facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Museum Weesp

Museum Weesp

Info

Weesper innovatie, maakindustrie en nijverheid. Over gilden en de Verlichting t/m Fab Lab. Hollands porselein, van Houten cacao en meer Weesper historie

Geschiedenis

Het Gemeentemuseum Weesp is gevestigd op de 2e verdieping van het monumentale stadhuis van Weesp, dat tussen 1772 en 1776 werd gebouwd door Jacob Otten Husly. Dit stadhuis diende destijds niet alleen als bestuursgebouw; er werd ook recht gesproken. Vandaar dat men nu nog steeds de kerkers en een 'vierschaar' kan bezoeken in het gebouw.
In het museum, van origine als Oudheidskamer ingericht, werden voorwerpen getoond die met de geschiedenis van Weesp hadden te maken, zoals het stadszilver, schilderijen en gravures. Daarin vormen (maak-)industrie, innovatie en het opkomen van een consumptie-maatschappij een rode draad.
In Weesp werd tussen de jaren 1759-1768 het eerste porselein van Nederland geproduceerd. Het Hollands porselein uit de 18de eeuw vormt de hoofdcollectie van het museum. Er is nu een omvangrijke verzameling van Weesper- en Amstelporselein en een kleinere collectie Loosdrechts porselein te zien.

Het museum geeft verder een beeld van de geschiedenis van de stad Weesp en de Weesper industrieën, zoals Van Houten. Permanent is er reclamemateriaal van Van Houten Cacao te zien zoals affiches, wikkels, foto's, boeken en verpakkingen. Van Houten liep met de marketing en 'product-placement' destijds wereldwijd voorop.

Een aantal schilderijen, geschilderd door Gijsbert Jansz. Sybilla, de 17de eeuwse burgemeester van Weesp, zijn eveneens te zien in het museum, de Raadzaal en de Burgermeesterskamer. Deze schilderijen zijn stadseigendom sinds 1650 en hebben een permanente plaats in het stadhuis en museum.

In 2014/2015 wordt gewerkt aan vernieuwing van de inrichting in het museum en komen er meer publieksactiviteiten. Bezoekers worden daarbij van harte uitgenodigd mee te denken, mee te praten en mee te maken.



"Museum Weesp is te vinden op de 2e verdieping van Stadhuis Weesp. Er zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Daarnaast wordt de historie van Weesp uitgelicht. Onder andere Van Houten, het Weesper porselein en de Bier en Jeneneverstokerij wordt uitgelicht."
Adres: Nieuwstraat 41, 1381BB Weesp
Telefoonnummer: 0294491245
Stad: Weesp
Route: Nieuwstraat 41
Postcode: 1381BB



op zoek naar gerelateerd: Expositie Weesp, Wat is er te doen in Weesp vandaag, Wat te doen in Weesp, Porselein Museum, Tuinen in Weesp, Theetuin Weesp, Weesp jenever, Museumkaart
Recensies
Klein museum over de geschiedenis van Weesp. Zeer vriendelijke ontvangst. Het museum is gevestigd op de 2e verdieping van het oude raadhuis waar vroeger ook recht werd gesproken. In de kelder zijn de oude cellen nog te bezichtigen.Bezocht opWerkdagWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Weesp o. a. bekend van het porselein, bier en van de cacao van Van Houten. Boek een rondleiding indien mogelijk. Leuk om te combineren met een wandeling.Bezocht opWerkdagWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Prachtig stadhuis met op de bovenste verdieping een museum over Weesp en van Houten. In de kelder twee gevangeniscellen.
Leerzame vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Weesp, o.a. Van Houten cacao en de Weesper porselein. Het museum bevindt zich in het vormalige stadhuis en rechtspraak. Cellen zijn dus ook te bezichtigen. De vrijwilligers zijn geweldig, ze vertellen graag over het gebouw en Weesp, die stadsrechten eigenlijk iets vroeger dan Amsterdam had gekregen.
Echt een heel leuke uitleg rondleiding op de eerste verdieping trouwzaal Burgemeester kamer enz top gedaan door vriendelijke dame het Museum boven is minder ook nog 5euro en daar staan een stel niets wetende figuren dit is niet aan te rade voor het geldBezocht opWeekendWachttijdGeen wachttijdReservering aanbevolenNee
Aardige medewerkers/ vrijwilligers. Er waren diverse tentoonstellingen en de info over het gebouw was ook interessant. Leuk om te bezoeken
Geweldig museum. Klein, maar fijn. Zeer vriendelijke vrijwilligers, leuke tentoonstelling over oa de van Houten fabriek en porselein. Op de 2e verdieping van een prachtig pand. Kijk ook in de kelder, waar vroeger de gevangenen werden vastgehouden totdat zij berecht werden. Gratis met museumkaart, anders 5€. Parkeren praktisch voor de deur, op zondag gratis.
22 maart 2019 Met een groep vriendinnen hebben we dit mooie kleine museum bezocht. Mooi gebouw, leuke collectie en een interessante expositie over de voormalige chocoladefabriek Van Houten. Toen we de pruiken zagen, werden we door de vrijwilligster achter de kassa uitgenodigd om ook de bijbehorende jurken te passen. Twee van ons deden dat spontaan. Hilariteit.
In het historisch centrum van Weesp met overigens een overdaad aan kappers en bakkers staat het kleine museum. Het mooie en goed onderhouden gebouw dat lijkt op het Paleis op de Dam in Amsterdam. In een aantal stijlkamers staan vitrinekasten met Van Houten chocolade, porselein en andere Weesper trots. Het museum is erg op Weesp gericht. Als je iets met Weesp hebt is het leuk, als je in Weesp bent is het aardig maar het is geen omweg waard.
Over Weesp valt heel veel te vertellen. De stad werd beroemd om zijn jeneverstokerijen maar ook om het Weesper porselein en van latere datum de Van Houten Chocolade, de Magneet rijwielenfabriek en de farmaceutische industrie Philips Duphar nu Abbott. Kortom, Weesp is van oudsher een industriestad en bij die industriegeschiedenis hoort natuurlijk een museum. Dat museum is helaas vrij klein maar is wel gevestigd in het prachtige stadhuis ontworpen door Jacob Otten Husly. Omdat het stadhuis destijds tevens diende als gerechtsgebouw zijn er in de kelder twee kerkers en is er een zogenaamde pijnkamer waar de boeven gemarteld werden. Het ging er in de 18e eeuw dus niet zachtzinnig aan toe. In feite bestaat het museum uit twee delen: het stadhuis dat op zich al een museum is en de bovenverdieping met de collecties. De ruimte is beperkt zodat het overzicht van de befaamde Weesper Industrie niet helemaal tot haar recht komt. Echter, het unieke en zeer kostbare Weesper porselein, dat slechts 8 jaar werd geproduceerd, heeft een ruime expositiezaal. Dat prachtige porselein is op zich al een bezoek waard. Jong en oud kunnen zich tevens vermaken met de authentieke klederdracht uit de 17e en 18e eeuw. Het enthousiaste vrijwilligersleger helpt je graag bij het verkleden en het maken van foto's. Weesp fuseert met Amsterdam zodat het stadhuis in zijn geheel hoogstwaarschijnlijk een museum wordt. Dat betekend op termijn veel meer ruimte voor de collecties die opgeslagen zijn. Nu is het eigenlijk geen volwaardig museum, vandaar de bescheiden entreeprijs. Maar ondanks de beperkte omvang je bezoek meer dan waard. Foto: 1657 Gezicht op Weesp van de schilder Jan van Beerstraten
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid