facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor MakenBewaren

MakenBewaren

Info

Buurschap Berkhey is een intergraal en flexibel plan voor wonen, werken en recreëren rond de monumentale barakken van voormalig vliegveld Valkenburg.

Geschiedenis

Make(n)Beware(n) is een open plan voor een nieuw gebruik voor de barakken en het terrein eromheen van voormalig Vliegveld Valkenburg. We zijn een denktank en netwerk van professionals van diverse pluimage: wetenschappers, vernieuwers in de publieke sector; ondernemers in stadstuinderij, biologische groente- en fruitpakketten; ontwikkelaars van landschappen en permacultuur, sociaal ondernemers; een jeugd- en opvoedhulp organisatie; creatief en ambachtelijk ondernemers.





Make(n)Beware(n) streeft naar een verandering van het barakken-ensemble en terrein in onderlinge samenhang. Samenhang met verleden, heden en toekomst. Samenhang met cultuur en natuur. Samenhang met gebruikers en (toekomstige) bewoners. Samenhang met landelijke, provinciale en lokale overheden. En vooral samen met betrokken burgers want daarmee kan een monument uit een tijd van angst worden omgezet in een project van hoop en samenwerking.



We willen hier een 'durfplek' maken.

Die plek op een andere manier durven te transformeren dan voorheen. We doen een appèl op creativiteit zowel van professionals, van wetenschappers, van de politiek als van ons en andere burgers. We denken dat de toekomst van dit gebied moet worden ontwikkeld en gedragen door inbreng van overheden en burgers samen. 'Top Down and Bottom Up'.



Er doet zich hier namelijk iets bijzonders voor: er zijn land en gebouwen die al betaald zijn; waar zeer hoge natuur-en cultuurwaarden liggen; waar de laatste grote open ruimte in de Randstad naast ligt. Hier kan men ervoor kiezen het niet zo duur mogelijk te verkopen maar er juist zo veel mogelijk maatschappelijk rendement te behalen. Te kiezen voor lange termijn visie in plaats van snelle opbrengst. Er ligt een kans om de plek te transformeren voor een innovatief en algemeen belang.



Hoe?

Met burgers als gebruikers die zelf de veranderingen dragen, organiseren en later beheren. Met burgers die vanwege hun betrokkenheid met die plek in gesprek gaan met de overheid om een raamwerk te bedenken om te zorgen dat het goed wordt. Een toekomst bedenken die scoort op ecologie, publieke functies, sociaal, cultureel en ja, ook financiëel.



Is er een voorbeeld van concrete plannen?

Klein beginnen met een pilot. Twee gebouwen. Bijvoorbeeld : één verbouwen om er een herberg van te maken die gerund wordt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het andere gebouw is de werkplaats van waaruit de renovatie plaats vindt, een ambachtenhuis dat later zelf aan de beurt is. De bouwers zijn bijvoorbeeld leerlingen onder begeleiding en vrijwilligers via de de Participatiewet.

(Klein beginnen: eerst maakte men de Wieringermeerpolder en met die ervaring de Afsluitdijk).

Adres:
Stad: Katwijk


Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Sodekroot Sodekroot 2 km We hebben een fantastische dag gehad en kunnen nu terug kijken naar super fotoboeken....
Christel Schrijft Christel Schrijft 3 km - uniek, op maat gemaakt, creatief - #geboortekaarten & #trouwkaarten - digitaal desi...
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid