facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Nederlands Hervormde Kerk (Venhuizen)

Geschiedenis

De Nederlands Hervormde Kerk van Venhuizen is een eenbeukige kruiskerk met een vijfzijdig gesloten koor en een ingebouwde toren met drie geledingen.GeschiedenisHet schip verrees kort voor 1500, waarna in de 16e eeuw het laat-gotische koor en de transepten tot stand kwamen. In 1875 werd de kerk, die oorspronkelijk tot aan de straat liep, aanzienlijk verkleind door afbraak van de toren en een deel van het schip, waarna de huidige, deels inpandige, toren verrees.Na jaren van verval en dreigende afbraak is het kerkgebouw eind jaren '60 van de 20e eeuw gerestaureerd, waarna het, naast het kerkelijk gebruik ook als multifunctioneel centrum in gebruik is genomen.In 2003 is het kerkgebouw getroffen door brand waarbij het dak, kerkinterieur en torenspits volledig zijn verwoest. In 2004 en 2005 zijn kap, tongewelven (met uitzondering van de schalkbeelden) en torenspits naar oud voorbeeld gereconstrueerd. Het interieur is vervangen in moderne stijl.OrgelsHet eerste orgel is gebouwd in 1856 door de firma L. van Dam & Zn uit Leeuwarden.Een noviteit bij dit orgel was dat Van Dam voor het eerst een rechtopgaande magazijnbalg voor een (middel-)groot orgel toepaste, in plaats van de schuin opgaande spaanbalgen. Daardoor kon voor het eerst de windvoorziening geheel binnen de kast van het instrument worden geplaatst.

Adres: Venhuizen
Stad: Venhuizen



op zoek naar gerelateerd: Ds camarasa, Dominee Venhuizen
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Tersluis Tersluis 1 km Tersluis is een buurtschap in de gemeente Drechterland, in de Nederlandse provincie N...
Recensies
Hier heeft mannen koor siloam een nieuwe cd opgenomen wordt mooie cd hou de website in de gaten waneer hij te krijgen is .
Een van de mooiste orgels in Noord-Holland. Hoewel bij sommige orgels de grootste prestatie het leveren van heel veel lawaai is, klinkt dit orgel in deze kerk fantastisch, als het daar niet op gericht bespeeld wordt. Dan ga je spontaan meezingen.
Gewoon een kerk niet gebruikt voor bepaalde geloof soms met kerst en met stemmen
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid