facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Museum Weesp

Geschiedenis

Gemeentemuseum Weesp bevindt zich op de tweede verdieping van het stadhuis van Weesp in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het belicht de geschiedenis van Weesp, waarvan de geschiedenis samenhangt met porselein, cacao en fietsen. Het museum begon in 1911 als oudheidskamer binnen het stadhuis. In 1974 werd dit tot museum na een schenking porselein, die werd verkregen uit de nalatenschap van Baron F. van Heeckeren van Waliën.Geschiedenis van WeespEr zijn vondsten te zien die werden aangetroffen bij het onderzoek van de ijzertijdnederzettingen bij Aetsveld. Tot de topstukken behoort een liturgische schenkkan uit de 13e of 14e eeuw.PorseleinIn 1757 begon aan de Kromme Elleboogsteeg te Weesp een fabriek voor de fabricage van porselein en aardewerk. Het was daarmee het eerste porselein dat gemaakt werd in Nederland. Het Hollands porselein uit de 18e eeuw en begin 19e eeuw vormt de hoofdcollectie van het museum. In Weesp werd namelijk tussen 1759 en 1768 het eerste porselein van Nederland geproduceerd. Het porselein bevindt zich in de vroegere vroedschapskamer.CacaoWeesp is ook bekend van cacao, dankzij de daar gevestigde firma van Houten. Het museum toont permanent reclamemateriaal van Van Houten Cacao, zoals affiches, wikkels, foto's, boeken en verpakkingen.FietsenfabriekDe fabricage van fietsen van NV Magneet Rijwielfabriek Velleman & Verdoner startte in 1928 aan de Groenesingel.

Adres: Weesp
Stad: Weesp



op zoek naar gerelateerd: Musea Weesp, Museum Weesp openingstijden, Museum Bussum, Omgeving Weesp
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Korenmolen De Vriendschap - Weesp Korenmolen De Vriendschap - Weesp 548 meter Een schitterende molen. Een monument van de eerste orde. Volledig gerestaureerd en we...
Recensies
Uiteenlopende historische voorwerpen over Weesp. Van schilderijen tot pentekeningen. Van Houten cacao tot Magneet fietsen en Sluis vogelzaden.
Prachtig gezellig stadje, het lijkt wel een groot dorp. Daar waar mijn lieve schoonouders heerlijk woonden vlakbij de Vecht en de molens. Genieten is en was het altijd in Weesp. Mooi stadhuis en grachtjes en bruggen.
Mooi gebouw met daarin een leuk informatief museum met zeer enthousiaste medewerkers
Klein maar fijn museum over de geschiedenis en de industrie in de stad:porcelein, Chemie en cacao. Het loont de moeite om de trappen op te lopen of naar beneden als je eerst de lift genomen hebt onderweg kom je namelijk ook nog wat moois tegen.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid