facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Lonneker Molen

Geschiedenis

De Lonneker Molen is een ronde stenen windmolen van het type beltmolen en staat aan de Lonneker Molenweg 80 in het Twentse dorp Lonneker in de gemeente Enschede. De gronden waar hij op staat heet 'De Elzenkamp'.Geschiedenis en bouwDe huidige molen werd in gebruik genomen in 1851. B.W. Blijdenstein (1780-1857) liet de molen bouwen nadat de oude molen (met de naam Demmersmöl van het type stenderkast) in 1847 afbrandde en hij de resten kocht van de weduwe van de laatste eigenaar. Blijdenstein liet een ronde stenen bovenkruier bouwen (het kruiwerk komt uit Engeland), die 50 meter van de originele plek kwam te staan. Zijn initialen (BWB) en het jaartal staan in de windwijzer boven op de molen. Vanwege problemen met vocht in de stenen molen (mede vanwege de hoge ligging) werd tijdens herstelwerkzaamheden in 1865 een rietdek aangebracht.In 1916 zetten de (intussen vier jaar eigenaars) broers Roetenberg de molen stil, omdat hij te veel in verval raakte door slijtage en doordat er door de Eerste Wereldoorlog nauwelijks graan was om te malen. Het herstel van de molen kon nog lang niet gedaan worden doordat diezelfde wereldoorlog ook andere middelen eiste. Maar de molenaars bedienden met de elektromotor een koppel molenstenen en de molen ging in handen van de ene textielfamilie naar de andere. In 1925 werden door de familie Blijdenstein weer een begin gemaakt met herstelwerkzaamheden, waarbij het Station voor Maalderij en Bakkerij in Wageningen advies gaf. Op 10 augustus 1925 werden de wieken met de gehele kap bijna afgerukt tijdens de Stormramp van Borculo, want Lonneker lag op haar pad naar Denekamp.

Adres: Nieuwe Grensweg 13, 7561rx Deurningen
Stad: Deurningen
Route: Nieuwe Grensweg 13
Postcode: 7561rx


Recensies
Goede service
Ik heb zojuist meel besteld via de webwinkel. Handig, snel en heerlijk vers gebakken brood de volgende ochtend.
Prachtige molen, die goed en authentiek gerestaureerd is. De nieuwe wagenloods maakt het een mooi geheel. Ideale plek voor een kopje koffie tijdens een fietstocht door Twente. En natuurlijk dan ook meel meenemen! Verschillende cakemixen, maar vooral het pannenkoekenmeel is heerlijk, je wilt echt nooit meer iets anders!
het was ondanks het weer gister toch een mooi oogstfeest hulde aan de vrijwilgers
Hele leuke oogstfeest gehad ondanks het slechte weer was het een leuke dag
Mooie omgeving!
Leuke dag samen met mijn kinderen gehad bij de molen. Rondleiding, knutsel pakket, en lekkere honing gekocht
Mooie molen in het Twentse landschap
Reageer op deze plaats

Recensies, routebeschrijvingen en contactgegevens voor Lonneker Molen.

Deurningen meer

openingstijden, locatie, vervoer. Nieuwe Grensweg 13 deurningen buurt kaart stadsplattegrond, satellietweergave. Lonneker Molen adres, telefoonnummer, straatzicht, postcode, hoe u zich verplaatst. Op deze pagina vindt u bedrijven die vergelijkbaar zijn met Lonneker Molen. Op deze website kunt u uw opmerkingen en ervaringen over Lonneker Molen delen met andere mensen.

Voeg deze kaart toe aan uw website;



Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Erve Huiskes Erve Huiskes 7 km Heerlijke massage
We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid