkoop van inschuurlijnen voortgezet, de machines werden alleen steeds groter en moderner. In 1992 is onze showroom gebouwd, toen de showroom klaar was werd het 100-jarig bestaan van Oldenhuis gevierd. In 1993 werd het pakket uitgebreid met de Reekie rooimachines (uit Schotland), begin jaren 90' begon ook de verkoop van de Struik machines (Hakenfrees & Loofklapper). In 1995 werden de eerste kistenwassers geproduceerd.
Oldenhuis & Prinsen Beheer B.V. 1996-2012
In 1996 werd de firma voortgezet door Boelo Oldenhuis (4e generatie), samen met Lammert Prinsen. Het bedrijf werd nog verder gemoderniseerd, en in 1997 werd de palletiseermachine ontwikkeld en verkocht. Deze machines werden eerst zelf geproduceerd onder de naam Oldenhuis, later werd deze machine geproduceerd door Visser Bolsward. In 1998 werd de vestiging Emmeloord geopend en de vestiging in Ens werd gesloten, de vestiging in Harderwijk werd in de periode erna gesloten.
Eind jaren 90'werd het bedrijf De Lignie overgenomen, het bedrijf produceerde weegmachines en palletiseermachines deze werden vanaf dat moment door ons geproduceerd en geleverd. De laatste jaren heeft onze firma gebruikt om de bestaande machines te moderniseren en te verbeteren. In deze periode werden er ook diverse subdealerschappen in het buitenland opgezet, waardoor er machines over de gehele wereld verkocht werden.
In December 2010 hebben we brand gehad en is ons pand helaas gedeeltelijk afgebrand, dit is een zwarte bladzijde in onze geschiedenis.
Oldenhuis Agro B.V. 2013-Heden
Vandaag de dag is Oldenhuis nog steeds een begrip in de landbouwwereld, Oldenhuis Agro is nog steeds hoofddealer van Visser Bolsward. Oldenhuis produceert zelf ook een groot aantal machines, waaronder bunkers, transportbanden, opvoerbanden voor de landbouw en de industrie. Tevens is het LMB gebeuren zoals reparatie's o.a. laswerk, hydrauliek- en electrische storingen aan landbouwmachine's een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Het magazijn met onderdelen van alle bekende verkopende merken is ook een essentieel onderdeel van het bedrijf. Nog steeds verkopen we alle benodigde machines voor aardappels, uien, wortels en alle andere losgestorte bulk producten. De markt heeft zich verbreed van inschuurlijnen naar verpakkings-, weeg- en palletiseermachines tot aan kistenwassers en machines voor steen- en wegtransport.
Ons bedrijf is inmiddels ruim de 100 jaar gepasseerd, en word nog steeds geleid door de familie Oldenhuis
- See more at: http://oldenhuisagro.com/over-ons/onze-geschiedenis/#sthash.CmeeyQYw.dpuf
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid