facebooktwitterpinterest

Recensies, contactgegevens voor Leonardusmolen

Geschiedenis

De Leonardusmolen in het Limburgse plaatsje Maasbracht is een beltmolen die tussen 1864 en 1867 gebouwd werd en tot 1947 als windaangedreven korenmolen dienstdeed.Na in 1946 wat oorlogsschade te hebben opgelopen door granaatinslagen dicht bij de romp die echter hersteld werd, raakte de molen in 1947 nogmaals zwaar beschadigd toen het ashuis van de bovenas afbrak nadat de buitenroede was vastgeslagen op de molenberg (vermoedelijk waren door de zeer warme zomer enkele roewiggen uitdroogd en losgeraakt, waarna de buitenroede kon doorschuiven en vastlopen). Vanwege de kosten werd van reparatie afgezien en werd het maalbedrijf tot 1973 elektrisch voortgezet.Rond 1987 begon men zich in te zetten om de ondertussen danig onttakelde molen, die door stadsuitbreiding inmiddels ruimschoots binnen de bebouwde kom was komen te liggen, weer in oude glorie te herstellen. In 1997 werd de uitwendige restauratie afgerond en op 17 juni 2000 werd de nu weer maalvaardige korenmolen officieel hernieuwd in gebruik genomen. De molen heeft nu 1 koppel maalstenen.

Adres: Maasbracht
Stad: Maasbracht



op zoek naar gerelateerd: Snackbar de Molen menukaart
Nabijgelegen soortgelijke bedrijven
Da Vinci (restaurant) Da Vinci (restaurant) 519 meter Geweldige culinaire ervaring. Geweldige gastvrijheid. Volledige afwezigheid van arrog...
Scheepsreparatiebedrijf Weckx Scheepsreparatiebedrijf Weckx 811 meter Het repareren en onderboud van beroepsschepen en historische schepen
Recensies
..De Leonardus is een beltmolen gebouwd in 1865 en heeft in 2000 een grondige restauratie ondergaan.. De molen wordt een beltmolen genoemd omdat deze op een kleine heuvel staat, een belt.. Deze windmolen was vroeger een banmolen, wat inhoudt dat omwonenden gedwongen werden om daar hun meel te kopen om brood van te bakken.. De boeren in de omgeving werden gedwongen om hun graan naar de molen te brengen en daar tot meel te laten malen.. Het is een mooie beltmolen die een bezoek zeker waard is.. Het is mogelijk om de molen te bezoeken.. Er zijn wel bepaalde bezoektijden.. Voor meer informatie kan men terecht op de website van de Leonardus Molen..
Leuke plek en leerzaam zeker leuk voor kinderen!
Prachtige molen waarin een groep fanatieke en gepassioneerde vrijwilligers nog altijd op ambachtelijke wijze meel voor de lokale bakker produceert! Een rondleiding is de tijd en moeite absoluut waard.
Knappe dingen gezien
Een mooie bezienswaardigheid
Vertaald door Google Echt een leuke ervaring en mooie rondleiding, ze namen ons mee zonder afspraak. Een bezoek waard, waardeer de vriendelijkheid echt. Origineel Really nice experience, and lovely tour, they took us without an appointment. Worth a visit, really appreciate the kindness.
Vertaald door Google De bandmolen Leonardusmolen staat in Maasbracht en werd goedgekeurd in 1865. In 1867 was hij klaar en was de familie Vos de eerste eigenaar. In 1905 ging het eigendom over op de familie Faems. Het liep in 1946 enige omkeerbare schade op door granaten en werd gerepareerd. Het liep echter nog meer schade op die werd toegeschreven aan een ongewoon hete zomer en verdere reparaties werden gestaakt. In plaats daarvan werd het frezen elektrisch uitgevoerd. In 1973 werd de toenmalige molenaar ziek en aangezien er geen vervangers werden gevonden, kwam er definitief een einde aan alle operaties. Veel zo niet alles van het houten werk werd ontmanteld. Het enige dat overbleef was de stenen toren en die werd omgebouwd tot duivenhok. In 1987 werd "Molenstichting Maasbracht" opgericht en in 1992 kreeg het de naam Leonardus voor de laatste molenaar Leo Faems. In 1997 werd een uitgebreide restauratie voltooid en in 2000 was er nieuwe freesapparatuur geïnstalleerd. Een groot deel van de houten onderdelen is echter afkomstig van andere ter ziele gegane windmolens, dus het is mogelijk dat sommige van hen ouder worden. Er wordt intussen zeker flink bebouwd, maar de molen weet wat wind op te vangen. De Leonardusmolen is op zaterdag te bezoeken van 13.00 tot 16.00 uur. Trouwen bij de Leonardusmolen is mogelijk voor een prijs van 125 euro, het bedrag wat naar de gemeente Maasgouw gaat en bestemd is voor de Leonardusmolen. Origineel The belt mill Leonardusmolen stands in the town of Maasbracht and was approved in 1865. It was ready by 1867 and the Vos family was the first owner. In 1905, ownership passed to the Faems family. It suffered some reversible damage in 1946 due to grenades and was repaired. However it suffered some more damages that were attributed to an unusually hot summer and further repairs were abandoned. Instead, milling was electrically performed. In 1973, the then miller fell in ill and since no replacements were found, all operations finally came to an end. Much if not all of the wooden work was dismantled. All that remained was the stone tower and it was converted into a loft for doves. In 1987 "Molenstichting Maasbracht" was established and it was in 1992 that it got the name Leonardus for the last miller Leo Faems. In 1997, extensive restoration was completed and by 2000, new milling equipment was in place. A fair bit of the wooden components, however come from other defunct windmills, so it is possible that some of them go back in age. In the meantime, there is certainly quite a bit of urban development, but the mill manages to pick up some wind. The Leonardus mill can be visited on Saturdays from 13.00 to 16.00. It is possible to get married at the Leonardus mill for a price of 125 euros, the amount which goes to the municipality of Maasgouw and designated for the Leonardusmolen.
Reageer op deze plaats

Voeg deze kaart toe aan uw website;



We gebruiken cookies

We gebruiken cookies en andere trackingtechnologieën om uw browse-ervaring op onze website te verbeteren, om u gepersonaliseerde inhoud en gerichte advertenties te laten zien, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen. Privacybeleid