Het benutten van mijnwater als koude- en warmtebron voor woningen en bedrijven. Meer informatie op www.mijnwater.com
Energie uit diep gelegen mijnwater
De oude steenkoolmijngangen in Heerlen liepen na de mijnsluitingen in de 20ste eeuw vol met grondwater. Een warmtebron, die jaren onaangeroerd bleef, blijkt nu de belangrijkste duurzame energievoorziening voor het verwarmen en koelen van gebouwen, woningen en kantoren. Na diverse studies en onderzoeken zijn in 2013 de eerste vier aansluitingen op het mijnwaternet gerealiseerd.
Voor de winning van steenkool groef de Nederlandse overheid een uitgestrekt stelsel van mijngangen in Heerlen en omgeving. Na de sluiting van de mijnen in de jaren 70 van de vorige eeuw, vulden de schachten zich met grondwater dat door de aarde werd opgewarmd. Hoe dieper, hoe hoger de temperatuur. In 2003 werd het plan opgevat om onderzoek te doen naar de ontwikkeling van laag temperatuurbronnen in de steenkoolbekkens. Dat was de start van een succesvol initiatief van de gemeente Heerlen, het Mijnwaterproject. De geothermische bron - het mijnwater - kon benut worden om te voorzien in de toekomstige energievoorziening. Om gebouwen te verwarmen en te koelen met het aanwezige water uit de diepere lagen van de oude steenkolenmijnen. Heerlen/Parkstad kreeg hiermee de leiderschapspositie op het gebied van nieuwe energie in Limburg en Zuidoost-Nederland.
Mijnwater B.V. streeft ernaar om in het eerste kwartaal van 2016 circa 800.000 m2 vloeroppervlak (woningen en kantoren) van mijnwater energie te voorzien. Met als resultaat een reductie van 65% CO2-emissie bij het verwarmen en koelen van de gerealiseerde aansluitingen. Mijnwater B.V. - sinds december 2013 onafhankelijk B.V. - ontwikkelt razendsnel nieuwe plannen om van mijnwater energie een 'demand supply' systeem te maken, waarbij vraag en aanbod in de tijd worden herkend, deze combineert met kennis van de weersverwachting waardoor het relatief warme en relatief koude water nog beter naar de juiste plek wordt gebracht. In amper vijf jaar is Mijnwater van individuele aansluiting (Mijnwater 1.0) naar clustervorming (Mijnwater 2.0) gegaan. Het 'demand supply' systeem (Mijnwater 3.0) laat niet lang meer op zich wachten.
Voeg deze kaart toe aan uw website;
We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid