facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor NGK Leerdam

NGK Leerdam

Info

Nederlands Gereformeerde Kerk van Leerdam. Zondagse diensten om 10.00 uur.

Geschiedenis

Algemeen:
In de eredienst klopt het hart van het gemeenteleven. We weten ons door de HERE geroepen om als Zijn verbondsvolk Hem de eer te brengen en te luisteren naar Zijn Woord. Zo blijft het licht op de kandelaar en mogen wij toegerust worden om een licht in de wereld te zijn.
In de verkondiging komt de Heer naar ons toe met Zijn evangelie. Daarom is de verkondiging van het evangelie een belangrijke pijler in de diensten. De verkondiging hoort bijbelgetrouw te zijn en het werk van de Here Jezus centraal te stellen. We geloven dat het gereformeerde belijden ons daarbij op het goede spoor zet en houdt. Tegelijk hoort de verkondiging op een eigentijdse manier vorm te krijgen, aan te sluiten bij de wereld waarin we leven en ons richting te geven in de keuzes die we moeten maken.
De Here daagt ons uit om tot een antwoord te komen. Daarom is in de kerkdienst ook plaats ingeruimd voor lofprijzing en het gebed.
Er is een verschil in de opzet van de diensten. De avonddienst is een traditionele leerdienst, waarin we ons wat liturgie betreft beperken tot het Liedboek van de Kerken. De ochtenddienst is een gezinsdienst, waar we voornamelijk zingen uit het Liedboek maar ook wel uit andere bundels (Opwekking, Evangelische Liedbundel, Zingende Gezegend). Zowel in de manier waarop Gods Woord verkondigd wordt als in het antwoord van de gemeente zoeken we naar een balans waarin de mens in zijn totaliteit wordt aangesproken. Zowel op het niveau van het verstand als op dat van de emotie mag heel ons mens zijn aan de orde komen. Een paar keer per jaar zijn er themadiensten. Met enige regelmaat zijn er diensten die ook gericht zijn op doven en slechthorenden. Verder wordt er soms een aangepaste dienst voor gehandicapten (St. Philadelfia) gehouden.
kinderblokOmdat de kinderen echt deel uitmaken van de gemeente, mag dit ook in de dienst tot uiting komen. Voordat de kinderen van (4-10) in de ochtenddienst naar de kindernevendienst gaan, komen ze meestal naar voren voor het kindermoment. In dit blokje wordt kort met de kinderen gesproken over het thema van de dienst en zingen we als gemeente met de kinderen een kinderlied. Tijdens de morgendienst is er voor de jongste kinderen een crèche.
De middagdiensten (15.30 uur), waar we in september 2011 mee beginnen hebben een laagdrempelig en informeler karakter. De prediking is inhoudelijk vergelijkbaar met de ochtenddienst, maar er kan geëxperimentteerd worden met nieuwe vormen bij de introductie van het thema. We zingen voornamelijk uit opwekking en na elke dienst is er gelegenheid om koffie te drinken. Zolang we met een klein groepje zijn er is er in de dienst ook meer gelegenheid voor vragen en opmerkingen over de preek. Er is tijdens deze dienst creche en de kinderen tussen 6 en 10 jaar kunnen in de ruimte waar de dienst gehouden wordt een kleurplaat of een puzzel maken.

Ringleiding:In het kerkgebouw is een ringleiding aanwezig voor slechthorenden.
Koffiedrinken:Iedere eerste zondag van de maand is er koffiedrinken na de ochtenddienst.
Rolstoelgebruikers:Het kerkgebouw is geschikt voor rolstoelgebruikers.

Geschiedenis:
Onze gemeente is ontstaan uit 2 groepen: die uit de Afscheiding en die uit de Doleantie. Op 30 juli 1835 stelde dominee H.P. Scholte de ambten in de afgescheiden gemeente van Leerdam c.a. in, waarmee een begin werd gemaakt van de geschiedenis van onze kerk. De kerk kreeg de naam “Christelijke Afgescheiden Gemeente”.In de eerste tijd kwam zij bijeen tijdens huisgodsdienstoefeningen.
De tweede uittreding uit de Nederlands Hervormde kerk kwam in 1889. De gemeente die door die Doleantie werd gevormd, heette “Nederduits Gereformeerde Gemeente”. Op 5 oktober 1898 werd het kerkgebouw, dat sindsdien in Leerdam bekend staat als “de Hoogstraat-Kerk”, in gebruik genomen.
Al snel kwam het weer tot samensprekingen tussen beide gemeenten die er toe leidden dat op 12 november 1901 het besluit viel dat beide zich zullen verenigen. Dit is één van de weinige voorbeelden die de kerkgeschiedenis kent van het stichten van eenheid.
Na de vrijmaking in 1944 uit de Gereformeerde Kerken, ontstond ook in Leerdam een Vrijgemaakte Kerk die in de jaren zestig met een nieuwe kerkscheuring te maken kreeg. In Leerdam schaarde het grootste deel van de gemeente zich achter de beide predikanten en werd buiten het verband van de kerken geplaatst.
De kerk heet tegenwoordig de Nederlands Gereformeerde Kerk te Leerdam.

Nederlands Gereformeerde Kerken
Wij maken deel uit van de Nederlands Gereformeerde Kerken. Een klein kerkgenootschap (rond de 32.000 leden verdeeld over zo’n 90 gemeenten) dat ontstaan is aan het eind van de jaren zestig, als gevolg van een breuk binnen Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Meer over de NGK kunt u vinden op de webiste http://www.ngk.nl.
Het landelijk kerk verband is onderverdeeld in een aantal regio’s. Leerdam maakt deel uit van de regio Dordrecht-Gorinchem waarbij ook de kerken van Culemborg, Langerak, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Dordrecht zijn aangesloten.
Plaatselijk hebben we contact met Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.
Daarnaast zijn er contacten met het Christelijk Evangelisatieplatform van Leerdam

Adres: Hoogstraat 80, 4141 BD Leerdam
Telefoonnummer: 0345-614516
Stad: Leerdam
Route: Hoogstraat 80
Postcode: 4141 BD


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Sing-in Leerdam Sing-in Leerdam 8 meter U vindt hier alle informatie over de Sing-in en de eerstvolgende Sing-in.
ROCK Netherlands (CCM) ROCK Netherlands (CCM) 332 meter We have vision for your destiny
GKV Leerdam GKV Leerdam 655 meter Facebook pagina van de Gereformeerd Vrijgemaakte kerk te Leerdam
Pauluskerk Pauluskerk 777 meter Hier wordt iedere dinsdag samen eten georganiseerd door de vrijwilligers die ook nog ...
Ichtus Ichtus 815 meter Christelijke Jeugdvereniging Ichtus te Leerdam
Leerdam Anadolu Camii Gencligi Leerdam Anadolu Camii Gencligi 828 meter De mensen die er komen hebben parkeerplekken nodig. En daardoor moet ik 3 straten van...
Islamitische Vereniging ElMouahidine Islamitische Vereniging ElMouahidine 988 meter Salem aleykum mooie moskee is r wel is een opendag voor niet moslims om d moskee t be...
Recensies
NGK s' zondags aanvang 10.00 uur ook gelijktijdig kindernevendienst
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid