Samen op natuurvriendelijke manier tuinieren met projecten en workshops, in eigen tuin en in de algemene gedeelten. Zo maken we Eigen Hof mooier en leuker!
Dit is een openbare pagina waarop tuinders van Eigen Hof, leden van de werkgroep Natuurlijk Tuinieren Eigen Hof en andere belangstellenden informatie kunnen plaatsen, delen en waarop men op elkaar kan reageren.
Vanaf september vorig jaar doet ‘Eigen Hof’ mee aan het 2-jarige traject ‘Natuurlijk Tuinieren’ van de AVVN. De werkgroep Natuurlijk Tuinieren plaatst hier regelmatig berichten over activiteiten die op het park worden georganiseerd en algemene informatie die met Natuurlijk Tuinieren te maken heeft.
De leden van de werkgroep:
Lidy Beemster – coördinator Tuincommissie
Saskia Bender – communicatie
Jeroen Bon – infrastructuur
Margo van Ee – vertegenwoordiging namens het Bestuur
Bonne Keijzer – coördinator Heemtuin
Joop Kuijk – werkgroeplid
Lucy Schothorst – communicatie
Contact: [email protected]
Algemene informatie over Natuurlijk Tuinieren en het traject van de AVVN
zie ook http://www.avvn.nl/natuurlijk-tuinieren/
Waarom?
Tuinen en tuinenparken bieden veel mogelijkheden om meer natuur in de stad te krijgen. In de tuinen en tuinenparken groeien en bloeien al veel planten, heesters, bloemen en bomen. Met de juiste begeleiding kan de ecologische waarde van het tuinenpark met sprongen stijgen. Daarmee wordt de omgeving voor mens en dier een stuk leefbaarder. Ecologische waarde is belangrijk voor een tuinpark. De erkenning met een Keurmerk Natuurlijk Tuinieren maakt dat een park sterker staat in gevallen waarin het voortbestaan bedreigd wordt (denk aan gemeentelijke herinrichting en dergelijke).
Hoe?
Het doel van het traject is het stimuleren van natuurvriendelijk beheer, onderhoud en inrichting van het tuinpark. Eigen Hof krijgt daarvoor persoonlijke advisering en begeleiding vanuit de AVVN. Het gaat daarbij in eerste instantie om het Algemeen Groen, maar individuele tuinders worden van harte uitgenodigd om mee te doen. Het Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren is een tweejarig begeleidingsproject waar bv. schriftelijk advisering op natuur-, milieu- en tuingebied, lezingen, begeleiding bij de uitvoering van praktijkprojecten en workshops deel van uitmaken. Na twee jaar, dus eind 2016, wordt beoordeeld of we het Nationaal Keurmerk verdienen.
Wat?
Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren. Bij natuurlijk tuinieren staan bloemen en planten op de juiste plek. Daardoor worden ze sterk en gezond. De planten zijn zoveel mogelijk inheemse flora. Deze leveren immers het voedsel (nectar, stuifmeel, bessen en zaden) voor de dieren die hier ook van nature voorkomen. Bij natuurlijk tuinieren hoort ook dat je bepaalde voorzieningen treft voor de dieren in de tuin. Vaak hebben ze een steuntje in de rug nodig om voort te kunnen bestaan. Soms zijn vogelnestkastjes nodig. Maar denk ook aan een takkenril voor bepaalde vogels, insecten en kleine zoogdieren. Een losse stapel stenen is geschikt als schuilplaats voor amfibieën. Kleine bundeltjes vlier of dood hout voor wilde bijen. Door natuurlijk te tuinieren krijg je een tuin die gonst van het leven. Met kleur en fleur op bijna ieder moment in het jaar.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid