facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Mariapoli Mariënkroon

Mariapoli Mariënkroon

Info

Mariapoli Mariënkroon is een landelijk ontmoetingscentrum van de Focolarebeweging.

Geschiedenis

Missie en visie

Mariapoli Mariënkroon is een project van de Focolarebeweging in Nederland. De doelstelling van deze nieuwe kerkelijke beweging is te leven en te werken terwille van de eenheid onder christenen en de broederschap van alle mensen. Deze doelstelling gaat terug op de woorden van Jezus in het evangelie: 'Dat zij allen één mogen zijn' (Johannes 17,21).

Missie
Mariapoli Mariënkroon wil hieraan bijdragen door een vindplaats te zijn van een christelijke 'cultuur van gemeenschap'. Tevens wil de Mariapoli een ontmoetingsplaats zijn waar dialoog tussen mensen van verschillende kerkelijke en godsdienstige achtergrond aangemoedigd en beleefd kan worden.

Visie
Mariapoli Mariënkroon wil in alle verhoudingen en aspecten van het leven het evangeliegebod van de wederzijdse liefde centraal stellen. Hiermee wil zij een gemeenschap zijn die de gemeenschapsopbouwende en de dialooggerichte kracht van het evangelie zichtbaar maakt.

Achtergrond
De Focolarebeweging wil met haar activiteiten en initiatieven dienstbaar zijn aan kerk en maatschappij. Dat komt ook tot uiting in de vestiging van focolarecentra, waarvan er inmiddels ruim dertig in heel de wereld in opbouw zijn: gemeenschappen van mensen van allerlei achtergronden en leeftijden die met elkaar samenleven in verbondenheid en in dienstbaarheid aan de omgeving.

Dergelijke 'oases van christelijk leven', waar mensen proberen in het leven van alledag het evangelische gebod van de wederzijdse liefde in praktijk te brengen, kunnen voor velen, christenen en niet-christenen, een inspiratiebron zijn.

Bestuur
Voor het bestuur van Mariapoli Mariënkroon heeft de Focolarebeweging in Nederland een rechtspersoon in het leven geroepen, de Stichting Mariapoli Mariënkroon.

Voorgeschiedenis


Bloei en crisis van de abdij
In 1904 werd aan de cisterciënzers het beheer toevertrouwd van het kasteel Onsenoort te Nieuwkuijk. De paters stichtten er het klooster Onze Lieve Vrouw van Onsenoort. In 1936 werd dit omgedoopt in Mariënkroon en in 1957 tot abdij werd verheven. Een periode van grote bloei in de jaren 1940 tot ongeveer 1970 volgde. In deze tijd kwamen er veel roepingen en groeide de abdij uit tot de grootste van de cisterciënzerorde. Er waren meer dan tachtig monniken, van wie vijftig priester. Na de bloeiperiode stopte allengs de nieuwe aanwas. Een proces van vergrijzing trad in werking en veel paters overleden.

Zoektocht van de Focolarebeweging
Tegelijkertijd was de Focolarebeweging al vanaf 1992 op zoek naar een geschikte locatie voor een nieuw landelijk centrum. Een zoektocht langs tal van bestaande vrijkomende gebouwen en percelen leverde niets op. Met de gemeente Almere kwam het tot vergaande gesprekken en werden er gedetaillerde plannen voornieuwbouw uitgewerkt. Maar uiteindelijk kwamen, door bemiddeling van de bisschop van ‘s Hertogenbosch, Mgr. Hurkmans, de cisterciënzerpaters en de verantwoordelijken van de Focolarebeweging met elkaar in contact.

Gezamenlijk beheer
Beide partijen vonden elkaar en kwamen in korte tijd tot een akkoord over een gezamelijk beheer en de overdracht van het terrein Mariënkroon. De officiële aankondiging hiervan werd door de abt van de abdij, pater Gerardus Hopstaken, gedaan op 3 maart 2002 te Nijmegen, tijdens een open dag bij gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Focolarebeweging in Nederland.

De abt zei daarbij: "Wij waren al jaren biddend om uitkomst op de vraag hoe Mariënkroon behouden kon blijven voor de kerk en kon blijven voortleven als centrum van religie, christelijke cultuur en maatschappelijk leven. En tot mijn grote vreugde kan ik u vandaag meedelen dat de cisterciënzers van Mariënkroon en de Focolarebeweging in Nederland elkaar, Godzijdank, gevonden hebben en dat wij zijn overeengekomen om van nu af het beheer over de abdij Mariënkroon te gaan delen. En een van onze eerste intenties zal zijn dat de abdij Mariënkroon in de toekomst werkelijk mag worden: een focolare, een brandhaard van liefde.”

De abdij is in haar 100-jarig bestaan altijd een centrum geweest van godsdienstig en cultureel leven. Met de overeenkomst hopen de paters en de Focolarebeweging dat het domein Mariënkroon deze functie nog lang kan blijven vervullen.

Voor informatie over te huren accommodatie voor bedrijfsvergaderingen en/of -evenementen: mariapolicentrum@marienkroon of via tel.nr. 073-8440261



"U bent van harte welkom in Mariënkroon voor een wandeling of een kop koffie bij de receptie. Geniet van de rust en ontmoet de leden van de leefgemeenschap. U kunt informeren naar mogelijkheden om op dinsdag mee te doen met de vrijwilligersgroep. Voor reserveringen voor groepsaccommodatie en verhuur zie de website van abdijhof."
Adres: Abdijlaan 8, 5253 VP Nieuwkuijk
Telefoonnummer: 073-5113651
Stad: Nieuwkuijk
Route: Abdijlaan 8
Postcode: 5253 VP


Openingstijden

Maandag: 09:00 - 12:00


op zoek naar gerelateerd: Klooster Mariënkroon Nieuwkuijk, Focolare sekte, Abdijlaan 8 5253 VP Nieuwkuijk, Abdijhof, Misvieringen marienkroon, Stichting Abdij Mariënkroon
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Scouting Garcia Moreno Nieuwkuijk Scouting Garcia Moreno Nieuwkuijk 1 km Fijne plek om je vrije tijd door te brengen.
Het Stuurhuis Het Stuurhuis 1 km Fijne ruimtes, leuk gebouw en erg aardig personeel
Jeugd Vakantie Werk Vliedberg-Nieuwkuijk Jeugd Vakantie Werk Vliedberg-Nieuwkuijk 2 km Jeugd Vakantie Werk Vliedberg-Nieuwkuijk
Recensies
Prachtig te vertoeven. Mooie kamers met inclusief bad en toilet. Zeer uitgebreide ruime mooie omgeving. Aanrader voor studies, seminar in groepen.
Zodra je hier binnenkomt, word je ondergedompeld in rust. Met de historie binnen handbereik raak je hier niet uitgekeken. Prachtig hoe dit terrein een plek biedt voor allerlei uiteenlopende doeleinden. De kapel is vol sfeer, en ook de kelder is het bekijken waard!
Bijzondere omgeving met monumentale panden.
Ik was daar als parkeer wacht Gelukkig kreeg ik van hun wel drinken die zaterdag
Weinig aan was daar voordienst crematie kloten.stoelen had pijn in me rug van stilzitten nier ergonomisch gevormde.
Mooie authentieke ruimtes. De oude wanden en vloeren nemen je mee naar vroegere tijden. Tijden waar de ridders Bourgondisch aan grote tafels aten en de wijn rijkelijk vloeiden.
Was slecht verstaanbaar veel warm hitte drinken waren erg lou
Uitsluitend ervaring met deelfunctie. Ruimtes voor afscheidsdienst en horeca. Prima service, goede sfeer, ruime parkeergelegenheid.
Nooit geweten van bestaan,en heb nog nooit zulke lekker stamppot gegeten
Beetje doodse bedoening. Maar dat kon ook aan mijn tante gelegen hebben.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid