facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Martinus Nijhoffbrug

Geschiedenis

De Martinus Nijhoffbrug is een kabel- of tuibrug over de rivier de Waal nabij Zaltbommel in de snelweg de A2 op Rkm 933,6. De brug werd op 18 januari 1996 geopend door minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat. De brug is de vervanging van de oude en te smalle Bommelse Brug uit 1933, die in april 2007 werd gesloopt.De brug is vernoemd naar de dichter Martinus Nijhoff. In het wellicht bekendste sonnet van Martinus Nijhoff, De moeder de vrouw, vertelt de dichter dat hij naar (Zalt)Bommel gaat om de (toen nieuwe) brug te zien, de voorganger van de huidige brug. In het gedicht wordt overigens niet zozeer de brug bezongen, als wel de psalmzingende vrouw die op een schip voorbijvaart. Het gedicht is te vinden in het artikel Sonnet.De brug heeft aan de westzijde een van het snelverkeer gescheiden rijbaan voor langzaam verkeer, waaronder voetgangers.Ten oosten van de Martinus Nijhoffbrug ligt de spoorbrug (Dr. W. Hupkesbrug) uit 1869.Brug als doelwitOp 1 april 2012 was de Martinus Nijhoffbrug doelwit bij een grap. Iemand zou een kabel van de brug hebben zien bewegen. Hierop zou Rijkswaterstaat in opdracht van het KLPD op het water en op het land de brug gaan inspecteren. Rijkswaterstaat zou een ingenieur in dienst hebben, met T.W. Lirpanee (omgedraaid: Eenapril) als naam. De ophef kwam via het socialemediaplatform Twitter tot stand. Het bleek echter niet waar te zijn. De Landelijke Informatiedienst van Rijkswaterstaat heeft op diverse manieren moeten laten weten, aan weggebruikers, dat het niet waar was.

Adres: Waardenburg
Stad: Waardenburg


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Korenmolen Waardenburg Korenmolen Waardenburg 1 km Vandaag de molen bezocht. Heel leuk om even rond te kijken, maar de toelichting die w...
Gare de Waardenburg Gare de Waardenburg 2 km La Gare de Waardenburg est une ancienne gare néerlandaise située à Waardenburg, dans ...
Recensies
Formidabele tuibrug over de al even breeduit waaierende Waal: met een overspanning van 256 meter en hoog genoeg voor al het vele scheepvaartverkeer. Over de A2 gaan naar schatting elke dag 150.000 auto's plus over de nu eens brede fietspaden nog het nodige aan langzamer verkeer. Een icoon in het landschap, dat Nijhoff blijvend beroemd maakte. Maar eerder had Nescio in zijn 'Uitvreter' ook al over het uitzicht over de Waal geschreven. En hoe! '"De zon kon zoo mooi in de Waal schijnen. Bij Zaltbommel had i de zon in de Waal zien schijnen toen i de laatste maal met den trein over de brug kwam. Tusschen de brug en de stad maakte de zon een groote lichtplek in het water. Het water stroomde maar, de zon scheen er maar in, honderd, duizend, honderdduizend maal." Een brug, niet alleen om snel overheen te rijden, maar ook om overheen te wandelen en te kijken naar het water, het stromen en de brede rivier die niet eens zo heel traag door dat laagland gaat.
Geweldige wandeling en gevaren met mijn kleinzoon .Mooi en heel rustig
Altijd file, zo onnodig!
Super mooi weer lekker wezen wandelen langs de Waal tot onder de Martinus nijhoffbrugzaltbomelsebrug
Mooie brug en erg praktisch.
Prachtige brug over geweldige rivier. Ga naar Bommel om de brug te zien, zie de brug en mijmer in het gras over de twee oevers die nu verbonden zijn. Misschien heb je het geluk dat je schippersvrouwen op het dek van een langsvarend schip hoort praten.
Mooiste brug van Nederland. Martinus Nijhoff De moeder de vrouw Ik ging naar Bommel om de brug te zien. Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden die elkaar vroeger schenen te vermijden, worden weer buren. Een minuut of tien dat ik daar lag, in 't gras, mijn thee gedronken, mijn hoofd vol van het landschap wijd en zijd - laat mij daar midden uit de oneindigheid een stem vernemen dat mijn oren klonken. Het was een vrouw. Het schip dat zij bevoer kwam langzaam stroomaf door de brug gevaren. Zij was alleen aan dek, zij stond bij 't roer, en wat zij zong hoorde ik dat psalmen waren. O, dacht ik, o, dat daar mijn moeder voer. Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.
Prachtige brug, jammer dat er zo'n oude spoorbrug naast ligt.
We kwamen droog aan de overkant. Helaas gedurende de hele reis geen personeel gezien, we hebben dus ook geen fooi gegeven.
Supermooie plek om in de file te staan en te genieten van het wijdse uitzicht over Zaltbommel, de Bommelerwaard en natuurlijk de magnifieke Waal.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid